Sprawdzone przepisy na słodkości i nie tylko....
| < Czerwiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
niedziela, 14 grudnia 2014

Przepis na to ciasto wydrukowałam sobie z internetu już dawno - zaintrygował mnie jego wygląd - ale jakoś nie mogłam się do niego zabrać, wizja pieczenia trzech ciast, jakoś nie była zachęcająca. Poza tym ciasto wydawało mi się skomplikowane, ale w praktyce wcale takie nie jest, placki piecze się szybko bo ok 16-20 minut, jedyna trudność polega na rozwałkowaniu tych 6 placków - ciasto jest niestety klejące, co nie ułatwia sprawy. Co do smaku samego ciasta to jest całkiem dobre, szczególnie posmakuje miłośnikom wiśni, ale nie jest zbyt słodkie, tak więc wielbicielom słodyczy proponuje zwiększyć dawkę cukru.

ciasto jakuba

Ciasto:

4 szklanki mąki pszennej

250 dag margaryny

1 op. śmietany 18%

3/4 szkl. cukru pudru

6 żółtek2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść ciasto, a następnie włożyć je na godzinę do lodówki aby stwardniało. Po tym czasie podzielić ciasto na 6 części, z których rozwałkować 6 placków wielkości formy do pieczenia. Najlepiej rozwałkowac każdy placek na papierze do pieczenia, ciasto jest troszeczkę klejące, tak więć można podsypać je mąką.

Beza:

6 białek

6 łyżek cukru

3 kisiele wiśniowe

wiśnie z kompotu (bez pestek)

Odsączyć wiśnie z kompotu. Ubić pianę z 2 białek z 2 łyżkami cukru na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać całe opakowanie kiślu wiśniowego. Na rozwałkowany blat ciasta wyłożyć ubitą pianę z białek oraz 1/3 wiśni, wszystko przykryć kolejnym blatem ciasta. Piec ok 16-20 minut, aż wierzch ciasta się zarumieni. Tak samo przygotować pozostałe placki - powinny powstać 3 trójwarstwowe blaty (ciasto-beza z wiśniami-ciasto). 

Krem budyniowy (opcjonalnie - można użyć dowolnego kremu)

3 szkl. mleka

2 budynie waniliowe 

kostkę masła

Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, następnie zimne zmiksować z masłem na puszysty krem. Tak przygotowany krem podzielić na dwie części.

Składanie ciasta:

ciasto-krem-ciasto-krem-ciasto (wierzch posypać cukrem pudrem). Najlepiej zostawć ciasto na kilka godzin w temperaturze kokojowej aby placki zmiękły i przeszły kremem, jeżeli od razu wstawmimy je do lodówki będzie twarde.

ciasto jakuba

Składniki:

1/2 kg mąki pszennej

2 jajka

szkl. mleka

1/2 szkl. cukru

250 dag masła

30 g świeżych drożdży

oraz 1/2 kg gotowej masy makowej

Wykonanie: drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Masło roztopić, a następnie schłodzić. W misce wymieszać następujące składniki: mąkę, cukier, jajka, masło i mleko z drożdżami. Zagnieść elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę. Nastęnie ciasto podzielić na cztery placki (wielkości formy do pieczenia). 

Formę do pieczenia wysmarować masłem oraz obsypać bułką tartą, wyłożyć pierwszy placek oraz część masy makowej, potem kolejny placek i znowu smarujemy go makiem, to samo robimy z trzecim plackiem - całość przykrywamy czwartym plackiem.

ciasto zawijane z makiem

Ciasto podzielić nożem na 8-12 trójkątów  - ale nie przecinać trójkątów do końca, powstanie coś na kształt  kwiatka z kółkiem na środku, następnie należy odwrócić każdy trójkąt do góry nogami. Tak przygotowane ciasto posmarować masłem i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika, piec ok 35 minut w 180 C.

ciasto zawijane z makiem

Tagi: mak
20:12, karin-29 , drożdżowe
Link Komentarze (1) »
niedziela, 14 września 2014

sernik z musem owocowym

Składniki masy:

200 g kremowego serka

tabliczka białej czekolady 

4 łyżeczki żelatyny

500 ml słodkiej śmietany 30%

1 łyżka ekstraktu waniliowego 

Dodatkowo:

3 galaretki wiśniowe (można dodać 2, jeżeli jest mało wody w owocach)

450 g różnych owoców (truskawki, maliny, jagody, wiśnie, porzeczki)

2 łyżki cukru

Wykonanie:

Czekoladę pokruszyć i rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietane ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać porcjami serek, schłodzoną rozpuszczoną czekoladę oraz ektstrakt waniliowy. Żelatyne zalać 100 ml wrzątku i schłodzoną dodać do masy serowej. Ser wylać na spód tortownicy i schłodzić w lodówce. Owoce zmiksować w blenderze z dodatkiem 250 ml wody. Galaretki rozpuści w 300 ml wrzatku i połączyć z owocami, ewentualnie posłodzić jeżeli owoce są kwaśne. Tak przygotowany mus owocowy wylać na schłodzony sernik i znowu wstawić do lodówki.

 

sernik z musem owocowym

Tagi: owoce ser
10:50, karin-29 , serniki
Link Komentarze (1) »
niedziela, 07 września 2014

torcik bananowy

Ciemny biszkopt (średnica tortownicy - 26 cm)

4 jajka

1 szklanka mąki pszennej

1/2 szklanki cukru

3 łyżeczki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Żółtka utrzeć z cukrem do białości, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, na koniec ubitą na sztywno pianę z białek, wszystko delikatnie wymieszać. Piec w 180C ok 25 minut. Po upieczeniu ściąć wierz biszkoptu i mocno nasączyć ciasto np. wodą z cytyną lub herbatą z cytyną (ja zostawiam ścięty wierz do dekoracji ciasta).

Pozostałe składniki:

2 cytrynowe galaretki (zalać 800 ml wody i wystudzić)

5-7 bananów (w zależności od wielkości)

Serowa masa:

500 g śmietany kremówki 36%

200 g serka bananowego

5 łyżek curku pudru

20 g żelatyny

Na biszkopcie ułożyć banany (przeciąć banan w poprzek - jak w kopcu kreta) ja zawsze smaruje banany sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Na banany wylać galaretkę cytrynową, musi być mocno schłodzona inaczej wszystko wsiąknie w biszkopt - wstawic do lodówki (zostawić sobie kilka łyżek galaretki do dekoracji ciasta). Ubić śmietanę kremówkę, dodać serek bananowy, cukier puder i żelatynę rozpuszczoną w 60 ml wrzątku - przestudzić i wmiksować do śmietany. Tak przygotowaną masę wylać na schłodzoną galaretkę. Wierz ciasta powinno się udekorować cienko pokrojonymi plasterkami banana zalanymi cienką warstwą galaretki - niestety mi zabrakło bananów:(. Ciasto najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.

torcik bananowy

Tagi: banany
10:47, karin-29
Link Komentarze (1) »
sobota, 06 września 2014

Dzisiaj propozycja na urozmaicenie sobie naleśników nadziewanych szpinakiem. U mnie szpinak bardzo często gości w menu - co widać na tym blogu:), najczęściej w postaci spaghetti lub właśnie jako nadzienie w naleśnikach. Z reguły używam raczej mrożonych liści szpinaku, czasami dodaje również ser feta, ale to zależy od tego co mam aktualnie w lodówce. 

Składniki:

8 naleśników (usmażonych wg własnego przepisu)

opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobniony)

cebula, czosnek, sól, pieprz, 2 łyżeczki śmietany

Zalewa do zapiekania:

mały koncentrat pomidorowy lub gęsty sok pomidorowy

200 dag sera zółtego lub mozzarelli

zioła prowansalskie

1 łyżeczka śmietany 18%

Usmażyć dość cienkie naleśniki. Czosek i cebule pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na oleju, jak się zrumienią dodać rozmrożony szpinak, gotować aż odparuje nadmiar wody, nastepnie posolić oraz popieprzyć, dodać 2 łyżeczki śmietany. Naczynie do zapiekania natrzeć masłem lub olejem. Szpinakowym farszem nadziać naleśniki, zwinąć w rulon oraz ułożyć w naczyniu do zapiekania. Przygotować sos do zalania naleśników czyli mały koncentrat pomidorowy wymieszać z gorącą woda aby powstał płynny sos, dodać płaską łyżkę śmietany. Zalać naleśniki, posypać ziołami prowansalskimi oraz serem startym na grubych oczkach i do piekarnika, na ok 20 minut, aż ropuści się ser.

nalesniki ze szpinakiem

piątek, 05 września 2014

Dzisiaj ciasto z budyniem i jabłkami, przepis pochodzi ze starego zeszytu z przepisami. U mnie w domu - odkąd pamiętam, jednym z najczęściej pieczonych ciast była szarlotka, moja mama piekła ją praktycznie co niedzielę, tak więc aby nie było tak całkiem nudno, czasami piekła również ala szarlotkę z budyniem, ja sama również wracam czasami do tego przepisu.

Składniki:

2,5 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru

3 jajka

1/2 kostki masła 

2 łyżeczki proszku do pieczenia

kilka kropli zapachu cytrynowego

Dodatkowo:

2 budynie śmietankowe + 1 litr mleka

1 kg jabłek (podsmażonych z cukrem)

op. rodzynek

Wykonanie:

Z mąki, cukru, jajek, masła (roztopionego i ostudzonego), proszku do pieczenia oraz zapachu - zagnieść ciasto. Podzielić w proporciach 3/4 oraz 1/2. Większą część ciasta wyłożyć na blachę do pieczenia (rozmiary 25x35), a pozostałe ciasto włożyć do zamrażalnika. Ugotować budynie na mleku wg przepisu na opakowaniu. Na ciasto wyłożyć przesmażone jabłka, a następnie gorący budyń, posypać rodzynkami (rodzynki można wcześniej namoczyć w gorącej wodzie aby zmiękły). Na wierz - zetrzeć na tarce o grubych oczka, pozostałe ciasto. Piec około 50 minut w 180C.


ciasto z budyniem i jablkami

ciasto z budyniem i jablkiem

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 20