Sprawdzone przepisy na słodkości i nie tylko....
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl

śniadania

niedziela, 05 lipca 2015

Pancakesy to jedno z moich ulubionych weekendowych śniadań szczególnie w lecie, kiedy mamy tyle owoców do wyboru, a ja uważam, że właśnie z nimi te placuszki smakują najlepiej no i oczywiście syrop klonowy - według mnie to najsmaczniejsze połączenie.

pancakes

4 łyżki masła, roztopionego

1 ½ szklanki mąki

2 łyżki miodu

2 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

banan (rozgnieciony)

1 szklanka mleka

ekstrakt z wanilii

szczypta soli

Dodatkowo: borówki, serek waniliowy, syrop klonowy

Wykonanie:

Przesiewamy do miski mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól oraz cukier, następnie wlewamy mleko oraz roztopione masło, na koniec dodajemy rozgniecionego banana, jajka oraz ekstrakt - wszystko razem mieszamy. Pancakes smażymy na średnio rozgrzanej patelni, po pojawieniu się bąbelków powietrza na wierzchu placuszka przekładamy na drugą stronę. Podajemy z serkiem waniliowym, owocami oraz syropem klonowym..

niedziela, 21 lipca 2013

Brak pomysłu na niedzielnie śniadanie może…… jajka po benedyktyńsku z sosem jogurtowo-majonezowym, idealny pomysł na śniadanie, wtedy kiedy mamy troszkę więcej czasu na jego przygotowanie i znudziły nam się już tradycyjne jajka sadzone czy smażone w jajecznicy. Z reguły na bułkę kładę usmażony boczek, ale tym razem użyłam zwykłej szynki i smakowało równie dobrze.

jajka po benedyktynsku 

 

Składniki:

Bułka lub pieczywo tostowe

2 jajka

Sałata, pomidor, szczypiorek

Sól, pieprz, łyżka octu

W rondelku zagotować wodę z sola i octem. Jajka rozbić delikatnie do miseczki (żółtka muszą być całe). Kiedy woda się zagotuje, zamieszać ją łyżką  tak aby powstał na środku lejek, w którego wlejemy ostrożnie jajko. Gotujące się jajko formujemy łyżką tak aby białko otoczyło żółtko. Jajko powinno być w środku miękkie, a białko powinno się ściąć.  Jajko wyjmujemy z wody łyżką cedzakową. Niestety jajka trzeba ugotować oddzielnie.

Sos:

2 łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżki majonezu

1 łyżeczka delikatnej musztardy

soku z cytryny, sól, pieprz

Wszystkie składniki sosu wymieszać. Na bułce układamy sałatę, wędlinę, plasterki pomidora na tym kładziemy nasze jajko, dobrze jest przeciąć żółtko tak aby się rozpłynęło, wszystko polewamy sosem, przyprawiamy i posypujemy szczypiorkiem.

jajka po benedyktynsku

niedziela, 25 listopada 2012

Często zdarza mi się robić pancakesy czyli amerykańskie naleśniki szczególnie w weekend na śniadanie, ale z reguły przygotowuje je z maślanki z wykorzystaniem syropu klonowego teraz postanowiłam wykorzystać przepis na bazie mleka z dodatkiem miodu i muszę przyznać, że smakują równie dobrze.

Składniki:

2 szklanki mąki

1,5 szklanki mleka

3 łyżki rozpuszczonego masła

3 łyżeczki miodu

2 jajka

łyżka proszku do pieczenia

2 jabłka starte na tarte o grubych oczkach - opcjonalnie

W jednej misce wymieszać składniki mokre (mleko, jajka, masło), a do drugiej miski przesiać mąkę i proszę do pieczenia, następnie połączyć zawartości obu misek tak aby w cieście nie było grudek, opcjonalnie można dodać do smaku starte jabłka. Smażyć na teflonowej patelni, bez dodatku tłuszczu.

pancakes

sobota, 27 sierpnia 2011

Pancakes czyli naleśniki amerykańskie, puszyste, słodkie i bardzo sycące placuszki idealne na śniadanie. Podaje się je z syropem klonowym, który można zastąpić miodem ale dla mnie to już nie to samo, zdecydowanie wolę syrop, który nadaje im charakterystyczny smak. Smażę je zawsze na suchej patelni, dodatek roztopionego masła powoduje, że nie trzeba już smarować patelni dodatkowo tłuszczem.

 

Składniki:

szklanka mąki

1 ¼ szklanki maślanki

20 dag rozpuszczonego masła

2 łyżeczki cukru pudru

2 łyżeczki syropu klonowego

jajko

łyżka proszku do pieczenia

Opcjonalnie: serek waniliowy, syrop klonowy

 pancakes

 

W jednej  misce wymieszać składniki mokre czyli: wystudzone masło, jajko, maślankę, syrop klonowy oraz maślankę, do drugiej miski przesiać mąkę dodać proszę do pieczenia oraz cukier puder , połączyć zawartości obu misek tak aby w cieście nie było grudek. Smażyć na teflonowej patelni (bez tłuszczu), placuszki przekręca się na druga stronę kiedy na ich powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Podawać z serkiem waniliowym polanym syropem klonowym (u mnie Black Rose). Przepis mam z internetu, ale smaże te placuszki juz tak długo, że nie pamiętam z jakiej stronki.