Sprawdzone przepisy na słodko¶ci i nie tylko....
| < Luty 2018 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
poniedziałek, 18 maja 2015

Ciasto Raffaello na krakersach czyli poł±czenie słodkiej kokosowej masy ze słonym krakersami. Kiedy¶ robiłam to ciasto bardzo często, a że nadal jestem miło¶niczk± kokosów czasami wracam do tego przepisu, chociaż teraz preferuje wersje z alkoholem np. likierem koksowym. 

Składniki:

2 duże paczki krakersów (Lajkonik)

2 budynie waniliowe

1 litr mleka

3/4 szklanki cukru

2 łyżki m±ki ziemniaczanej

1 żółtko

350-400 g masła

paczka wiórków kokosowych (100 g)

Wykonanie:

Z mleka odlać szklankę i wymieszać z budyniami oraz m±k± ziemniaczan±.

Pozostałe mleko zagotować z cukrem, do gotuj±cego się mleka dodać przygotowan± wczeniej mieszankę i gotować do uzyskania konsystencji budyniu, następnie ostudzić.

Masło miksujemy z żółtkiem oraz dodajemy po łyżce zimnego budyniu, na koniec wsypujemy wiórki kokosowe (zostawić troszkę do posypania wierzchu ciasta).

Na blaszce wykładamy warstwę herbatników i na nich rozkładamy masę i znów kładziemy masę oraz warstwę herbatników, ilo¶ć warstw zależy od wielkoci blachy z reguły 3-4 warstwy.

Ciasto wstawić do lodówki kilka godziny.

raffaello

pi±tek, 08 maja 2015

3 bit

Składniki na biszkopt:

4 jajka, 3/4 szkl. cukru, pół szkl. m±ki pszennej, 1 łyżka m±ki ziemniaczanej, 2 łyżki kakao, 2 łyżki wody, 1 łyżeczki proszku do pieczenia.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywn± pianę, podczas ubijania dodać porcjami cukier. Następnie wlać żółtka, wodę oraz suche składniki czyli m±ki, kakao, proszek do pieczenia. Piec ok 30 minut w 180C.

Składniki na krem:

1 l mleka, budyń ¶mietankowy, 1/2 szkl. cukru, 1 żółtko, 3/4 szkl m±ki pszennej,1 łyżka m±ki ziemniaczanej, 1 kostka masła.                                                                                          Odlać szklankę mleka i dodać do niej m±ki, cukier, budyń i żółtko - wymieszać aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować, do gotuj±cego się mleka wlać przygotowan± mieszankę i zagotować. Wystudzon± masę utrzeć z miękkim masłem.

Dodatkowo:

gotowa kasa kajmakowa

duże opakowanie herbatników

¦mietana : 1/2 lita kremówki (36%) + 3 łyżki cukru pudru + 3 łyżki żelatyny  (kremówkę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz żelatynę rozpuszczon± w 1/3 szklanki wrz±tku).

Wykonanie: Biszkopt - krem budyniowy - herbatniki - masa krówkowa - herbatniki - ¶mietana (posypana start± gorzk± czekolad±).

3 bit

niedziela, 03 maja 2015

Poniżej przepis na ciasto z jabłkami - jedne z tych, które się piecze niezliczon± ilo¶ć razy. Ciasto jest proste w przygotowaniu oraz idealne do porannej kawy, oczywi¶cie zamiast jabłek można użyć dowolnych owoców.

3 jajka

2 szkl. m±ki pszennej

mały jogurt naturalny

1/2 szkl. cukru

1/4 szkl. oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

szczypta cynamonu

1 łyżka br±zowego cukru

2 jabłka

Jajka ubić z cukrem, następnie dodać mokre składniki czyli olej i jogurt. Na koniec wsypać m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia. Jabłka pokroić i wyłożyć na wierzch ciasta oraz posypać br±zowym cukrem i cynamonem. Piec ok. 40 minut w 180C (blaszka 21 cm).



ciasto z jabłkami

Składniki na biszkopt:

1/2 szkl. cukru

6 jajek

1 szkl. m±ki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywn± pianę, podczas ubijania dodać porcjami cukier. Następnie wlać żółtka oraz suche składniki czyli m±kę pszenn± i proszek do pieczenia. Piec ok 30 minut w 180C.

Masa wi¶niowa:

duży słoik konfitury wi¶niowej

op. galaretki wi¶niowej

sok z cytryny

Podgrzan± konfiturę wi¶niow± wymieszać z galaretk±, na koniec dodać sok z ćwiartki cytryny.

Dodatkowo:

gotowa masa karpatkowa (przygotować wg przepisu na opakowaniu)

opakowanie płatków migdałowych (100 g)

wiórki czekoladowe (100 g)

Biszkopt przekroić na pół. Spód biszkoptu nas±czyć herbat± z cukrem oraz posmarować tężej±c± mas± wi¶niow±, wstawić na chwilę do lodówki. Na tak przygotowane ciasto wyłożyć 3/4 kremu karpatkowego, przykryć drug± czę¶ci± biszkoptu. Na wierzch wyłożyć pozostały krem oraz uprażone na patelni migdały i wiórki czekoladowe.

bajka

¶roda, 08 kwietnia 2015

szarlotka królewska

Składniki na biszkopt:

3 jajka

1/2 szkl. cukru

1/2 szkl. m±ki pszennej

1/2 szkl. m±ki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywn± pianę, podczas ubijania dodać porcjami cukier. Następnie wlać żółtka oraz suche składniki czyli m±kę pszenn± i ziemniaczan± oraz proszek do pieczenia. Piec ok 30 minut w 180C.

Krem

500 g ¶mietany kremówki

4 łyżki cukru pudru

3 łyżki żelatyny

Schłodzon± kremówkę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz chłodn± żelatynę - uprzednio rozpuszczon± w 1/3 szkl. wrz±tku.

Masa jabłkowa

2 kg jabłek

1 op. galaretki agrestowej

Pokrojone jabłka zesmażyć z cukrem - do gor±cych jabłek dodać opakowanie galaretki. 

Wykonanie:

Na schłodzony biszkopt wylać masę jabłkow±, któr± należy uprzednio schłodzić, tak aby nie była zbyt płynna (w masie powinno być troszkę soku, który nas±czy biszkopt, jeżeli cały sok z jabłek odparuje można dolać 1/4 szklanki wody podczas smażenia jabłek). Ostatnia warstwa to bita ¶mietana, któr± wykładamy na jabłka. Tak przygotowan± szarlotkę należy schłodzić kilka godzin w lodówce, aby galaretka i żelatyna stężały. 

szarlotka krolewska

niedziela, 05 kwietnia 2015

ciasto marchewkowe

Składniki:

2 szklanki m±ki

3/4 szklanki cukru trzcinowego

3/4 szklanki oleju

2 szklanki startej marchwi

3 jajka

pół łyżeczki cynamonu

pół łyżeczki gałki muszkatołowej

pół łyżeczki sody oraz tyle samo proszku do pieczenia

Jajka utrzeć z cukrem, następnie dodać pozostałe składniki czyli m±kę, olej, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawy, na  końcu dodać marchewkę starta na tarce o małych oczkach. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok. 40 minut w 180 ‘C do suchego patyczka. Przepis jest na tortownicę o ¶rednicy 21 cm, ja piekłam w blaszce o ¶rednicy 26 cm, dlatego ciasto jest troszkę niższe.


Krem: 

serek mascarpone (250 g)

serek waniliowy (200 g)

4 łyzki cukru pudru

sok z cytrynu + starta skórka z cytryny

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyłożyć na zimnym cie¶cie.

ciasto marchewkowe


1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 20