Sprawdzone przepisy na słodkości i nie tylko....
O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

desery

sobota, 14 lipca 2012

Clafoutis czyli deser z czereśniami, który pochodzi z regionu Limousin we Francji, ja skorzystałam z przepisu Pascala i nie żałuje, ogólnie deser robi się błyskawicznie wystarczy tylko połączyć wszystkie składniki aż powstanie coś na kształt ciasta naleśnikowego i zalać tym owoce w sumie jakiekolwiek czyli truskawki, gruszki, wiśnie, jabłka i upiec w żaroodpornym naczyniu. Mój deser wyszedł całkiem puszysty bez grama zakalca z chrupiącą migdałowa skorupką, a z tego co czytałam to powinien być bardziej zakalcowaty nie wiem czy to kwestia przepisu ale nie będę narzekać, bo ogólnie smakuje świetnie. Dodatkowo czereśnie wydrylowałam i namoczyłam w alkoholu, ale w oryginalnym  przepisie czereśnie zapieka się razem z pestkami. Po upieczeniu deser posypać cukrem pudrem, najlepiej smakuje lekko ciepły.

 

Składniki:

10 łyżek mąki pszennej

100 g masła (roztopionego i przestudzonego)

6 łyżek cukru

3 jajka

1 szklanka mleka

cukier waniliowy

szczypta soli

1 ½ łyżki proszku do pieczenia

 

Dodatkowo: czereśnie, płatki migdałowe

 

Mieszamy wszystkie suche składniki, następnie w środek wbijamy jajka, wlewamy mleko, masło, wszystko razem mieszamy. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, na dnie poukładać czereśnie i zalać przygotowanym ciastem, a wierz posypać płatkami migdałowymi i włożyć do piekarnika nastawionego na 180 C na ok. 30 minut.

 

clafoutis

 

clafoutis

niedziela, 11 grudnia 2011

Składniki:

tabliczka gorzkiej czekolady

tabliczka mlecznej czekolady

3 łyżki cukru

200 g śmietanki kremówki 36%

2 łyżki likieru czekoladowego

Wykonanie: żółtka ucieramy z cukrem, czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy (np  w mikrofalówce, lub w misce na parze). Ubijamy mikserem kremówkę oraz w oddzielnym naczyniu schłodzone białka. Mieszamy czekoladę (nie może być gorąca) z żółtkami, kremówką, likierem na koniec dodajemy pianę z białek i gotowe wystarczy tylko włożyć na kilka godzin do lodówki aby masa stężała. Można udekorować bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi.

mus czekoladowy

 

Tagi: czekolada
14:53, karin-29 , desery
Link Komentarze (2) »
sobota, 18 czerwca 2011

Do przygotowania deseru potrzebne będą:

truskawki

serek waniliowy

cukier puder

ciasteczka owsiane

Truskawki zmiksować z cukrem pudrem. W pucharkach układać na przemian serek waniliowy, na to wysypać pokruszone ciasteczka i znowu serek (ilość warstw zależy od wysokości pucharków), na sam wierzch wlać mus truskawkowy i gotowe….. banalne ale jakie dobre:).

deser truskawkowy

niedziela, 05 czerwca 2011

deser z galaretką 

Składniki dla czterech osób:

truskawki

galaretka truskawkowa

2 banany

4 (200 g) serki waniliowe

3 łyżeczki żelatyny

Serki zmiksować z bananem, żelatynę rozpuścić w pół szklance wrzącej wody, następnie przestudzić, dodać do serków, wszystko razem wymieszać. Tak przygotowana masę nałożyć  do pucharków i schłodzić w lodówce. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Truskawki pokroić i ułożyć na wierzchu serków, zalać tężejącą galaretką, wstawić do lodówki. Na koniec deser przed podaniem, można ozdobić bitą śmietana.

sobota, 09 października 2010

Jakiś czas temu na blogu Tak sobie pichcę… wypatrzyłam przepis na norweski deser jabłkowy czyli Tilslørte Bondepiker, który bardzo mi smakował, od tego czasu robiłam go już wielokrotnie, bo ma naprawdę wiele zalet: jest pyszny, robi się go błyskawicznie, a do tego z łatwo dostępnych składników, przepis który dzisiaj przedstawiam jest moją wersja tego deseru.

   norweski deser jabłkowy        

½ kg jabłek

5 łyżek cukru

łyżeczka cynamonu

szklanka pokruszonych bardzo drobno ciasteczek owsianych (w oryginale herbatniki)

szklanka serka waniliowego (w oryginale śmietana kremówka)

Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, rozgotować z cukrem i cynamonem aż powstanie mus. Składniki układać w przygotowanych pucharkach w kolejności:

jabłka

ciasteczka

serek

jabłka

ciasteczka

serek i tak do wyczerpania zapasów.

Tak przygotowany deser trzeba co najmniej godzinę schłodzić w lodówce przed podaniem.

Tagi: jabłka
18:17, karin-29 , desery
Link Komentarze (3) »
czwartek, 07 października 2010

Przepis na te pyszności znalazłam na forum cincin podała go Agnieszka, podobno te kuleczki  są podawane na deser w goańskich restauracjach, mi osobiście bardzo przypadły do gustu no… ale ja uwielbiam wszystko co kokosowe:).

 kokosowe kuleczki z goa

Składniki:

2/3 szklanki wiórków kokosowych

1/3 szklanki cukru pudru

1 szklanka mleka w proszku (niebieskiego)

½ kostki margaryny

łyżka masła orzechowego

kilka kropel aromatu waniliowego

Wykonanie:

Połowę masła rozpuścić na patelni i uprażyć na nim wiórki kokosowe na złoto. Pozostałe masło utrzeć z cukrem pudrem, masłem orzechowych, aromatem waniliowym, następnie dodać wystudzone wiórki kokosowe i mleko w proszku, wszystko razem zmiksować. Z tak przygotowanej masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać je na talerzu, przed podaniem trzeba je słodzić w lodówce, można je obtoczyć w wiórkach kokosowych lub cukrze pudrze, smacznego.

 
1 , 2