Sprawdzone przepisy na słodkości i nie tylko....
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl

torty

środa, 28 grudnia 2011

Święta już za nami….. a przed nami Nowy Rok, Tort Szwarcwaldzki to moja propozycja na imprezę sylwestrową, czekoladowe ciasto połączone z wiśniami i bita śmietaną na pewno każdemu przypadnie do gustu, można je spokojnie przygotować dzień wcześniej i na noc wstawić do lodówki, wtedy nie będzie problemów z krojeniem.

 

Składniki:

1,5 tabliczki gorzkiej czekolady

150 g miękkiego masła

6 jajek

¾ szklanki mąki pszennej

¾ szklanki cukru

łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

 

Dodatkowo:

Op. wiśni mrożonych

2 łyżki cukru

Wiśniówka (wg uznania)

 

750 ml śmietany kremówki 36%

łyżka cukru waniliowego

3 łyżki cukru pudru

2 łyżki żelatyny

 

Wykonanie ciasta: rozpuścić czekoladę i zmiksować ją z roztopionym i przestudzonym masłem, kolejno wbijać po jednym żółtku, cały czas ucierając dodać pozostałe składniki czyli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli na koniec wymieszać wszystko z ubitą na sztywno pianą z  białek. Piec ok. 35 minut w 170 C w tortownicy o średnicy  21 cm.

 

Po upieczeniu ciasto przekrajamy na 3 części, opakowanie wiśni mrożonych zalewamy szklanka wody i gotujemy z 2 łyżkami cukru, w ten sposób uzyskamy poncz do nasączenia ciasta. Na koniec wiśnie odsączamy z soku, przekładając je na sitko aby odciekły, a do soku jak przestygnie dolewamy wiśniówkę.

 

Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę rozpuszczoną w ¼ szklance wrzątku, oczywiście dodawanie żelatyny nie jest konieczne to już zależy od konsystencji kremówki.

 

Wykonanie tortu: Na paterze kładziemy pierwszy blat ciasta, nasączamy go sokiem z wiśni i wykładamy połowę wiśni, które przykrywamy ¼ bitej śmietany, następnie kładziemy kolejny blat ciasta i znów nasączamy sokiem, kładziemy wiśnie oraz ¼ kremówki na koniec układamy ostatni kawałek ciasta i delikatnie wszystko dociskamy. Resztą bitej śmietany dekorujemy wierzch ciasta i boki, dodatkowo do dekoracji można użyć startej na tarce gorzkiej czekolady oraz wiśnie kandyzowane, smacznego.

 

 tort szwarcwaldzki

 

 

tort szwarcwaldzki