Sprawdzone przepisy na słodkości i nie tylko....
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl

bez pieczenia

niedziela, 21 czerwca 2015

Ciasto bez pieczenia, składające z kilku warstw kakaowych herbatników. Robiłam to ciasto pierwszy raz i na pewno nie ostatni, po przygotowaniu ciasta nie włożyłam go od razu do lodówki tylko zostawiłam w temperaturze pokojowej aby ciastka zmiękły i połaczyły się z kremem, dzieki temu ciasto jest baardzo kremowe wręcz ropływa się w ustach, polecam.

 

1 litr mleka (u mnie 2%)

2 żółtka

3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

3 płaskie łyżki mąki pszennej

3 płaskie łyżki cukru

200 g miękkiego masła

puszka gotowej masy krówkowej - kajmak (ja dodałam 2/3 puszki 460 g)

starta skórka z jednej pomarańczy

oraz

duża paczka kakaowych herbatników (użyłam Petit beurre 2x185 g)

Wykonanie:

Mąki wraz z żółtkami zmiksować z 200 ml mleka, resztę mleka zagotować z cukrem oraz startką skórką z pomarańczy. Na gotujące się mleko wlać przygotowaną mieszankę mączno-jajeczną i ugotować jak budyń, zostawić do wystudzenia. Masło zmiksować na puszystą masę, następnie dodawać po łyżce masy krówkowej, kiedy składniki się połączą, dodać porcjami zimny budyń. 

Na spód formy wyłożyć herbatniki i rozsmarować masę, czynność powtórzyć do wyczerpania się składników, u mnie wyszły 4 wartwy, blaszka ma wymiary 24x28 cm.

pomaranczowa marlenka

 

poniedziałek, 18 maja 2015

Ciasto Raffaello na krakersach czyli połączenie słodkiej kokosowej masy ze słonym krakersami. Kiedyś robiłam to ciasto bardzo często, a że nadal jestem miłośniczką kokosów czasami wracam do tego przepisu, chociaż teraz preferuje wersje z alkoholem np. likierem koksowym. 

Składniki:

2 duże paczki krakersów (Lajkonik)

2 budynie waniliowe

1 litr mleka

3/4 szklanki cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 żółtko

350-400 g masła

paczka wiórków kokosowych (100 g)

Wykonanie:

Z mleka odlać szklankę i wymieszać z budyniami oraz mąką ziemniaczaną.

Pozostałe mleko zagotować z cukrem, do gotującego się mleka dodać przygotowaną wcześniej mieszankę i gotować do uzyskania konsystencji budyniu, następnie ostudzić.

Masło miksujemy z żółtkiem oraz dodajemy po łyżce zimnego budyniu, na koniec wsypujemy wiórki kokosowe (zostawić troszkę do posypania wierzchu ciasta).

Na blaszce wykładamy warstwę herbatników i na nich rozkładamy masę i znów kładziemy masę oraz warstwę herbatników, ilość warstw zależy od wielkości blachy z reguły 3-4 warstwy.

Ciasto wstawić do lodówki kilka godziny.

raffaello

wtorek, 21 czerwca 2011

sernik na zimno z truskawkami

Biszkopt:

3 jajka

3 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki mąki pszennej

6 łyżek cukru

½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodawać porcjami żółtka, cukier, oraz  obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Formę o średnicy21 cmwysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto i piec około 35 minut w 180 ‘C. Kiedy ciasto ostygnie wyrównać nożem wierz ciasta.

 

Masa serowa:

½ litra śmietany kremówki

3 op. serków waniliowych

4 łyżki cukru pudru (można dodać więcej)

cukier waniliowy

3 łyżeczki żelatyny

 

Dodatkowo:

truskawki

galaretka truskawkowa

 

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, stopniowo dodawać serki cały czas miksując, na koniec wlać żelatynę rozpuszczoną w małej ilości gorącej wody, oczywiście żelatyna musi być troszkę przestudzona, mieszać tak długo aż żelatyna połączy się z serkami. Tak przygotowaną masę wylać na biszkopt (można biszkopt nasączyć dodatkowo herbatą) i wstawić do lodówki aby masa stężała. Po 2 godz. w lodówce na masie można układać truskawki, które zalewamy tężejącą galaretką i znów wstawiamy do lodówki aby galaretka stężała.

 

wtorek, 14 września 2010

Urlop się niestety skończył,  trzeba powolutku wrócić do rzeczywistości ale można sobie ten  powrót jakoś osłodzić, do tego idealnie nadaje się bomba stracciatella.

Składniki:

250 g serka mascarpone

250 g serka waniliowego

250 g kremówki

brzoskwinie w puszce

3 łyżki żelatyny

pół tabliczki gorzkiej czekolady

cukier waniliowy

5 łyżek cukru pudru

 bomba stracciatella

Salaterkę wysmarować masłem, lub wyłożyć folia aluminiową. Żelatynę rozpuścić w pół szklance wrzątku i odstawić do ostudzenia, podzielić ją na trzy równe części do każdej masy dodajemy 1/3 żelatyny. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i zmiksować w blenderze na gładka masę. Mascarpone, serek waniliowy wymieszać z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym, dodać ubitą na sztywno kremówkę, masę podzielić na dwie części. Do jednej części masy dodać startą czekoladę i żelatynę, następnie wszystko zmiksować, tak przygotowany krem stracciatella wylać na spód salaterki, wstawić do lodówki aby masa zastygła, kiedy to nastąpi wyłożyć kolejną warstwę czyli brzoskwinie wymieszane z żelatyną i znów ostudzić w lodówce. Na sam koniec kiedy obie masy stężeją, wylać ostatnią warstwę czyli pozostały krem wymieszany z końcówką żelatyny, schłodzić w lodówce. Udekorować startą czekoladą.

A oto fotka z wakacji czyli rower, który wypatrzyłam na jednej z florenckich uliczek, jak nietrudno się domyslić zapewne należy do miłosnika lawendy:)

włochy

niedziela, 29 sierpnia 2010

Małe co nieco czyli bajaderki, uwielbiam je ale nigdy nie kupuje ich w cukierni, bo zawsze się zastanawiam co w nich jest, a może być właściwie wszystko bo robi się je z resztek cukierniczych z dodatkiem rumu, ja zdecydowanie wole swoja wersję, która jest naprawdę pyszna i mało pracochłonna.

 bajaderki

Składniki:

3 opakowania herbatników (podwójne)

100 g płatków migdałowych

czekoladę deserową

czekoladę mleczną

ok. 8-10 łyżek kremówki

4 łyżki likieru kawowego

op. polewy deserowej

posypka czyli pokruszone migdały i orzechy

Herbatniki zmielić na proszek można to zrobić w malakserze lub po prostu włożyć do torebki foliowej i pokruszyć wałkiem do ciasta, migdały bardzo dokładnie posiekać, czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Do herbatników dodać migdały, rozpuszczoną czekoladę, likier kawowy oraz kremówkę, wszystko dokładnie wymieszać. Z tak przygotowanej masy tworzyć kuleczki o średnicy ok. 4-5 cm., następnie włożyć do lodówki aby troszkę stwardniały potem połać polewą i udekorować orzechami i migdałami, smacznego.

piątek, 13 sierpnia 2010

Kolejny przepis na serniczek na zimno tym razem zrobiłam go z dodatkiem brzoskwiń, w smaku wyszedł bardzo dobry i lekki, a jego największą zaleta jest to, że nie trzeba go piec… no bo w końcu komu w takie upały chciałoby się stać przy piekarniku???  

Składniki:

500 g sera (twaróg mielony)

200 g serka waniliowego

½  litra kremówki

tabliczka białej czekolady

½ szklani cukru pudru

cukier waniliowy

3 łyżki żelatyny

3 brzoskwinie

galaretka brzoskwiniowa

biszkopty na spód

Wykonanie:

Żelatynę rozpuścić w pół szklance gorącej wody i zostawić do ostygnięcia. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ser biały oraz serek waniliowy zmiksować z cukrem pudrem, w oddzielnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę. Do masy serowej dodać porcjami ostudzoną białą czekoladę, kremówkę oraz żelatynę i wszystko zmiksować.

Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć biszkoptami, na które wylać przygotowana masę serową i wstawić do lodówki na ok. pół godziny, kiedy masa stężeje można układać na niej pokrojone brzoskwinie, które zalewamy galaretką (przygotowaną według przepisu na opakowaniu).

 
1 , 2