Sprawdzone przepisy na słodkości i nie tylko....
| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl

ciasta z owocami

niedziela, 13 grudnia 2015

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki cukru

margaryna

cukier waniliowy

6 jajek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 jabłka, 4 śliwki (cukier trzcinowy i cynamon do posypania wierzchu ciasta)

Wszystkie składniki wrzucić do miski i utrzeć mikserem do uzyskania gładkiego ciasta (miękka margaryna + cukier + jajka +mąka +proszek do pieczenia). Na wierzch ciasta wyłożyć obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka i śliwki (lekko docisnąć), posypać cukrem trzcinowym i cynamonem. Piec ok. 45 minut w 175-180 C.

ciasto ucierane z owocami



poniedziałek, 05 października 2015

kruche ciasto ze śliwkami

Ciasto:

1½ szklanki mąki pszennej

1½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ szklanki cukru

pół kostki margaryny

cukier waniliowy

2 żółtka

W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy, dodajemy żółtka oraz pokrojoną margarynę i wszystko siekamy nożem oraz lepimy w kulę.

Piana:

2 białka

pół szklanki cukru

łyżka mąki ziemniaczanej

szczypta proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, na koniec dodajemy proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną.

Kruszonka:

szklanka mąki pszennej

100 g zimnej margaryny

pół szklanki cukru kryształu

Składniki rozcieramy palcami aż powstanie kruszonka.

Do blaszki wyłożonej papierem ścieramy ciasto, układamy przekrojone na pół śliwki. Na owoce wykładamy ubitą pianę z białek, oraz kruszonkę. Pieczemy ok 45-50 w 180C.

poniedziałek, 20 lipca 2015

Składniki na spód:

220 g herbatników

120 g masła

Herbatniki dokładnie pokruszyć, dodać roztopione i ostudzone masło. Całość dokładnie wymieszać i równomiernie oblepić boki oraz dno formy na tartę o średnicy 28 cm. Tak przygotowany spód podpiec 10-13 minut w piekarniku w temp. 175°C, pozostawić do  ostudzenia.

Dodatkowo:

krem śmietankowy do ciast (ja użyłam gotowego Delecta)

koszyczek malin

galaretka wiśniowa

Przygotować krem wg przepisu na opakowaniu, wyłożyć na schłodzony spód tarty, na wierzchu poukładać maliny oraz zalać zimną galaretką wiśniową.

tarta z malinami

tarta z malinami



wtorek, 07 lipca 2015

Przepis na proste i szybkie ciasto z jagodami, ale oczywiście ten przepis można wypróbować z innymi owocami np. śliwkami, borówkami czy truskawkami.

Składniki:

3 szklanki mąki

kostka margaryny

5 jajek

3/4 szklanki cukru

3 łyżki kwaśnej śmietany

2 łyżeczki proszku do pieczenia

cukier waniliowy

szczypta soli

szklanka jagód

opcjonalnie - cukier puder do posypania

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami, a następnie dodać śmietanę. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko zmiksować. Z białek i szczypty soli ubić pianę oraz dodać do ciasta, wszystko delikatnie połączyć. Blaszkę do pieczenia natłuścić posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do blaszki, posypać jagodami, które należy delikatnie wklepać w ciasto. Piec 50 minut w temperaturze 170 C, po upieczeniu posypać zimne ciasto cukrem pudrem.

ciasto z jagodami

 

sobota, 27 czerwca 2015

Przepyszne kruche ciasto z pianką budyniową i owocami, ja wybrałam maliny i borówki amerykańskie ale tak samo dobrze smakuje z truskawami lub rabarbarem, jak się je raz upiecze, to zawsze się będzie do niego wracać, proste wykonanie a efekt  rewelacyjny.

ciasto z pianka budyniowa

 

Składniki na kruche ciasto:

2,5 szklanki mąki pszennej

kostka masła lub margaryny

4 łyżki cukru pudru

5 żółtek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

5 żółtek

Zimne masło zagnieść z pozostałymi składnikami na jednolite ciasto. Podzielić na 2 porcje w proporcjach 1/3 oraz 2/3, następnie zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. Blachę wysmarować masłem i wysypać bułką tarką. Większą porcję ciasta wyjąć z lodówki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach , lekko przyklepać i podpiec na złoty kolor w temperaturze 180C przez 20 minut. Odstawić do wystudzenia.


Składniki na piankę budyniową:

5 białek

opakowanie cukru wanilinowego

2 budynie waniliowe

pół szklanki cukru

1/2 szklanki oleju

Dodatkowo:

opakowanie malin oraz borówek amerykańskich

Białka ubić na sztywną pianę, potem dodawać porcjami cukier i cukier wanilinowy, następnie wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, na końcu wlać olej - miksować do połączenia się składników. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć pianę budyniową. Maliny i borówki wyłożyć na wierzchu piany, lekko wepchnąć  do środka. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Wstawić do piekarnika na około 35-40 minut w 180C.

ciasto z pianka budyniowa

 

niedziela, 03 maja 2015

Poniżej przepis na ciasto z jabłkami - jedne z tych, które się piecze niezliczoną ilość razy. Ciasto jest proste w przygotowaniu oraz idealne do porannej kawy, oczywiście zamiast jabłek można użyć dowolnych owoców.

3 jajka

2 szkl. mąki pszennej

mały jogurt naturalny

1/2 szkl. cukru

1/4 szkl. oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

szczypta cynamonu

1 łyżka brązowego cukru

2 jabłka

Jajka ubić z cukrem, następnie dodać mokre składniki czyli olej i jogurt. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jabłka pokroić i wyłożyć na wierzch ciasta oraz posypać brązowym cukrem i cynamonem. Piec ok. 40 minut w 180C (blaszka 21 cm).



ciasto z jabłkami

 
1 , 2 , 3