Sprawdzone przepisy na słodkości i nie tylko....
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl

serniki

piątek, 01 stycznia 2016

Składniki:

1 kg sera półtłustego

20 dag ugotowanych ziemniaków

10 dag masła

8 jajek

25 dag cukru

opakowanie cukru waniliowego

rodzynki i otarta skórka z pomarańczowy

Wykonanie: ser wraz z ugotowanymi i ostudzonymi ziemniakami zmielić w maszynce na gładką masę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać porcjami masę serową, kolejno cukier waniliowy, namoczone rodzynki oraz skórkę z pomarańczy. Osolone białka ubić na puszystą masę i połączyć z serem. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, a rodzynki przed dodaniem do sernika należy wcześniej namoczyć. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia oraz piec ok. godziny w 175C (ciasto studzić w uchylonym piekarniku)

Po upieczeniu i ostudzeniu sernik ozdobić polewą cytrynową.

Składniki:

10 dag kwaśnej śmietany (18 %)

2-3 łyżka cukru pudru

1-2 łyżeczki soku z cytryny

oraz

migdały - słupki

Wykonanie: mieszamy śmietanę z cukrem i sokiem z cytryny oraz smarujemy wierzch ciasta, który następnie posypujemy migdałami.

sernik

 

Tagi: sernik
17:14, karin-29 , serniki
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 14 września 2014

sernik z musem owocowym

Składniki masy:

200 g kremowego serka

tabliczka białej czekolady 

4 łyżeczki żelatyny

500 ml słodkiej śmietany 30%

1 łyżka ekstraktu waniliowego 

Dodatkowo:

3 galaretki wiśniowe (można dodać 2, jeżeli jest mało wody w owocach)

450 g różnych owoców (truskawki, maliny, jagody, wiśnie, porzeczki)

2 łyżki cukru

Wykonanie:

Czekoladę pokruszyć i rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietane ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać porcjami serek, schłodzoną rozpuszczoną czekoladę oraz ektstrakt waniliowy. Żelatyne zalać 100 ml wrzątku i schłodzoną dodać do masy serowej. Ser wylać na spód tortownicy i schłodzić w lodówce. Owoce zmiksować w blenderze z dodatkiem 250 ml wody. Galaretki rozpuści w 300 ml wrzatku i połączyć z owocami, ewentualnie posłodzić jeżeli owoce są kwaśne. Tak przygotowany mus owocowy wylać na schłodzony sernik i znowu wstawić do lodówki.

 

sernik z musem owocowym

Tagi: owoce ser
10:50, karin-29 , serniki
Link Komentarze (1) »
niedziela, 25 grudnia 2011

Ciasto bez którego nie wyobrażam sobie świat, ja zdecydowałam się na wariant klasyczny czyli sernik wiedeński, bez spodu i innych dodatków, samo ciasto jest przepyszne w smaku i wbrew pozorom bardzo proste w wykonaniu trzeba pamiętać tylko o kilku szczegółach, wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową, ja wyjmuje wszystko z lodówki na trzy godziny przed pieczeniem. Sernik piekę w niskiej temperaturze czyli ok. 160 C ale dłużej do półtorej godz. (aż wierz się zarumieni), później jeszcze zostawiam ciasto w wyłączonym piekarniku ok. 30 minut i dopiero po tym czasie delikatnie otwieram drzwiczki, ogólnie nie można narażać sernika na duże zmiany temperatur wtedy jest nadzieje, że nie opadnie i nie popęka… aż tak bardzo:). Wierzch ciasta można ozdobić roztopiona czekoladą, ja z niej zrezygnowałam i posypałam tylko cukrem pudrem, natomiast rodzynki można namoczyć w rumie, tylko przed dodaniem ich do masy serowej trzeba je odcisnąć i przesypać mąką.

 sernik wiedeński

 

Składniki:

1 kg sera (u mnie Twaróg sernikowy Piątnicy)

6 jajek

1 ¾ szklanki cukru pudru

budyń śmietankowy

125 dag roztopionego masła

2 łyżki mąki krupczatki

cukier waniliowy

otarta skórka z jednej cytryny

rodzynki

 

Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na gładka masę, porcjami dodawać ser, cały czas ucierając wlać roztopione i przestudzone masło, wsypać mąkę, budyń, cukier waniliowy i skórkę z cytryny, na koniec dodać rodzynki oraz ubitą na sztywno piane z białek i delikatnie wymieszać, tortownicę o średnicy ok. 26 cm wysmarować masłem i oprószyć bułka tartą, przełożyć ciasto i piec ok. 90 minut w 160 C, jeżeli wierzch ciasta ma pozostać blady, to trzeba je przykryć folią.

 

m

wtorek, 26 kwietnia 2011

Jeżeli ktoś szuka przepisu na sprawdzony sernik,  to ten przepis jest idealny, z podanych składników wychodzi spora blacha ciasta, dlatego świetnie nadaje się na rodzinne spotka przy stole.

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki

kostka margaryny

5 żółtek

3 łyżki cukru pudru

łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na pół, owinąć folią i włożyć do zamrażarki na ok. godzinę, chodzi o to aby ciasto było na tyle twarde żeby dało się zetrzeć na tarce.

Składniki na masę serową:

1 kg twarogu półtłustego (dwukrotnie zmielonego)

2 łyżki budyniu śmietankowego

pół kostki miękkiej margaryny

3 jajka

¾ szklanki cukru

Jajka utrzeć z cukrem, następnie dodać masło, budyń i na końcu porcjami twaróg.

Środek:

puszka brzoskwiń w syropie

5 białek

pól szklanki cukru

Brzoskwinie, odsączyć z syropu i pokroić na 5 części, białka ubić z cukrem na sztywno.

Wykonanie ciasta:

Wyjąc z zamrażarki połówkę ciasta, zetrzeć na tarce o grubych oczkach (na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia), na to wylać masę serową, na której układamy  brzoskwinie. Na brzoskwinie wykładamy ubitą pianę z białek i na koniec ścieramy pozostałe ciasto. Tak przygotowane ciasto pieczemy ok. godziny (to zależy od piekarnika, ja piekłam dłużej) w temp. 180 ‘C, można przykryć ciasto podczas pieczenia papierem aby się za mocno nie przypiekło. Przepis jest na dużą blaszkę czyli 25x40 cm., pochodzi z netu, ale mam go dość długo dlatego nie pamiętam co to była za stronka, smacznego:)

sernik z brzoskwiniami