Sprawdzone przepisy na słodkości i nie tylko....
| < Czerwiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
poniedziałek, 18 maja 2015

Ciasto Raffaello na krakersach czyli połączenie słodkiej kokosowej masy ze słonym krakersami. Kiedyś robiłam to ciasto bardzo często, a że nadal jestem miłośniczką kokosów czasami wracam do tego przepisu, chociaż teraz preferuje wersje z alkoholem np. likierem koksowym. 

Składniki:

2 duże paczki krakersów (Lajkonik)

2 budynie waniliowe

1 litr mleka

3/4 szklanki cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 żółtko

350-400 g masła

paczka wiórków kokosowych (100 g)

Wykonanie:

Z mleka odlać szklankę i wymieszać z budyniami oraz mąką ziemniaczaną.

Pozostałe mleko zagotować z cukrem, do gotującego się mleka dodać przygotowaną wcześniej mieszankę i gotować do uzyskania konsystencji budyniu, następnie ostudzić.

Masło miksujemy z żółtkiem oraz dodajemy po łyżce zimnego budyniu, na koniec wsypujemy wiórki kokosowe (zostawić troszkę do posypania wierzchu ciasta).

Na blaszce wykładamy warstwę herbatników i na nich rozkładamy masę i znów kładziemy masę oraz warstwę herbatników, ilość warstw zależy od wielkości blachy z reguły 3-4 warstwy.

Ciasto wstawić do lodówki kilka godziny.

raffaello

piątek, 08 maja 2015

3 bit

Składniki na biszkopt:

4 jajka, 3/4 szkl. cukru, pół szkl. mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kakao, 2 łyżki wody, 1 łyżeczki proszku do pieczenia.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, podczas ubijania dodać porcjami cukier. Następnie wlać żółtka, wodę oraz suche składniki czyli mąki, kakao, proszek do pieczenia. Piec ok 30 minut w 180C.

Składniki na krem:

1 l mleka, budyń śmietankowy, 1/2 szkl. cukru, 1 żółtko, 3/4 szkl mąki pszennej,1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 kostka masła.                                                                                          Odlać szklankę mleka i dodać do niej mąki, cukier, budyń i żółtko - wymieszać aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować, do gotującego się mleka wlać przygotowaną mieszankę i zagotować. Wystudzoną masę utrzeć z miękkim masłem.

Dodatkowo:

gotowa kasa kajmakowa

duże opakowanie herbatników

Śmietana : 1/2 lita kremówki (36%) + 3 łyżki cukru pudru + 3 łyżki żelatyny  (kremówkę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wrzątku).

Wykonanie: Biszkopt - krem budyniowy - herbatniki - masa krówkowa - herbatniki - śmietana (posypana startą gorzką czekoladą).

3 bit

niedziela, 03 maja 2015

Poniżej przepis na ciasto z jabłkami - jedne z tych, które się piecze niezliczoną ilość razy. Ciasto jest proste w przygotowaniu oraz idealne do porannej kawy, oczywiście zamiast jabłek można użyć dowolnych owoców.

3 jajka

2 szkl. mąki pszennej

mały jogurt naturalny

1/2 szkl. cukru

1/4 szkl. oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

szczypta cynamonu

1 łyżka brązowego cukru

2 jabłka

Jajka ubić z cukrem, następnie dodać mokre składniki czyli olej i jogurt. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jabłka pokroić i wyłożyć na wierzch ciasta oraz posypać brązowym cukrem i cynamonem. Piec ok. 40 minut w 180C (blaszka 21 cm).



ciasto z jabłkami

Składniki na biszkopt:

1/2 szkl. cukru

6 jajek

1 szkl. mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, podczas ubijania dodać porcjami cukier. Następnie wlać żółtka oraz suche składniki czyli mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Piec ok 30 minut w 180C.

Masa wiśniowa:

duży słoik konfitury wiśniowej

op. galaretki wiśniowej

sok z cytryny

Podgrzaną konfiturę wiśniową wymieszać z galaretką, na koniec dodać sok z ćwiartki cytryny.

Dodatkowo:

gotowa masa karpatkowa (przygotować wg przepisu na opakowaniu)

opakowanie płatków migdałowych (100 g)

wiórki czekoladowe (100 g)

Biszkopt przekroić na pół. Spód biszkoptu nasączyć herbatą z cukrem oraz posmarować tężejącą masą wiśniową, wstawić na chwilę do lodówki. Na tak przygotowane ciasto wyłożyć 3/4 kremu karpatkowego, przykryć drugą częścią biszkoptu. Na wierzch wyłożyć pozostały krem oraz uprażone na patelni migdały i wiórki czekoladowe.

bajka

środa, 08 kwietnia 2015

szarlotka królewska

Składniki na biszkopt:

3 jajka

1/2 szkl. cukru

1/2 szkl. mąki pszennej

1/2 szkl. mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, podczas ubijania dodać porcjami cukier. Następnie wlać żółtka oraz suche składniki czyli mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Piec ok 30 minut w 180C.

Krem

500 g śmietany kremówki

4 łyżki cukru pudru

3 łyżki żelatyny

Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz chłodną żelatynę - uprzednio rozpuszczoną w 1/3 szkl. wrzątku.

Masa jabłkowa

2 kg jabłek

1 op. galaretki agrestowej

Pokrojone jabłka zesmażyć z cukrem - do gorących jabłek dodać opakowanie galaretki. 

Wykonanie:

Na schłodzony biszkopt wylać masę jabłkową, którą należy uprzednio schłodzić, tak aby nie była zbyt płynna (w masie powinno być troszkę soku, który nasączy biszkopt, jeżeli cały sok z jabłek odparuje można dolać 1/4 szklanki wody podczas smażenia jabłek). Ostatnia warstwa to bita śmietana, którą wykładamy na jabłka. Tak przygotowaną szarlotkę należy schłodzić kilka godzin w lodówce, aby galaretka i żelatyna stężały. 

szarlotka krolewska

niedziela, 05 kwietnia 2015

ciasto marchewkowe

Składniki:

2 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru trzcinowego

3/4 szklanki oleju

2 szklanki startej marchwi

3 jajka

pół łyżeczki cynamonu

pół łyżeczki gałki muszkatołowej

pół łyżeczki sody oraz tyle samo proszku do pieczenia

Jajka utrzeć z cukrem, następnie dodać pozostałe składniki czyli mąkę, olej, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawy, na  końcu dodać marchewkę starta na tarce o małych oczkach. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok. 40 minut w 180 ‘C do suchego patyczka. Przepis jest na tortownicę o średnicy 21 cm, ja piekłam w blaszce o średnicy 26 cm, dlatego ciasto jest troszkę niższe.


Krem: 

serek mascarpone (250 g)

serek waniliowy (200 g)

4 łyzki cukru pudru

sok z cytrynu + starta skórka z cytryny

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyłożyć na zimnym cieście.

ciasto marchewkowe


1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 20