Sprawdzone przepisy na słodkości i nie tylko....
| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
niedziela, 14 września 2014

sernik z musem owocowym

Składniki masy:

200 g kremowego serka

tabliczka białej czekolady 

4 łyżeczki żelatyny

500 ml słodkiej śmietany 30%

1 łyżka ekstraktu waniliowego 

Dodatkowo:

3 galaretki wiśniowe (można dodać 2, jeżeli jest mało wody w owocach)

450 g różnych owoców (truskawki, maliny, jagody, wiśnie, porzeczki)

2 łyżki cukru

Wykonanie:

Czekoladę pokruszyć i rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietane ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać porcjami serek, schłodzoną rozpuszczoną czekoladę oraz ektstrakt waniliowy. Żelatyne zalać 100 ml wrzątku i schłodzoną dodać do masy serowej. Ser wylać na spód tortownicy i schłodzić w lodówce. Owoce zmiksować w blenderze z dodatkiem 250 ml wody. Galaretki rozpuści w 300 ml wrzatku i połączyć z owocami, ewentualnie posłodzić jeżeli owoce są kwaśne. Tak przygotowany mus owocowy wylać na schłodzony sernik i znowu wstawić do lodówki.

 

sernik z musem owocowym

Tagi: owoce ser
10:50, karin-29 , serniki
Link Komentarze (1) »
niedziela, 07 września 2014

torcik bananowy

Ciemny biszkopt (średnica tortownicy - 26 cm)

4 jajka

1 szklanka mąki pszennej

1/2 szklanki cukru

3 łyżeczki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Żółtka utrzeć z cukrem do białości, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, na koniec ubitą na sztywno pianę z białek, wszystko delikatnie wymieszać. Piec w 180C ok 25 minut. Po upieczeniu ściąć wierz biszkoptu i mocno nasączyć ciasto np. wodą z cytyną lub herbatą z cytyną (ja zostawiam ścięty wierz do dekoracji ciasta).

Pozostałe składniki:

2 cytrynowe galaretki (zalać 800 ml wody i wystudzić)

5-7 bananów (w zależności od wielkości)

Serowa masa:

500 g śmietany kremówki 36%

200 g serka bananowego

5 łyżek curku pudru

20 g żelatyny

Na biszkopcie ułożyć banany (przeciąć banan w poprzek - jak w kopcu kreta) ja zawsze smaruje banany sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Na banany wylać galaretkę cytrynową, musi być mocno schłodzona inaczej wszystko wsiąknie w biszkopt - wstawic do lodówki (zostawić sobie kilka łyżek galaretki do dekoracji ciasta). Ubić śmietanę kremówkę, dodać serek bananowy, cukier puder i żelatynę rozpuszczoną w 60 ml wrzątku - przestudzić i wmiksować do śmietany. Tak przygotowaną masę wylać na schłodzoną galaretkę. Wierz ciasta powinno się udekorować cienko pokrojonymi plasterkami banana zalanymi cienką warstwą galaretki - niestety mi zabrakło bananów:(. Ciasto najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.

torcik bananowy

Tagi: banany
10:47, karin-29
Link Komentarze (1) »
sobota, 06 września 2014

Dzisiaj propozycja na urozmaicenie sobie naleśników nadziewanych szpinakiem. U mnie szpinak bardzo często gości w menu - co widać na tym blogu:), najczęściej w postaci spaghetti lub właśnie jako nadzienie w naleśnikach. Z reguły używam raczej mrożonych liści szpinaku, czasami dodaje również ser feta, ale to zależy od tego co mam aktualnie w lodówce. 

Składniki:

8 naleśników (usmażonych wg własnego przepisu)

opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobniony)

cebula, czosnek, sól, pieprz, 2 łyżeczki śmietany

Zalewa do zapiekania:

mały koncentrat pomidorowy lub gęsty sok pomidorowy

200 dag sera zółtego lub mozzarelli

zioła prowansalskie

1 łyżeczka śmietany 18%

Usmażyć dość cienkie naleśniki. Czosek i cebule pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na oleju, jak się zrumienią dodać rozmrożony szpinak, gotować aż odparuje nadmiar wody, nastepnie posolić oraz popieprzyć, dodać 2 łyżeczki śmietany. Naczynie do zapiekania natrzeć masłem lub olejem. Szpinakowym farszem nadziać naleśniki, zwinąć w rulon oraz ułożyć w naczyniu do zapiekania. Przygotować sos do zalania naleśników czyli mały koncentrat pomidorowy wymieszać z gorącą woda aby powstał płynny sos, dodać płaską łyżkę śmietany. Zalać naleśniki, posypać ziołami prowansalskimi oraz serem startym na grubych oczkach i do piekarnika, na ok 20 minut, aż ropuści się ser.

nalesniki ze szpinakiem

piątek, 05 września 2014

Dzisiaj ciasto z budyniem i jabłkami, przepis pochodzi ze starego zeszytu z przepisami. U mnie w domu - odkąd pamiętam, jednym z najczęściej pieczonych ciast była szarlotka, moja mama piekła ją praktycznie co niedzielę, tak więc aby nie było tak całkiem nudno, czasami piekła również ala szarlotkę z budyniem, ja sama również wracam czasami do tego przepisu.

Składniki:

2,5 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru

3 jajka

1/2 kostki masła 

2 łyżeczki proszku do pieczenia

kilka kropli zapachu cytrynowego

Dodatkowo:

2 budynie śmietankowe + 1 litr mleka

1 kg jabłek (podsmażonych z cukrem)

op. rodzynek

Wykonanie:

Z mąki, cukru, jajek, masła (roztopionego i ostudzonego), proszku do pieczenia oraz zapachu - zagnieść ciasto. Podzielić w proporciach 3/4 oraz 1/2. Większą część ciasta wyłożyć na blachę do pieczenia (rozmiary 25x35), a pozostałe ciasto włożyć do zamrażalnika. Ugotować budynie na mleku wg przepisu na opakowaniu. Na ciasto wyłożyć przesmażone jabłka, a następnie gorący budyń, posypać rodzynkami (rodzynki można wcześniej namoczyć w gorącej wodzie aby zmiękły). Na wierz - zetrzeć na tarce o grubych oczka, pozostałe ciasto. Piec około 50 minut w 180C.


ciasto z budyniem i jablkami

ciasto z budyniem i jablkiem

niedziela, 31 sierpnia 2014

Ponieważ sezon grzybowy w pełni, podaje przepis na mój ulubiony sos ze świeżych grzybów. Można go podawać z makaronem lub różnymi rodzajami mięs albo w wersji wegetariańskiej czyli z kotletami z ziemniaków.

Składniki:

0,5 kg podgrzybków (ja wykorzystałam tylko kapelusze grzybów)

2 cebule

100 dag śmietany - 18%

sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie

masło do smażenia - ok 3 łyżki

Świerze grzyby przebrać, oczyścić i opłukać. Cebule pokroić w piórka i zeszklić na maśle. Grzyby pokroić i dodać do zrumienionej cebuli, smażyć 5 minut na większym ogniu, po tym czasie zalać 250-300 ml wody, przyprawić solą, pieprzem, dodać listek laurowy oraz ziele angielskie, dusić jeszcze 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać śmietanę, gotować jeszcze jakieś 2-3 minuty i gotowe. Tak przygotowane grzyby można posypać koperkiem.

sos grzybowy

sobota, 30 sierpnia 2014

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

4 jajka

250 dag masła

pół szklanki cukru

2 łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto (wykorzystać tylko żółtka), podzielić na dwie części w proporcjach 3/4 oraz 1/4 owinąć folią i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Do białek dodać odrobinę soli i ubić sztywną pianę.

Dodatkowo:

duży słoik powideł śliwkowych

op. suszonych śliwkek

100 dag płatków migdałowych

Śliwki zalać wrzątkiem aby zmiękły - odcedzić i wymieszać z powidłami. 

Wykonanie: Blaszkę o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie zetrzeć 3/4 ciasta na tarce  o dużych oczka, posmarować powidłami - wymieszanymi z suszonymi śliwka, na to wyłożyć ubitą pianę z białek, na koniec zetrzeć pozostałe 1/4 ciasta i posypać migdałami. Piec 40 minut w 170C. Ciasto można polukrować. 

kruchy placek ze sliwkami

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 19