Sprawdzone przepisy na słodkości i nie tylko....
| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl

dania obiadowe

niedziela, 31 sierpnia 2014

Ponieważ sezon grzybowy w pełni, podaje przepis na mój ulubiony sos ze świeżych grzybów. Można go podawać z makaronem lub różnymi rodzajami mięs albo w wersji wegetariańskiej czyli z kotletami z ziemniaków.

Składniki:

0,5 kg podgrzybków (ja wykorzystałam tylko kapelusze grzybów)

2 cebule

100 dag śmietany - 18%

sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie

masło do smażenia - ok 3 łyżki

Świerze grzyby przebrać, oczyścić i opłukać. Cebule pokroić w piórka i zeszklić na maśle. Grzyby pokroić i dodać do zrumienionej cebuli, smażyć 5 minut na większym ogniu, po tym czasie zalać 250-300 ml wody, przyprawić solą, pieprzem, dodać listek laurowy oraz ziele angielskie, dusić jeszcze 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać śmietanę, gotować jeszcze jakieś 2-3 minuty i gotowe. Tak przygotowane grzyby można posypać koperkiem.

sos grzybowy

sobota, 27 lipca 2013

Składniki:

Opakowanie papieru ryżowego (u mnie House of Asia – 12 arkuszy)

Pierś z kurczaka

Makaron ryżowy

Warzywa : marchewka, papryka, kapusta, fasolka szparagowa zielona, por, grzyby Mun (grzyby trzeba wcześniej namoczyć, odcisnąć i pokroić), pędy bambusa lub kiedy brak czasu i składników mrożonka Mieszanka chińska.

3 łyżki sosu sojowego

Olej do smażenia

Wykonanie:

Kurczaka doprawić solą i pieprzem, pokroić w mała kostkę i usmażyć na oleju. Warzywa pokroić w słupki, podsmażyć na oleju. Makaron ryżowy przygotować wg przepisu na opakowaniu czyli z reguły zalać gorącą wodą na jakieś 5 minut, po tym czasie odlać wodę, a makaron pokroić tak aby lepiej połączył się z reszta składników. Do kurczaka na patelni dodać warzywa oraz pokrojony makaron ryżowy, wszystko doprawić do smaku sosem sojowym i podsmażyć aby wszystkie smaki się połączyły. Papier ryżowy zamoczyć w ciepłej wodzie, kiedy zmięknie ułożyć na desce, na każdy nałożyć 2 łyżki farszu i zwinąć jak na gołąbki czy krokiety. Sajgonki układamy na talerzu w pewnych odstępach od siebie, bo papier ryżowy jest bardzo klejący, ja z reguły czekam, aż wyschną i smażę na głębokim oleju, również w pewnych odstępach aby się nie posklejały, najlepiej smakują z ryżem i słodkim sosem chili Tao Tao.

sajgonki

A tutaj sajgonki przed smażeniem:

sajgonki

sobota, 20 lipca 2013

Składniki:

Ciasto kruche:

1 żółtko

1,5 szklanki mąki

125 g masła

łyżka śmietany 18%

szczypta soli

Nadzienie:

brukselka ok 0,5 kg

cebula lub por

100 g sera żółtego

150 ml mleka

3 jajka

sól, pieprz

Brukselkę ugotować, odcedzić i pokroić na pół. Boczek zeszklić z cebulą na patelni. Wszystkie składniki ciasta zagnieść na gładka masę, następnie owinąć folią i włożyć do lodówki na jakieś 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i włożyć do formy na tartę (foremkę wysmarować masłem). Podpiec w piekarniku ok. 15-20 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wyjąc i nałożyć farsz (brokuły, boczek, cebula, sól, pierz) i zalać sosem serowym czyli w  miseczce rozrobić jajka z mlekiem i serem (przyprawić wg uznania). Wierz można jeszcze dodatkowo posypać serem, tak przygotowana tatę wkładamy znowu do piekarnika na jakieś 25-30 minut, aż wierz się zarumieni.

tarta z brukselka i boczkiem

 

tarta z brukselka i boczkiem

niedziela, 04 listopada 2012

Składniki:

pół dyni (średniej wielkości)

3 ziemniaki

pietruszka

ćwiartka selera

cebula

ząbek czosnku

łyżka śmietany

litr wywaru warzywnego

sól, pierz, vegeta, oliwa do smażenia

 

Dynię obieramy, wyjmujemy miękki środek i kroimy w kostkę. Ziemniaki, seler, pietruszkę obieramy i również kroimy w kostkę. Pokrojoną cebule i czosnek podsmażymy na patelni na niewielkiej ilości oleju, następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, wszystko smażymy jakieś 15 minut. Jak warzywa zmiękną przekładamy je do garnka, zalewamy wywarem warzywnym (ilości wywaru zależy od tego jak gęsta ma być zupa). Gotujemy wszystko do miękkości, a potem wystarczy wszystko zmiksować, dodać śmietanę, przyprawy i gotowe:).

zupa zdyni

niedziela, 26 sierpnia 2012

Na początek najbardziej pracochłonna czynność czyli przygotowanie ryżu:

1,5 szklanki ryżu do sushi - wsypać ryż na sitko i płukać pod kranem z zimną wodą, aż woda będzie przeźroczysta, czyli bardzo bardzo długo. Kiedy woda nie będzie już biała, zostawić ryż w wodzie na 30 minut, po tym czasie przełożyć ryż do garnka z wodą (z grubym dnem) w proporcjach  1 (ryż) do 1.25 (woda). Gotować ok. 15 minut (na małym ogniu), po tym czasie zostawić jeszcze ryż w garnku pod przykryciem na ok. 15 minut. Po ugotowaniu przełożyć ryż na drewnianą tackę i polać zalewą octową, wymieszać drewniana łyżką, zostawić do całkowitego wystudzenia (użyłam ryżu KIMPO).

Zalewa do ryżu: 3 łyżki octu ryżowego, łyżka cukru, 1/3  łyżki soli - podgrzać aby wszystkie składniki się rozpuściły i dobrze połączyły (nie gotować).

Przygotować pozostałe składniki:

4 plastry nori

łosoś wędzony lub surowy

paluszki krabowe

ogórek zielony (ze skórą ale bez miąższu, pokrojony na cienkie paseczki)

awokado (pokrojone w cienki słupki)

wasabi

sezam (uprażony na patelni)

omlet japoński - wymieszać jajka z cukrem, solą i sosem sojowym, następnie usmażyć cienki omlet, pod koniec smażenia kiedy jajka się zetną, zwinąć omlet w rulon)

marynowany imbir

Sos sojowy - najlepiej YAMASA Shoyu Koikuchi

 

Potrzebne będą:

bambusowa mata (owinąć folią spożywczą, wtedy ryż nie będzie wchodził pomiędzy bambusowe pałeczki)

ostry nóż

miseczka z wodą do moczenia rąk

 

Wykonanie:

Na bambusowej macie, położyć algi, następnie nałożyć ryż (aby się tak bardzo nie kleił należy zmoczyć palce w misce z wodą). Warstwa ryżu powinna być w miarę równa, a jego grubość nie powinna przekroczyć 0.5 cm. Maki przygotowuje się pokrywając ryżem tylko ¾ nori, a po nałożeniu wszystkich składników i zrolowaniu sushi, pozostałą pustą końcówkę algi można zwilżyć woda aby się dobrze skleiły. California maki zwija się w taki sposób, że płatki nori są  w środku, a na wierzchu jest warstwa ryżu, w praktyce wygląda to tak, że po nałożeniu ryżu na plaster nori należy go oprószyć sezamem i po prostu odwrócić, a pozostałe składniki np. łososia kłaść bezpośrednio na nori.

Ja przygotowałam sushi z następujących składników (przed nałożeniem dodatków posmarowałam ryż cienką warstwą wasabi)

- ogórek, awokado, łosoś, paluszek krabowy

- ogórek, omlet japoński, łosoś dodatkowo sezam

- ogórek, omlet japoński, paluszek krabowy dodatkowo sezam

Na koniec każdą rolkę kroimy ostrym nożem na 2-3 cm części (końcówki odcinamy) Podajemy z wasabi, marynowanym imbirem oraz sosem sojowym.

sushi

 

sushi

środa, 01 sierpnia 2012

Jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej czyli cannelleoni ze szpinakiem i jedno z moich ulubionych. Najlepiej smakuje ze świeżym szpinakiem, odciśniętym z wody i grubo posiekanym ale aktualnie takiego nie posiadam więc zadowoliłam się mrożonym, przy tym  przepisie świetnie też sprawdzą się prażone nasiona pini, które można dodać do masy szpinakowej.

 

cannelleoni ze szpinakiem

 

 

cannelleoni ze szpinakiem

 

 

Składniki:

1 op. ( 450 g. ) mrożonego szpinaku (liście)

10 sztuk cannelloni

100 g sera ricotta

50 g parmezanu

jajko

cebula, czosnek

sól, pieprz

 

Beszamel: łyżka masła, łyżka mąki pszennej oraz mleko, sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa

 

Wykonanie:

Cebule i czosnek posiekać, zeszklić na oliwie na złoty kolor, następnie dodać mrożony szpinak, dusić tak długo aż odparuje nadmiar wody. Ricotte utrzeć na gładko z jajkiem. Połączyć szpinak z masą serową, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz nałożyć do rurek  cannelleoni łyżeczką. Przygotować beszamel – masło roztopić w garnku, dodać mąkę, krótko podsmażyć, po czym wlać mleko i gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji, na koniec przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Rurki ułożyć w naczyniu do zapiekania, wcześniej wysmarowanym oliwą, zalać beszamelem i posypać parmezanem, zapiekać w 180 C aż powstanie złota skórka.

 

A poniżej wrzucam kilka fotek z Włoch dla miłośników smaków i widoków Italii :)

 

włochy

 

włochy



włochy

 

włochy

 

włochy

 

włochy

 

włochy

 

włochy

 
1 , 2