Sprawdzone przepisy na słodkości i nie tylko....
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
czwartek, 28 sierpnia 2014

Dzisiaj przepis na  „Cycki murzynki”, w sumie jest to bardzo popularne ciasto, które wielokrotnie przewijało się na różnych blogach, ja sama kilka razy drukowałam sobie przepis z Internetu z myślą jego upieczenia, ale tak jakoś zawsze odkładam to na później, aż w końcu postanowiłam się za nie zabrać i jedyne czego żałuje - to że tak późno, bo ciasto okazało się naprawdę bardzo smaczne  i o dziwo proste w przygotowaniu, a poza tym bardzo ładnie się prezentuje tak więc świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju uroczystościach typu urodziny czy święta, ja na pewno jeszcze wrócę do tego przepisu.

cycki murzynki


Składniki na biszkopt:

1 szkl. mąki pszennej

1/2 szkl. cukru

4 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie: białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli pod koniec ubijania dodać porcjami cukier oraz żółtka. Na końcu całość delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 170C w blaszce o wymiarach 25x30 cm. 

Składniki na ciasto makowo-kokosowe:

3/4 szkl. cukru

3/4  szkl. maku

100 g wiórek kokosowych

6 białek

Przygotowanie: białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli pod koniec ubijania dodać porcjami cukier, następnie wsypać pozostałe składniki czyli mak i  wiórki kokosowe – wszystko delikatnie wymieszać. Piec ok. 40 minut w 170C. 

Masa budyniowa:

370 ml mleka

6 żółtek

6 łyżek cukru

3 łyżki mąkibudyń waniliowy z cukrem

250 g miękkiego masła

Przygotowanie: 120 ml mleka wymieszać z budyniem, żółtkami, cukrem oraz  mąką. Pozostałe 250 ml. mleka zagotować, następnie wlać do niego mleko wymieszane z budyniem, żółtkami itp., masę budyniową należy zagotować cały czas mieszając aby nie powstały grudki. Zostawić do wystygnięcia, kiedy masa będzie już zimna, zmiksować ją z masłem na puszysty krem.

Dodatkowo:

słoik dżemu wiśniowego - niskosłodzonego

2 op. okrągłych biszkoptów

tabliczka gorzkiej czekolady – która posłuży jako polewa

30 ml. białego wina

Wykonanie:

Biszkopt (ja ścięłam wierzchnią warstwę) posmarować dżemem, na to położyć ciasto makowo-kokosowe, które należy posmarować kremem budyniowy. Na wierzchu ułożyć biszkopty - nasączone alkoholem wymieszanym z woda, ja wykorzystałam białe wino ale oczywiście można użyć innego alkoholu np. cytrynówki. Na koniec biszkopty polać polewą przygotowaną z gorzkiej czekolady – czekoladę rozpuścić z kilkoma łyżkami mleka. Na koniec na każdym biszkopcie powinno się położyć rodzinkę – w nawiązaniu do nazwy ciasta, ja sobie ten krok darowałam.

cycki murzynki

poniedziałek, 25 sierpnia 2014

rolada ze szpinakiem

1 op. szpinaku mrożonego rozdrobnionego - 450 g.

4 jajka, czosnek, sól, pieprz

2 serki almette (smak wg uznania ja użyłam serka z ziołami)

6 plastrów wędzonego łososia

Wykonanie:

Szpinak podsmażyć na patelni z czosnkiem aż odparuje woda, jeżeli szpinak jest zbyt wodnisty można go po usmażeniu odsączyć na sicie. Do wystudzonego szpinaku dodać 4 żółtka oraz pianę ubitą z białek, następnie przyprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę szpinakową wylać na  blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 25x35) można również użyć blaszki, która znajduje się w piekarniku. Piec 15-20 miniut w 180C.  Po ostudzeniu usunąć papier do pieczenia i przełożyć masę na folię spożywczą, wtedy łatwiej będzie zwinąć roladę, posmarować równomiernie serkiem oraz ułożyć łososia - na całej długości rolady lub jak ja tylko na 1/3. Zwinąć ciasno w rulon wzdłuż dłuższego brzegu i wstawić na kilka godzin do lodówki.

rolada szpinakowa

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami to wypiek bez którego nie wyobrażam sobie wakacji - z reguły piekę je ze śliwkami, truskawkami lub jagodami. Przepis jest na blaszkę o wymiarach 25x35 cm., ale spokojnie można użyć większej, wtedy ciasto będzie po prostu niższe.

Składniki:

500 g mąki pszennej

6 łyżek cukru

3 łyżki roztopionego masła

2-3 łyżki wody

jajko

pół opakowania drożdży, szczypta soli, cukier waniliowy

Zaczyn: 3 łyżki cukru + 230 ml ciepłego mleka+ 3 łyżki mąki pszennej

Kruszonka: 4 łyżki mąki + 2 łyżki cukru + 2 łyżki masła

oraz rabarbar wg uznania.

Wykonanie;

Przygotować zaczyn z podanych składników, przykryć ściereczką i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.

Do miski wsypać mąkę, cukier, masło, jajko, sól, wodę oraz zaczyn - wszystko razem zagnieść. Wyrobione ciasto zostawić do wyrosnięcia na około godzinę. Ciasto rozwałkować ,a następnie przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypać rabarbarem, który można wcześniej pokroić oraz zesmażyć na patelni z cukrem.

Wszystkie składniki kruszonki połączyć palcami, aż powstaną grudki i wysypać na ciasto.

Piec około 50 minut w 170C.

ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto o bardzo ciekawej nazwie WENUS -  lekkie, nie za słodkie i proste w przygotowaniu.

Biszkopt – składniki:

6 jaj

1 szkl. maki

1 szkl. cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Masa - składniki:

2 galaretki cytrynowe

pół litra kremówki  - 36%

25 dkg białego sera

3 łyżki cukru pudru 

Posypka - składniki:10 dkg wiórków kokosowych + 2 łyżki masła + 2 łyżki cukru

Dodatkowo - słoiczek dżemu brzoskwiniowego 

Wykonanie biszkoptu: białka ubić na sztywną pianę, następnie cały czas ubijając dodawać porcjami żółtka, mąkę, cukier. Na końcu dodać proszek do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszać – piec ok 25 minut w 175 C. (blaszka 25x35). 

Wykonanie masy: galaretki rozpuścić w 2,5 szklankach wrzątku - przestudzić. Ser zmielić i dodać do tężejącej galaretkę, dokładnie wymieszać. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, a następnie dodawać porcjami tężejące galaretki wymieszane z serem. 

Posypka kokosowa: masło podsmażyć na patelni z wiórkami i cukrem. 

Wykonanie ciasta: biszkopt przekroić na 2 części. Na spodzie blaszki kładziemy połówkę biszkoptu, następnie wylewamy masę serową, przykrywamy drugim biszkoptem. Wierzch smarujemy dżemem i obsypujemy usmażonym kokosem. Wkładamy do lodówki, aby masa stężała. Smacznego

wenus

wenus

odwrócony placek ananasowy

Składniki na ciasto:

plastry ananasa z puszki

6-7 łyżek soku ananasowego z puszki

4 jajka

200 g mąki pszennej

200 g miękkiego masła

140 g cukru oraz cukier do wysypania tortownicy

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Tortownicę (średnica 26 cm.) wysmarować masłem oraz wysypać cukrem, następnie ułożyć plastry ananasa. Wszyskie składniki ciasta zmiksować z wyjatkiem soku, który należy dodać na koniec. Tak przygotowane ciasto wylać na plastry ananasa i wstawic do piekarnika. Piec ok 40 minut w 180C. Upieczone ciasto przed podaniem odwrócić do góry dnem.

odwrócony placek anasowy

Składniki na biszkopt:

6 jaj

1/4 szkl. mąki ziemniaczanej

3/4 szkl. mąki pszennej

1/2 szkl. kawy w proszku - Cappuccino

1/2 szkl. cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki wody

1 łyżeczka octu oraz 1 łyżka oleju

Wykonanie biszkoptu: żółtka utrzeć z cukrem, wodą, octem oraz olejem. Mąki (pszenna, ziemiaczana) wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kawą cappuccino i dodać do masy. Białka ubić na sztywną pianę, a nastepnie wmieszać delikatnie do masy. Piec ok 30 minut w 175C.

ciasto cappuccino

Krem Cappuccino oraz śmietankowy

litr śmietany kremówki 36%

3 łyżki cukru pudru

3 łyżki proszku Cappuccino

2 galaretki cytrynowe

starta gorzka czekolada - do posypania ciasta (można użyć kakao)

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem (aby śmietana się dobrze ubiła musi być wcześniej dobrze schłodzona). Galaretki rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku. Wystudzone galaretki dodajemy do śmietany, następnie odkładamy 1/3 kremu. Do pozostałej części kremu dodajemy 3 łyżki proszku Cappuccino. Na wystudzony biszkopt wykładamy krem cappuccino, a następnie krem śmietanowy, do którego można dodać troszkę startej czekolady. Całość posypujemy startą czekoladą. Ciasto wstawiamy na noc do lodówki.

ciasto cappuccino