Sprawdzone przepisy na słodkości i nie tylko....
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl

babki i ciasta ucierane

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Przepis na moją ulubioną babkę waniliową:) 

Składniki:

4 jajka

200 g masła

170 g mąki pszennej

2 budynie waniliowe (bez cukru)

3/4 szklanki cukru

kilka kropel ekstraktu z wanilii

1 łyżeczka proszku do pieczenia

łyżka kakao

Wykonanie:Żółta utrzeć z cukrem do białości, następnie dodać porcjami miękkie masło. Wymieszać mąkę z budyniami oraz proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i połączyć delikatnie z ciastem. Na koniec dodać kilka kropel ekstraktu z wanili. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać łyżkę kakao. Piec w 170C ok 45 minut.

babka waniliowa

babka waniliowa

czwartek, 09 sierpnia 2012

Składniki:

4 dojrzałe banany

2 szklanki mąki

2 jajka

pół szklanki cukru

125 g margaryny (rozpuszczonej i przestudzonej)

1 łyżka sody

1 łyżka proszku do pieczenia

szczypta soli

100 g żurawiny

100 g płatków migdałowych

 

Banany rozgnieść widelcem i połączyć z płynnymi składnikami czyli masłem i jajkami. Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i sodą, dodać do masy bananowej, mieszać do połączenia się składników (nie trzeba miksować) . Na koniec dodać żurawinę i płatki migdałowe. Piec ok. 50 minut w 180 C do tzw. suchego patyczka. (Blaszka o wymiarach 12x35 cm).

 

chlebek bananowy



niedziela, 01 lipca 2012

Składniki:

2 ½ szklanki mąki pszennej

¾ szklanki cukru

1 szklanka maślanki

1/3 szklanki oleju

2 jajka

cukier waniliowy

2 łyżki proszku do pieczenia

 

Kruszonka:

½ szklanki mąki

½ szklanki cukru

1/3 kostki masła

 

1 szklanka jagód (wymieszać z łyżką mąki pszennej)

 

Wykonanie: jajka utrzeć z cukrem, następnie wlać maślankę oraz olej, wszystko razem zmiksować na koniec dodać pozostałe składniki czyli cukier waniliowy, mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki kruszonki wymieszać tylko do połączenia się produktów, powinny powstać małe grudki. Blaszkę wysmarować masłem oraz wysypać bułką tartą, wyłożyć ciasto, na nie wyłożyć jagody, a wierzch posypać kruszonkę, piec ok. 50 w 180 C, po upieczeniu udekorować lukrem.

 

ciasto z jagodami i kruszonka

 

ciasto z jagodami



niedziela, 15 stycznia 2012

Składniki:


2 szklanki mąki
4 jajka
kostka masła 250 g
szklanka cukru
łyżka kakao
2 łyżki kisielu wiśniowego
2 łyżki budyniu śmietankowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia



Utrzeć masło z cukrem, następnie dalej ucierając  dodawać po jednym żółtku,  wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta na koniec połączyć wszystko z ubitymi na sztywno białkami. Tak przygotowane ciasto dzielimy na trzy części do jednej dodajemy kakao, do drugiej kisiel, a do trzeciej budyń i w takiej tez kolejności przekładamy ciasto do foremki, moja ma wymiary 12x30 cm, pieczemy ok 50 minut w 170 C do suchego patyczka.


 

ciasto trójkolorowe

środa, 14 grudnia 2011

Keks to ciasto bez którego nie wyobrażam sobie świąt, najlepszy wychodzi  wtedy gdy nie pożałujemy bakalii, na pierwszy rzut oka prezentuje się skromnie, dopóki go nie pokroimy, a wtedy ujawnia całe we bogactwo kolorów …. orzechy, migdały, rodzynki, owoce kandyzowane.

Składniki:

4 jajka

2 ¾ szklanki mąki pszennej

¾ szklanki cukru

170 g. masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

400 g.  bakalii

Wykonanie:

-żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę, cały czas ucierając dodajemy po jednym żółtku, następnie wsypujemy bakalie, można je wcześniej przesypać mąką.

-proszek do pieczenia wymieszać z mąką i wsypać do bakaliowej masy, w tym momencie ciasto będzie bardzo gęste

- na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i wszystko delikatnie wymieszać

- keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką, przełożyć ciasto i piec w180 C ok. 45 minut

 

keks

niedziela, 21 sierpnia 2011

Składniki:

1 szklanka mąki

¾ szklanki cukru

100 dag pistacji (zmielonych w blenderze)

3 jajka

150 dag miękkiego masła

2 tabliczko gorzkiej czekolady (pokrojonej na kawałki)

2 gruszki (pokrojone w kostkę)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo na polewę: rozpuścić tabliczkę gorzkiej czekolady z dwoma łyżkami masła i gotowe.

Wykonanie:

Utrzeć cukier z masłem na puszysta masę, stopniowo dodawać po jednym jajku cały czas miksując, potem kolejno dodać mąkę, proszek do pieczenia, zmielone pistacje, gorzka czekoladę i na końcu pokrojone gruszki. Małą tortownicę wysmarować masłem i oprószyć mąką, wlać ciasto i piec ok. 45 minut w 165 ‘C. Przepis pochodzi z tej stronki http://zeszytewy.blogspot.com/2010/05/ciasto-czekoladowe-z-gruszkami-i.html

 

ciasto czekoladowe z gruszkami i pisacjami

 

ciasto czekoladowe z gruszkami i pistacjami

 
1 , 2