Sprawdzone przepisy na słodkości i nie tylko....
| < Maj 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
czwartek, 19 maja 2016

crumble owisiane

Składniki (na 2 porcje):

2 jabłka

2 gruszki

2 łyżki cukru trzcinowego


Kruszonka:

80 g płatków owsianych z dodatkiem suszonych owoców

30 g brązowego cukru

50 g masła

2-3 łyżki mąki pszennej


Owoce kroimy na małe kawałki, zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Do płatków owsianych, mąki i cukru dodajemy drobno posiekane masło. Całość rozcieramy palcami, tworząc kruszonkę. Odsączone owoce  przekładamy do formy do zapiekania wysmarowanej masłem. Na wierzch kładziemy kruszonkę, delikatnie dociskając, następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25-30 minut.

usta Adama

Ciasto:

- 250 g margaryny (masła) 
- 1/2 szkl. cukru

- 4 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek wody
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


Dodatkowo:
- ok. 200 g biszkoptów 
- kilka łyżek powideł

- pół tabliczki gorzkiej czekolady  na polewę


Masa:
- 250 g masła 
- 2 szkl. mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- cukier waniliowy
- 1/2 szkl. cukru


Polewa:
gorzka czekolada


Przygotowanie ciasta: margarynę, kakao, cukier, cukier waniliowy oraz wodę rozpuścić w garnku oraz zagotować kilka minut, odstawić do wystygnięcia. Żółtka, mąkę, proszek do pieczenia połączyć z chłodną masą kakaową. Na koniec dodać ubitą pianę z białek, wszystko dokładnie wymieszać. Biszkopty przełożyć marmoladą.Formę wyłożyć  papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć część ciasta połowę cista, następnie ułożyć  biszkopty w równych dostępach, biszkopty pokryć resztą ciasta i wyrównać. Piec 35 minut w 180 C. Po upieczeniu wystudzić ciasto i odwrócić  do góry spodem.

Przygotowanie kremu: pół szklanki mleka wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i wanilią, następnie wlać wymieszane mleko z mąką i mieszać  aż masa zgęstnieje.  Po wystudzeniu masę utrzeć z masłem na puszysty krem.  

Gorzką czekoladę rozpuści w kąpieli wodnej lub mikrofalówce z kilkoma łyżkami mleka oraz polać schłodzone ciasto, po czym wstawić do lodówki.