Sprawdzone przepisy na słodkości i nie tylko....
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl

kokosowe

sobota, 07 sierpnia 2010

Jedno z bardziej popularnych ciast, idealne dla miłośników kokosów czyli dla mnie:), można je zrobić na dwa sposoby, ja akurat wybrałam ten dłuższy w przygotowaniu czyli na biszkopcie ale z krakersami smakuje równie dobrze jak nie lepiej. Oczywiście przepis na biszkopt jest dowolny, ale ten który podałam jest niezawodny i zawsze się udaje. Ciasto najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce, kiedy masa stężeje.

Ciasto

4 jajka

1 szklanka cukru

½ szklanki mąki pszennej

½ szklanki mąki ziemniaczanej

2 łyżki wody

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

1 litr mleka

¾ szklanki cukru

2 budynie waniliowe z cukrem

2 łyżki mąki ziemniaczanej

25 dag masła

paczka wiórków kokosowych

olejek migdałowy

Wykonanie biszkoptu

Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać żółtka, cukier i obie mąki na koniec dodać wodę i  proszek do pieczenia, piec w 18O stopniach ok 25-30 minut, moja blaszka ma średnicę 25 cm.

Zagotować mleko z cukrem, wcześniej odlać jedna szklankę i wymieszać w niej budynie oraz mąkę i wlać do gotującego się mleka i gotować do zgęstnienia masy, ostudzić.

Masło utrzeć mikserem, stopniowo dodawać ostudzoną masę, olejek oraz wiórki kokosowe, część wiórków można odłożyć do dekoracji wcześniej przesmażając je na patelni aby nabrały złotego koloru.

Przekroić biszkopt na pól i przełożyć kremem, zostawić troszkę masy do posmarowania wierzchu ciasta, na sam koniec posypać ciasto uprażonym kokosem, smacznego.

Tagi: kokos
17:29, karin-29 , kokosowe
Link Komentarze (3) »