Sprawdzone przepisy na słodkości i nie tylko....
| < Styczeń 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
poniedziałek, 01 stycznia 2018

Poniżej podaję przepis na prostą i smaczną roladę biszkoptową z bitą śmietaną i serkiem mascarpone. Oczywiście roladę można przełożyć dowolnym kremem lub po prostu bitą śmietaną np. z dodatkiem pokrojonej galaretki.

rolada biszkoptowa

Składniki:

3 jajka

4 łyżki cukru

4 łyżki mąki pszennej

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

masa:

500 ml śmietany kremówki 36%

250 g serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

3 łyżki konfitury malinowej

kilka kropli cytryny

wykonanie:

Białka ubić na sztywno z cukrem, pod koniec ubijania dodać żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 15-20 minut w 180C.

Ja użyłam blaszki o wymiarach 26x36 cm, która okazała się troszkę za mała co widać na zdjęciach ale mimo to ciasto jest bardzo mięciutkie i wilgotne. 

Upieczone ciasto wyjąć gorące z piekarnika zdjąć papier do pieczenia i zrolować w ściereczkę - pozostawić do ostygnięcia

Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz serek mascarpone. Krem podzielić na dwie części do jednej dodać konfiturę do drugiej sok z cytryny.

Zimne ciasto przełożyć kremem i wstawić na ok 2 godziny do lodówki.