Sprawdzone przepisy na słodkości i nie tylko....
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl

ciasta z kremem

czwartek, 19 maja 2016

usta Adama

Ciasto:

- 250 g margaryny (masła) 
- 1/2 szkl. cukru

- 4 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek wody
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


Dodatkowo:
- ok. 200 g biszkoptów 
- kilka łyżek powideł

- pół tabliczki gorzkiej czekolady  na polewę


Masa:
- 250 g masła 
- 2 szkl. mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- cukier waniliowy
- 1/2 szkl. cukru


Polewa:
gorzka czekolada


Przygotowanie ciasta: margarynę, kakao, cukier, cukier waniliowy oraz wodę rozpuścić w garnku oraz zagotować kilka minut, odstawić do wystygnięcia. Żółtka, mąkę, proszek do pieczenia połączyć z chłodną masą kakaową. Na koniec dodać ubitą pianę z białek, wszystko dokładnie wymieszać. Biszkopty przełożyć marmoladą.Formę wyłożyć  papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć część ciasta połowę cista, następnie ułożyć  biszkopty w równych dostępach, biszkopty pokryć resztą ciasta i wyrównać. Piec 35 minut w 180 C. Po upieczeniu wystudzić ciasto i odwrócić  do góry spodem.

Przygotowanie kremu: pół szklanki mleka wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i wanilią, następnie wlać wymieszane mleko z mąką i mieszać  aż masa zgęstnieje.  Po wystudzeniu masę utrzeć z masłem na puszysty krem.  

Gorzką czekoladę rozpuści w kąpieli wodnej lub mikrofalówce z kilkoma łyżkami mleka oraz polać schłodzone ciasto, po czym wstawić do lodówki.

piątek, 01 stycznia 2016

Ciasto zaczynamy od przygotowania serowych kuleczek, które powinny mieć wielkość orzecha włoskiego.

Składniki:

30 dag twarogu tłustego

opakowanie miękkiego masła

4 łyżki cukru

2 żółtka

łyżka mąki ziemniaczanej

łyżka cukru waniliowego

60 g wiórków kokosowych

Podane składniki wymieszać aż powstanie jednolita masa, nastepnie schłodzić w lodówce przez pół godziny (ja niestety użyłam sera półtłustego i kuleczki serowe wyszły troszkę za suche)

Następnie przygotowujemy czarno-białe ciasto.

Składniki:

200 g masła

4 jajka

2/3 szk. cukru

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 szklanki mleka

150 g śmietany 18%

3 łyżki kakao

Masło utrzeć z cukrem, nastepnie dodać jajka, śmietanę, mleko i porcjami mąkę wymieszną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części - do jednej dodać kakao. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia najpierw wylać ciasto jasne, a następnie ciemne, na wierzchu poukładać kule serowe (jeżeli kuleczki będą dużo wystawać nad ciastem -  można je lekko spłaszczyć). Ciasto piec przez 50 minut w temp. 165-170°C. Ciasto nie powinno sie zbyt długo piec bo może być suche, najlepiej sprawdzić czy się upiekło patyczkiem.

Po upieczeniu ciasto wystudzić i przygotować krem.

Składniki:

250 ml śmietany kremówki 36%

250 g serka mascarpone

4 łyżki cukru pudru

sok z cytryny

Śmietanę ubić na sztywno,  następnie dodać porcjami ser i cukiem, na końcu masę skropić sokiem z cytryny. Tak przygotowany krem przełożyć na zimne ciasto, schłodzić przed podaniem w lodówce. Wierzch ciasta można udekorować gorzką czekoladą lub żurawiną. Przepis pochodzi ze stronki smaker.

ciasto poranna rosa

 

 

poniedziałek, 05 października 2015

ciasto_kawowo_biszkoptowe

Składniki na biszkopt:

6 jajek

1 szklanka mąki pszennej

1/2 szklanki cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywna pianę, następnie powoli dodawać cukier oraz po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz dodać do masy, dokładnie wymieszać. Piec w 180 stopniach 35 minut. Po ostygnięciu przekroić na 2 placki.

Składniki masy:

500 g serka waniliowego

2 łyżki cukru pudru

1/2 opakowania mleka w proszku

2 łyżki żelatyny (rozpuszczonej w ciepłej wodzie)

kostka masła

oraz

1 1/2 paczki biszkoptów okrągłych 

Starta gorzka czekolada do ozdoby

Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy serek waniliowy, mleko w proszku i przestudzoną żelatynę – chłodzimy w lodówce.

Do nasączenia biszkoptów:  kilka łyżek cappuccino waniliowego oraz kawy rozpuszczalnej.

Przełożenie ciasta:

placek - część masy - biszkopty nasączone w kawie - część masy - placek - masa - posypka

ciasto prince polo

Biszkopt:

4 jajka

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i nadal ubijać, wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Ciasto piec w  175 ok. 25-30 minut.

Beza:

6 białek

pół szklanki cukru

3-4 Prince Polo

100 g orzechów włoskich oraz wiórków kokosowych

Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodać cukier. Prince Polo pokroić w drobną kostkę i wraz z posiekanymi orzechami włoskimi i wiórkami kokosowymi dodać do masy (cześć wafelków można zostawić do posypania wierzchu bezy). Piec ok 25 minut w temperaturze 170 stopni C.

Krem:

2 szklanki mleka

6 żółtek

3 łyżki cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

cukier waniliowy

200 gramów miękkiego masła

Żółtka, mąki i jedną szklankę mleka wymieszaj na jednolitą masę. Pozostałe mleko zagotuj z cukrami. Do wrzącego mleka wlej masę jajeczną i ugotuj jak budyń. Po ostudzeniu zmiksuj masę z miękkim masłem (można dodać do smaku spirytus lub zapach rumowy).

Prince polo można na wierzchu popisać rozpuszczoną czekoladą

sobota, 11 lipca 2015

Brownie -  to jeden z klasyków, w mojej kuchni, uwielbiam to ciasto za smak gorzkiej czekolady, która jest zdecydowanie moja ulubioną, aby mi się nie znudziło czasami urozmaicam przepis albo po prostu zmieniam sposób podania, jak w tym przypadku kiedy wycięłam z ciasta okrągłe spodki i podałam z kremem oraz owocami. 

brownie

Składniki na Brownie:

tabliczka gorzkiej czekolady

100 g masła

3/4 szklanki cukru

1/2 szklanki maki pszennej

3 jajka

łyżka ekstraktu waniliowego

szczypta soli

Wierzch:

200 serka waniliowego

135 serka śmietankowego lekkiego

2 łyżki cukru pudru

sok z cytryny

borówki

Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej lub mikrofali, zostawić do wystygnięcia. Żółtka, cukier, ekstrakt waniliowy miksujemy w misce aby składniki się połączyły, do masy dodajemy stopniowo przesiana mąkę i szczyptę soli, a na koniec rozpuszczoną czekoladę z masłem oraz ubite na sztywno białka. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 22 cm oraz pieczemy 25 minut w temperaturze 175-180 stopni - studzimy. Serki ucieramy z cukrem, powstałą masą smarujemy wycięte z ciasta szklanka krążki, a następnie dekorujemy borówkami.

brownie

brownie

piątek, 08 maja 2015

3 bit

Składniki na biszkopt:

4 jajka, 3/4 szkl. cukru, pół szkl. mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kakao, 2 łyżki wody, 1 łyżeczki proszku do pieczenia.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, podczas ubijania dodać porcjami cukier. Następnie wlać żółtka, wodę oraz suche składniki czyli mąki, kakao, proszek do pieczenia. Piec ok 30 minut w 180C.

Składniki na krem:

1 l mleka, budyń śmietankowy, 1/2 szkl. cukru, 1 żółtko, 3/4 szkl mąki pszennej,1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 kostka masła.                                                                                          Odlać szklankę mleka i dodać do niej mąki, cukier, budyń i żółtko - wymieszać aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować, do gotującego się mleka wlać przygotowaną mieszankę i zagotować. Wystudzoną masę utrzeć z miękkim masłem.

Dodatkowo:

gotowa kasa kajmakowa

duże opakowanie herbatników

Śmietana : 1/2 lita kremówki (36%) + 3 łyżki cukru pudru + 3 łyżki żelatyny  (kremówkę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wrzątku).

Wykonanie: Biszkopt - krem budyniowy - herbatniki - masa krówkowa - herbatniki - śmietana (posypana startą gorzką czekoladą).

3 bit

 
1 , 2 , 3 , 4