Sprawdzone przepisy na słodkości i nie tylko....
| < Kwiecień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl

ciasta z kremem

poniedziałek, 01 stycznia 2018

Poniżej podaję przepis na prostą i smaczną roladę biszkoptową z bitą śmietaną i serkiem mascarpone. Oczywiście roladę można przełożyć dowolnym kremem lub po prostu bitą śmietaną np. z dodatkiem pokrojonej galaretki.

rolada biszkoptowa

Składniki:

3 jajka

4 łyżki cukru

4 łyżki mąki pszennej

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

masa:

500 ml śmietany kremówki 36%

250 g serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

3 łyżki konfitury malinowej

kilka kropli cytryny

wykonanie:

Białka ubić na sztywno z cukrem, pod koniec ubijania dodać żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 15-20 minut w 180C.

Ja użyłam blaszki o wymiarach 26x36 cm, która okazała się troszkę za mała co widać na zdjęciach ale mimo to ciasto jest bardzo mięciutkie i wilgotne. 

Upieczone ciasto wyjąć gorące z piekarnika zdjąć papier do pieczenia i zrolować w ściereczkę - pozostawić do ostygnięcia

Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz serek mascarpone. Krem podzielić na dwie części do jednej dodać konfiturę do drugiej sok z cytryny.

Zimne ciasto przełożyć kremem i wstawić na ok 2 godziny do lodówki.

czwartek, 19 maja 2016

usta Adama

Ciasto:

- 250 g margaryny (masła) 
- 1/2 szkl. cukru

- 4 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek wody
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


Dodatkowo:
- ok. 200 g biszkoptów 
- kilka łyżek powideł

- pół tabliczki gorzkiej czekolady  na polewę


Masa:
- 250 g masła 
- 2 szkl. mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- cukier waniliowy
- 1/2 szkl. cukru


Polewa:
gorzka czekolada


Przygotowanie ciasta: margarynę, kakao, cukier, cukier waniliowy oraz wodę rozpuścić w garnku oraz zagotować kilka minut, odstawić do wystygnięcia. Żółtka, mąkę, proszek do pieczenia połączyć z chłodną masą kakaową. Na koniec dodać ubitą pianę z białek, wszystko dokładnie wymieszać. Biszkopty przełożyć marmoladą.Formę wyłożyć  papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć część ciasta połowę cista, następnie ułożyć  biszkopty w równych dostępach, biszkopty pokryć resztą ciasta i wyrównać. Piec 35 minut w 180 C. Po upieczeniu wystudzić ciasto i odwrócić  do góry spodem.

Przygotowanie kremu: pół szklanki mleka wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i wanilią, następnie wlać wymieszane mleko z mąką i mieszać  aż masa zgęstnieje.  Po wystudzeniu masę utrzeć z masłem na puszysty krem.  

Gorzką czekoladę rozpuści w kąpieli wodnej lub mikrofalówce z kilkoma łyżkami mleka oraz polać schłodzone ciasto, po czym wstawić do lodówki.

piątek, 01 stycznia 2016

Ciasto zaczynamy od przygotowania serowych kuleczek, które powinny mieć wielkość orzecha włoskiego.

Składniki:

30 dag twarogu tłustego

opakowanie miękkiego masła

4 łyżki cukru

2 żółtka

łyżka mąki ziemniaczanej

łyżka cukru waniliowego

60 g wiórków kokosowych

Podane składniki wymieszać aż powstanie jednolita masa, nastepnie schłodzić w lodówce przez pół godziny (ja niestety użyłam sera półtłustego i kuleczki serowe wyszły troszkę za suche)

Następnie przygotowujemy czarno-białe ciasto.

Składniki:

200 g masła

4 jajka

2/3 szk. cukru

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 szklanki mleka

150 g śmietany 18%

3 łyżki kakao

Masło utrzeć z cukrem, nastepnie dodać jajka, śmietanę, mleko i porcjami mąkę wymieszną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części - do jednej dodać kakao. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia najpierw wylać ciasto jasne, a następnie ciemne, na wierzchu poukładać kule serowe (jeżeli kuleczki będą dużo wystawać nad ciastem -  można je lekko spłaszczyć). Ciasto piec przez 50 minut w temp. 165-170°C. Ciasto nie powinno sie zbyt długo piec bo może być suche, najlepiej sprawdzić czy się upiekło patyczkiem.

Po upieczeniu ciasto wystudzić i przygotować krem.

Składniki:

250 ml śmietany kremówki 36%

250 g serka mascarpone

4 łyżki cukru pudru

sok z cytryny

Śmietanę ubić na sztywno,  następnie dodać porcjami ser i cukiem, na końcu masę skropić sokiem z cytryny. Tak przygotowany krem przełożyć na zimne ciasto, schłodzić przed podaniem w lodówce. Wierzch ciasta można udekorować gorzką czekoladą lub żurawiną. Przepis pochodzi ze stronki smaker.

ciasto poranna rosa

 

 

poniedziałek, 05 października 2015

ciasto_kawowo_biszkoptowe

Składniki na biszkopt:

6 jajek

1 szklanka mąki pszennej

1/2 szklanki cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywna pianę, następnie powoli dodawać cukier oraz po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz dodać do masy, dokładnie wymieszać. Piec w 180 stopniach 35 minut. Po ostygnięciu przekroić na 2 placki.

Składniki masy:

500 g serka waniliowego

2 łyżki cukru pudru

1/2 opakowania mleka w proszku

2 łyżki żelatyny (rozpuszczonej w ciepłej wodzie)

kostka masła

oraz

1 1/2 paczki biszkoptów okrągłych 

Starta gorzka czekolada do ozdoby

Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy serek waniliowy, mleko w proszku i przestudzoną żelatynę – chłodzimy w lodówce.

Do nasączenia biszkoptów:  kilka łyżek cappuccino waniliowego oraz kawy rozpuszczalnej.

Przełożenie ciasta:

placek - część masy - biszkopty nasączone w kawie - część masy - placek - masa - posypka

ciasto prince polo

Biszkopt:

4 jajka

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i nadal ubijać, wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Ciasto piec w  175 ok. 25-30 minut.

Beza:

6 białek

pół szklanki cukru

3-4 Prince Polo

100 g orzechów włoskich oraz wiórków kokosowych

Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodać cukier. Prince Polo pokroić w drobną kostkę i wraz z posiekanymi orzechami włoskimi i wiórkami kokosowymi dodać do masy (cześć wafelków można zostawić do posypania wierzchu bezy). Piec ok 25 minut w temperaturze 170 stopni C.

Krem:

2 szklanki mleka

6 żółtek

3 łyżki cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

cukier waniliowy

200 gramów miękkiego masła

Żółtka, mąki i jedną szklankę mleka wymieszaj na jednolitą masę. Pozostałe mleko zagotuj z cukrami. Do wrzącego mleka wlej masę jajeczną i ugotuj jak budyń. Po ostudzeniu zmiksuj masę z miękkim masłem (można dodać do smaku spirytus lub zapach rumowy).

Prince polo można na wierzchu popisać rozpuszczoną czekoladą

sobota, 11 lipca 2015

Brownie -  to jeden z klasyków, w mojej kuchni, uwielbiam to ciasto za smak gorzkiej czekolady, która jest zdecydowanie moja ulubioną, aby mi się nie znudziło czasami urozmaicam przepis albo po prostu zmieniam sposób podania, jak w tym przypadku kiedy wycięłam z ciasta okrągłe spodki i podałam z kremem oraz owocami. 

brownie

Składniki na Brownie:

tabliczka gorzkiej czekolady

100 g masła

3/4 szklanki cukru

1/2 szklanki maki pszennej

3 jajka

łyżka ekstraktu waniliowego

szczypta soli

Wierzch:

200 serka waniliowego

135 serka śmietankowego lekkiego

2 łyżki cukru pudru

sok z cytryny

borówki

Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej lub mikrofali, zostawić do wystygnięcia. Żółtka, cukier, ekstrakt waniliowy miksujemy w misce aby składniki się połączyły, do masy dodajemy stopniowo przesiana mąkę i szczyptę soli, a na koniec rozpuszczoną czekoladę z masłem oraz ubite na sztywno białka. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 22 cm oraz pieczemy 25 minut w temperaturze 175-180 stopni - studzimy. Serki ucieramy z cukrem, powstałą masą smarujemy wycięte z ciasta szklanka krążki, a następnie dekorujemy borówkami.

brownie

brownie

 
1 , 2 , 3 , 4