Sprawdzone przepisy na słodkości i nie tylko....
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl

ciasteczka

czwartek, 25 lipca 2013

Składniki:

¾ szklanki mąki pszennej

1 jajko

120 gmasła

½ szklanki cukru trzcinowego                      

pól łyżeczki proszku do pieczenia i pół łyżeczki sody

płaska łyżeczka kakao

1 szklanka bakalii (orzechy laskowe, nerkowce, migdały, słonecznik, płatki owsiane, żurawina)

starta skórka z pomarańczy

tabliczka gorzkiej czekolady (ja starłam czekoladę na tarce)

Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, kolejno dodać jajko, mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i sodę. Do tak przygotowanego ciasta wsypać posiekane bakalie, czekoladę oraz skórkę pomarańczową. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczając ciasto. Piec ok. 15 minut w 175 stopniach.

ciasteczka czekoladowe

ciasteczka czekoladowe

Składniki:

¾ szklanki mąki pszennej

1 jajko

120 gmasła

½ szklanki cukru

cukier waniliowy  

łyżeczka proszku do pieczenia

¾ szklanki bakalii (orzechy laskowe, nerkowce, migdały, słonecznik, rodzynki)

niecałe pół szklanki płatków owsianych górskich

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym, następnie dodać jajko i mąkę, a na koniec proszek do pieczenia. Do tak przygotowanego ciasta wsypać bakalie i płatki górskie. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce przykrytej papierem do pieczenia, oczywiście zostawić odstępy miedzy ciasteczkami, można je też spłaszczyć łyżeczką, jeżeli chcemy by były bardziej płaskie, ciasto jest dość gęste i raczej nie rozpływa się na blaszce. Piec ok. 20 minut w 170 stopniach.

ciasteczka owsiane

ciasteczka owsiane

poniedziałek, 15 sierpnia 2011

Ostatnio naszła mnie ochota na coś słodkiego, a ponieważ nie specjalnie miałam chęci na długie siedzenie w kuchni wiec postanowiłam coś zrobić z ciasta francuskiego, które  prawie zawsze mam w lodówce, ponieważ nigdy nie wiadomo kiedy i do czego może się przydać:) ciasto samo w sobie uważam, że jest genialne, ponieważ można z niego w bardzo krótkim czasie przygotować np. efektowne przekąski lub po prostu tak jak ja dzisiaj mało skompikowane ciasteczka ale za to jakie dobre:)

 ciasta francuskie z jabłkiem

 

Składniki:

op. ciasta francuskiego

jajko

4 duże jabłka

2 łyżeczki cynamonu

2 łyżki cukru

cukier waniliowy

 

 ciastka francuskie z jabłkiem

Wykonanie:

Jabłka pokroić w ósemki, przełożyć do garnka, dolać wody, wsypać cukier oraz cukier waniliowy, dusić na małym ogniu tak długo aż jabłka zmiękną i powstanie mus. Ciasto francuskie rozwałkować na stolnicy tak aby miało formę prostokąta,  posmarować całe musem jabłkowym (jabłka nie mogą być gorące, bo inaczej ciasto będzie się kleić) oraz  posypać obficie cynamonem następnie zrolować dwa dłuższe brzegi ciasta tak aby spotkały się na środku i powstał nam tzw. ślimaczek, następnie pokroić na ok. centymetrowe kawałki.

Papier do pieczenia wysypać mąka i układać ciasteczka pamiętając o odstępach między nimi, następnie posmarować roztrzepanym jajkiem oraz obficie posypać  cukrem (najlepszy byłby brązowy) i piec w ok.180 Cdo zarumienienia.

niedziela, 29 maja 2011

Przepis ten jest moją propozycją do zabawy „Akcja pistacja”. Ciasteczka są dobre, łatwe do zrobienia i nawet osobą, które rzadko zaglądają do kuchni nie powinny sprawić żadnych kłopotów.

                                          akcja pistacja

Składniki:

3 szklanki mąki

1 szklanka cukru (drobnego)

cukier waniliowy

25 dag masła

2 jajka (białko do posmarowania ciasteczek)

1 łyżeczka sody

szczypta soli

troszkę soku z cytryny

200 g pistacji (nie solone)

pół tabliczki czekolady (rozpuścić np. w mikrofalówce)

Pistacje uprażyć na suchej patelni. Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem, dodać żółtko, mąkę, sodę oraz cukier waniliowy, wszystko razem zagnieść. Z ciasta formować kuleczki o średnicy ok.2 cmnastępnie troszkę spłaszczyć, posmarować białkiem obsypać pistacjami. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, ciasteczka piec ok. 25 minut w 150 ‘C aż się zarumienią, kiedy wystygną polać rozpuszczoną czekoladą.

kruche ciasteczka z pistacjami

sobota, 02 października 2010

Małe słodkości, które idealnie nadaja się do porannej kawy i nie tylko:)

Składniki:

½ kg mąki

5 dag drożdży

3 łyżki cukru

2 jajka

kostka margaryny

pół szklanki kwaśnej śmietany

marmolada z róży (twarda)

jajko do posmarowania ciasta

Drożdże zasypać cukrem i odstawić na chwilkę aby popracowały. Z pozostałych składników czyli mąki, jajek, śmietany oraz margaryny zagnieść jednolite ciasto dodać drożdże i dalej wyrabiać od czasu do czasu podsypujące ciasto mąką, następnie włożyć je do lodówki na jakąś godzinkę.

 rogaliki z roza

Wykonanie rogalików:

Ciasto podzielić na kawałki, każdy kawałek rozwałkować na stolnicy na kształt koła, następnie podzielić je jak na pizze tak aby powstało 8 trójkątów, na każdy trójkącik kłaść łyżeczkę marmolady i zwijać od szerszej strony do węższej. Każdy rogalik posmarować roztrzepanym jajkiem aby się ładnie błyszczał, blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rogalików nie można układać zbyt ciasno bo w trackie pieczenia rosną. Piec ok. 25-30  minut w 150 stopniach do zarumienienia.

 ciasteczka z różą

Wykonanie ciasteczek:

Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubości ok. ½ cm, następnie wykrawać szklanką kółeczka. W połowie krążków, zrobić dziurkę np. kieliszkiem. Składamy ciasteczka czyli na całe krążki kładziemy te z dziurką. Następnie smarujemy marmoladą kółeczko zrobione w cieście kieliszkiem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciasteczka, smarujemy je jakiem i obsypujemy grubym cukrem, może je też ponakłuwać nożem na kształt kwiatka, pieczemy ok. 25 minut w 150 stopniach.

niedziela, 22 sierpnia 2010

Przepis pochodzi z programu „Ulubione potrawy Rachel”, w którym Rachel Allen prezentuje przepisy na najróżniejsze okazje pikniki, śniadania, przyjęcia czy też proste dania dla rodziny. Musze przyznać, że jestem fanką jej programów, często korzystam z jej przepisów i porad, bo uczy gotować w bardzo przystępny sposób, szkoda tylko, że jest jej tak mało w polskiej telewizji ale za to można już kupić niektóre jej książki w Polsce, oczywiście w wersji angielskiej.

 migdałowe łamańce

migdałowe łamańce

Składniki:

100 g masła

100 g wody

200 g cukru

150 g płatków migdałowych

pół tabliczki gorzkiej czekolady

Rozpuścić w garnku masło, cukier oraz wodę gotować jakieś 10 minut od czasu do czasu mieszając do utworzenia się karmelu. Migdały uprażyć na patelni aby nabrały złotej barwy. Do gotowej masy dodać migdały i wszystko wymieszać. Przygotować papier do pieczenia i wykładać na niego gotową masę migdałową, formując ciasteczka, trzeba to robić bardzo szybko bo masa tężeje w ekspresowym tempie. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i udekorować ciasteczka.

Książki Rachel Allen:

ksiązki rachel allen

 

 
1 , 2