Sprawdzone przepisy na słodkości i nie tylko....
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl

inne

sobota, 09 kwietnia 2016

Składniki:

3 banany

jajko

5 łyżek cukru

pół szklanki mleka

łyżeczka cukru waniliowego

pół szklanki mąki pszennej

pół łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki wiórków kokosowych 

oraz cukier puder do posypania placuszków

Wykonanie: jajko z cukrem oraz cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę, następnie dodać mleko. Kolejno dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe. W tak przygotowanym cieście zanurzyć pokrojone banany, ciasto powinno być gęste aby nie spływało z bananów. Najlepiej jest przekroić banany wzdłuż, a potem na ok 2-3 cm kawałki. Placuszki  smażyć w głębokim oleju, a następnie odsączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

placuszki z bananem

Tagi: banany
17:11, karin-29 , inne
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 18 maja 2015

Uwielbiam gofry, z reguły ciężko mi przejść obojętnie obok budki w której je sprzedają, szczególnie latem. Jakiś czas temu postanowiłam w końcu zainwestować w dobrą gofrownicę no i zaczęło się poszukiwanie odpowiedniego przepisu, bo okazało się, że zrobienie chrupiących gofrów wcale nie jest takie proste, a samych przepisów w Internecie jest całe mnóstwo, tak więc jest w czym wybierać. Dzisiaj testuje przepis z dodatkiem wody mineralnej i muszę przyznać, że gofry wyszły bardzo dobre, a dodatki jak widać na zdjęciu klasyczne czyli bita śmietana, truskawki i polewa czekoladowa:)

gofry

Składniki:

2 ½ szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ szklanki cukru

cukier waniliowy

4 jajka

2 szklanki mleka

½ szklanki oleju

1 szklanka wody gazowanej

 

Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę następnie dodać mleko, olej, wodę oraz suche składniki czyli mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec masę wymieszać delikatnie z ubitą pianą z białek. Gotowe ciasto nalewać do rozgrzanej gofrownicy i piec około 4 - 5 minut, upieczone gofry studzić na kratce.

 

sobota, 06 września 2014

Dzisiaj propozycja na urozmaicenie sobie naleśników nadziewanych szpinakiem. U mnie szpinak bardzo często gości w menu - co widać na tym blogu:), najczęściej w postaci spaghetti lub właśnie jako nadzienie w naleśnikach. Z reguły używam raczej mrożonych liści szpinaku, czasami dodaje również ser feta, ale to zależy od tego co mam aktualnie w lodówce. 

Składniki:

8 naleśników (usmażonych wg własnego przepisu)

opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobniony)

cebula, czosnek, sól, pieprz, 2 łyżeczki śmietany

Zalewa do zapiekania:

mały koncentrat pomidorowy lub gęsty sok pomidorowy

200 dag sera zółtego lub mozzarelli

zioła prowansalskie

1 łyżeczka śmietany 18%

Usmażyć dość cienkie naleśniki. Czosek i cebule pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na oleju, jak się zrumienią dodać rozmrożony szpinak, gotować aż odparuje nadmiar wody, nastepnie posolić oraz popieprzyć, dodać 2 łyżeczki śmietany. Naczynie do zapiekania natrzeć masłem lub olejem. Szpinakowym farszem nadziać naleśniki, zwinąć w rulon oraz ułożyć w naczyniu do zapiekania. Przygotować sos do zalania naleśników czyli mały koncentrat pomidorowy wymieszać z gorącą woda aby powstał płynny sos, dodać płaską łyżkę śmietany. Zalać naleśniki, posypać ziołami prowansalskimi oraz serem startym na grubych oczkach i do piekarnika, na ok 20 minut, aż ropuści się ser.

nalesniki ze szpinakiem

poniedziałek, 25 sierpnia 2014

rolada ze szpinakiem

1 op. szpinaku mrożonego rozdrobnionego - 450 g.

4 jajka, czosnek, sól, pieprz

2 serki almette (smak wg uznania ja użyłam serka z ziołami)

6 plastrów wędzonego łososia

Wykonanie:

Szpinak podsmażyć na patelni z czosnkiem aż odparuje woda, jeżeli szpinak jest zbyt wodnisty można go po usmażeniu odsączyć na sicie. Do wystudzonego szpinaku dodać 4 żółtka oraz pianę ubitą z białek, następnie przyprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę szpinakową wylać na  blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 25x35) można również użyć blaszki, która znajduje się w piekarniku. Piec 15-20 miniut w 180C.  Po ostudzeniu usunąć papier do pieczenia i przełożyć masę na folię spożywczą, wtedy łatwiej będzie zwinąć roladę, posmarować równomiernie serkiem oraz ułożyć łososia - na całej długości rolady lub jak ja tylko na 1/3. Zwinąć ciasno w rulon wzdłuż dłuższego brzegu i wstawić na kilka godzin do lodówki.

rolada szpinakowa

niedziela, 30 października 2011

Barcelona jedno z popularniejszych miejsc wypadowych na dłuższy weekend, głównie dzięki wprowadzeniu tanich połączeń (Wizzar, Ryanar), sam lot trwa ok. 3 godz., a bilety z odpowiednim wyprzedzeniem można już upolować od 200 zł. Samo miasto jest jednym z piękniejszych w Europie i ma sporo do zaoferowania turystom: Sagrada Familia – symbol Barcelony i nieukończone dzieło Antonio Gaudiego, Casa Mila, Park Guell, wzgórze Montjuic no i oczywiście gotycka dzielnica Barri Gotic gdzie można poczuć romantyczny klimat Barcelony.

 

 barcelona

 

Mercat of la Boqueria– najlepsze produkty Katalonii w jednym miejscu owoce, warzywa, ryby od bogactwa kolorów i zapachów może zakręcić się w głowie:)

 

barcelona

 

barcelona

 

barcelona

 

barcelona

 

barcelona

 

barcelona

 

barcelona

 

barcelona

 

barcelona

 

niedziela, 24 kwietnia 2011
 
1 , 2