Sprawdzone przepisy na słodkości i nie tylko....
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl

muffiny i babeczki

niedziela, 21 lipca 2013

Banalny przepis na babeczki, które zawsze się świetnie prezentują niezależnie od tego jakiego kremu, budyniu czy owoców użyjemy, szczególnie teraz kiedy mamy tak duży wybór owoców sezonowych aż żal ich nie upiec.

Składniki na ciasto:

300 g mąki pszennej

60 g cukru pudru

200 g masła

2 żółtka

Cukier waniliowy

Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć folia i włożyć do lodówki na ok. 30 minut, po tym czasie wyjąć, rozwałkować i wylepić foremki do babeczek, należy pamiętać o tym aby wysmarować foremki masłem. Piec ok. 25-30 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu wyjąc foremki i ułożyć je go góry nogami, wtedy babeczki łatwo wyją nam z foremek.

Krem:

Budyń waniliowy + mleko

100 g masła

Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu ale z mniejszej ilości mleka niż jest zalecane w przepisie, tak aby nie był za rzadki, po całkowitym wystudzeniu utrzeć go z masłem na gładki krem.

Dodatkowo:

Galaretka pomarańczowa, maliny

Babeczki napełnić kremem budyniowym, na którym ułożyć maliny lub inne owoce, wszystko zalać tężejącą galaretką i gotowe, smacznego:)

kruche babeczki z budyniem i malinami

kruche babeczki z budyniem i malinami

niedziela, 04 listopada 2012

Ciasto na babeczki:

2 szklanki mąki

1/3 szklanki cukru pudru

2 żółtka

150 g masła

cukier waniliowy

 

Dodatkowo:

budyń śmietankowy (ugotowany z mniejszej ilości mleka)

dżem (smak wg uznania)

owoce i starta czekolada do dekoracji

 

Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto, następnie owinąć folią i wstawić do lodówki na jakieś 30 minut. Foremki do babeczek nasmarować masłem, dzięki temu babeczki łatwo będzie wyjąć z foremek. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkować je na placek grubości ok pół centymetra, wyciąć kółka i wylepić nimi babeczki. Środek każdej babeczki można ponakłuwać widelcem. Piec ok 20-25 minut w 180 C aż ciasto się zarumieni. Po wyjęciu babeczek z piekarnika położyć je do góry nogami, wtedy powinny łatwo wyjść z foremek. Po wystudzeniu na dno każdej babeczki włożyć łyżeczkę dżemu i kilka łyżeczek budyniu. Babeczki można wypełnić samym budyniem, ewentualnie jeżeli wyjdzie nam zbyt gesty można go utrzeć z masłem na krem, trzeba tylko pamiętać o tym aby budyń całkowicie wystudzić zanim zacznie się go ucierać z masłem inaczej masa może się zważyć. Na koniec babeczki można udekorować owocami (ja ze względu na porę roku nie miałam zbyt dużego wyboru) i startą czekoladą.

 

babeczki z budyniem

 

babeczki z budyniem

sobota, 25 sierpnia 2012

Składniki:

2 szklanki mąki

pól szklanki cukru

1 jajko

¾ szklanki jogurtu naturalnego

pół szklanki oleju

łyżka kakao

cukier waniliowy

szczypta soli

łyżeczka proszku do pieczenia

łyżeczka sody

garści płatków zbożowych

garść rodzynek i orzechów

Wykonanie: wymieszać składniki suche czyli mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz sodę. W oddzielnym naczyniu wymieszać składniki mokre czyli jogurt, jajko, olej. Połączyć zawartość obu misek, dodać płatki zbożowe, rodzynki oraz orzechy. Następnie podzielić ciasto na dwie części, do jednej dodać łyżkę kakao. Formę do muffinek wysmarować masłem (ja używam silikonowej), następnie nałożyć po jednej łyżce ciasta białego i brązowego. Piec ok. 30 minut w 175 C. Z podanego przepisu wychodzi ok. 8 dużych muffinek.

babeczki z platkami zbozowymi

babeczki z platkami zbozowymi

niedziela, 18 grudnia 2011

Składniki:

1 ¾ szklanki mąki pszennej

½ łyżeczki sody

½ łyżeczki proszku do pieczenia

sok z połowy cytryny

skórka otarta z cytryny

200 g maślanki

łyżka oleju

½ szklanki cukru

2 jajka

garść rodzynek irańskich

 

Wykonanie: W jednej misce wymieszać składniki suche czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę, w drugiej misce wymieszać składniki mokre czyli maślankę, olej, jajka, sok z cytryny, następnie połączyć zawartość obu misek, na koniec dodać skórkę z cytryny i rodzynki. Piec ok. 25 minut w 175 C do zarumienienia, z tego przepisu wychodzi ok. 11 babeczek. 

 

 

 

 

babeczki cytrynowe

 

 

babeczki cytrynowe

poniedziałek, 08 sierpnia 2011

Składniki

szklanka mąki

½ szklanki cukru

2 jajka

70 g masła

łyżeczka proszku do pieczenia

cukier waniliowy

¼ szklanki mleka

szczypta soli

100 g serka waniliowego do wypieków + cukier (według uznania)

 

muffiny z serkiem waniliowym 

 

Utrzeć jajka z cukrem, następnie dodać rozpuszczone i wystudzone masło oraz mleko. W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczypta soli, połączyć składniki płynne z sypkimi. Przełożyć masę do foremek muffinkowych, na środek położyć po łyżce masy serowej (ser utrzeć z cukrem), piec ok. 25 minut w 175  C.

niedziela, 08 maja 2011

Muffinki… można je piec w najróżniejszych kombinacjach na słodko, słono, mogą być też pikantne, wytrawne nie mówiąc już o dodatkach, których możemy użyć czyli owoce, warzywa, bakalie itp., jedyne co nam jest potrzebne to odpowiedzenia forma do pieczenia, ewentualnie papilotki i troszkę wolnego czasu, mam tu na myśli naprawdę „troszkę” ponieważ z reguły upieczenie ich zajmuje jakieś 20-25 minut, tak wiec nic tylko piec:) ja dzisiaj korzystam z przepisu Rachel Allen, której receptury oraz rady bardzo lubię i żałuję, że jest jej tak mało w polskiej TV.

 muffiny pomarańczowo-czekoladowe

Składniki:

150 g cukru

300 g mąki

2 jaja

100 g masła

50 ml mleka

szczypta soli

¼ łyżeczki sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

tabliczka gorzkiej czekolady (posiekać nożem)

2 pomarańcze

 Wykonanie:

Jajka ucieramy z cukrem na kogel-mogel. Masło roztapiamy, można to zrobić w mikrofalówce, następnie studzimy. Ścieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy sok, do soku z pomarańczy dolewamy mleka tak aby mieć 200 ml płynu ja dolałam tylko 50 ml mleka ponieważ miałam duże pomarańcze. Do jajek dodajemy sok z pomarańczy z mlekiem, skórkę  i kawałki czekolady. W oddzielnej misce mieszamy składniki suche czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz szczyptę soli, następnie dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy. Pieczemy ok. 25 minut w 170 ‘C, z podanego przepisu wychodzi 12 muffinek.

Natomiast dekorowanie muffinek to już oddzielny temat, ale poniżej jest kilka fotek może kogoś zainspirują:)

dekorowanie muffinek

 

dekorowanie muffinek

 

dekorowanie muffinek

 
1 , 2