Sprawdzone przepisy na słodkości i nie tylko....
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl

drożdżowe

niedziela, 14 grudnia 2014

Składniki:

1/2 kg mąki pszennej

2 jajka

szkl. mleka

1/2 szkl. cukru

250 dag masła

30 g świeżych drożdży

oraz 1/2 kg gotowej masy makowej

Wykonanie: drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Masło roztopić, a następnie schłodzić. W misce wymieszać następujące składniki: mąkę, cukier, jajka, masło i mleko z drożdżami. Zagnieść elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę. Nastęnie ciasto podzielić na cztery placki (wielkości formy do pieczenia). 

Formę do pieczenia wysmarować masłem oraz obsypać bułką tartą, wyłożyć pierwszy placek oraz część masy makowej, potem kolejny placek i znowu smarujemy go makiem, to samo robimy z trzecim plackiem - całość przykrywamy czwartym plackiem.

ciasto zawijane z makiem

Ciasto podzielić nożem na 8-12 trójkątów  - ale nie przecinać trójkątów do końca, powstanie coś na kształt  kwiatka z kółkiem na środku, następnie należy odwrócić każdy trójkąt do góry nogami. Tak przygotowane ciasto posmarować masłem i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika, piec ok 35 minut w 180 C.

ciasto zawijane z makiem

Tagi: mak
20:12, karin-29 , drożdżowe
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami to wypiek bez którego nie wyobrażam sobie wakacji - z reguły piekę je ze śliwkami, truskawkami lub jagodami. Przepis jest na blaszkę o wymiarach 25x35 cm., ale spokojnie można użyć większej, wtedy ciasto będzie po prostu niższe.

Składniki:

500 g mąki pszennej

6 łyżek cukru

3 łyżki roztopionego masła

2-3 łyżki wody

jajko

pół opakowania drożdży, szczypta soli, cukier waniliowy

Zaczyn: 3 łyżki cukru + 230 ml ciepłego mleka+ 3 łyżki mąki pszennej

Kruszonka: 4 łyżki mąki + 2 łyżki cukru + 2 łyżki masła

oraz rabarbar wg uznania.

Wykonanie;

Przygotować zaczyn z podanych składników, przykryć ściereczką i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.

Do miski wsypać mąkę, cukier, masło, jajko, sól, wodę oraz zaczyn - wszystko razem zagnieść. Wyrobione ciasto zostawić do wyrosnięcia na około godzinę. Ciasto rozwałkować ,a następnie przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypać rabarbarem, który można wcześniej pokroić oraz zesmażyć na patelni z cukrem.

Wszystkie składniki kruszonki połączyć palcami, aż powstaną grudki i wysypać na ciasto.

Piec około 50 minut w 170C.

ciasto drożdżowe z rabarbarem

wtorek, 24 maja 2011

Składniki:

½ kg mąki

3 jajka

½  kostka margaryny

szklanka cukru

5 dag drożdży

zapach migdałowy

cukier waniliowy

½ szklanki mleka

Dodatkowo - rodzynki

Wykonanie:

Przygotować rozczyn czyli do mleka dodać łyżkę cukru, drożdże i odstawić do wyrośnięcia, kiedy rozczyn będzie gotowy dodać mąkę, jajka oraz rozpuszczoną przestudzoną margarynę, wyrabiać ciasto tak długo aż będzie jednolite, następnie zawinąć je w ściereczkę i włożyć do dużego garnka z zimną wodą, kiedy ciasto wypłynie (ok. 10 minut) dodać pozostałe składniki czyli cukier i zapach migdałowy, formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, przełożyć ciasto, piec w 150 C ok. 50 minut aż się zarumieni, albo do suchego patyczka.

topielec

 

niedziela, 11 lipca 2010

Na dobry początek… JAGODZIANKI

Ciasto:

500 g mąki pszennej

1,5 łyżeczki drożdży suszonych

1 szklanki mleka

1 szklanki cukru

1 jajko i jedno roztrzepane do posmarowania jagodzianek

¼  szklanki oleju

1 cukier waniliowy

szczypta soli

Nadzienie:

2 szklanki jagód

2 łyżki cukru

1 łyżki mąki

 Wykonanie:

Z drożdży, pół szklanki ciepłego mleka  oraz jednej łyżki cukru i mąki zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.  Następnie przesiać mąke do miski dodać pozostałe składniki oraz zaczyn i zagnieść gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 min. w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość rozwałkować je  i podzielić na 16  kawałków.

Jagody wymieszać z cukrem i mąką następnie nakładać na kawałki ciasta po łyżeczce nadzienia i zlepiając rogi formować bułeczki. Jagodzianki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej mąką, odstawimy do wyrośnięcia na kolejne 45 min.

Pieczemy ok. 25 min. w temp. 150 st. C. do zarumienienia, można polukrować czyli utrzeć 5 łyżek cukru pudru z sokiem z cytryny i nałożyć na jagodzianki pędzelkiem. Przepis troszkę zmodyfikowany pochodzi z internetu.