Sprawdzone przepisy na słodkości i nie tylko....
| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
niedziela, 03 maja 2015

Poniżej przepis na ciasto z jabłkami - jedne z tych, które się piecze niezliczoną ilość razy. Ciasto jest proste w przygotowaniu oraz idealne do porannej kawy, oczywiście zamiast jabłek można użyć dowolnych owoców.

3 jajka

2 szkl. mąki pszennej

mały jogurt naturalny

1/2 szkl. cukru

1/4 szkl. oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

szczypta cynamonu

1 łyżka brązowego cukru

2 jabłka

Jajka ubić z cukrem, następnie dodać mokre składniki czyli olej i jogurt. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jabłka pokroić i wyłożyć na wierzch ciasta oraz posypać brązowym cukrem i cynamonem. Piec ok. 40 minut w 180C (blaszka 21 cm).



ciasto z jabłkami

Składniki na biszkopt:

1/2 szkl. cukru

6 jajek

1 szkl. mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, podczas ubijania dodać porcjami cukier. Następnie wlać żółtka oraz suche składniki czyli mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Piec ok 30 minut w 180C.

Masa wiśniowa:

duży słoik konfitury wiśniowej

op. galaretki wiśniowej

sok z cytryny

Podgrzaną konfiturę wiśniową wymieszać z galaretką, na koniec dodać sok z ćwiartki cytryny.

Dodatkowo:

gotowa masa karpatkowa (przygotować wg przepisu na opakowaniu)

opakowanie płatków migdałowych (100 g)

wiórki czekoladowe (100 g)

Biszkopt przekroić na pół. Spód biszkoptu nasączyć herbatą z cukrem oraz posmarować tężejącą masą wiśniową, wstawić na chwilę do lodówki. Na tak przygotowane ciasto wyłożyć 3/4 kremu karpatkowego, przykryć drugą częścią biszkoptu. Na wierzch wyłożyć pozostały krem oraz uprażone na patelni migdały i wiórki czekoladowe.

bajka

środa, 08 kwietnia 2015

szarlotka królewska

Składniki na biszkopt:

3 jajka

1/2 szkl. cukru

1/2 szkl. mąki pszennej

1/2 szkl. mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, podczas ubijania dodać porcjami cukier. Następnie wlać żółtka oraz suche składniki czyli mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Piec ok 30 minut w 180C.

Krem

500 g śmietany kremówki

4 łyżki cukru pudru

3 łyżki żelatyny

Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz chłodną żelatynę - uprzednio rozpuszczoną w 1/3 szkl. wrzątku.

Masa jabłkowa

2 kg jabłek

1 op. galaretki agrestowej

Pokrojone jabłka zesmażyć z cukrem - do gorących jabłek dodać opakowanie galaretki. 

Wykonanie:

Na schłodzony biszkopt wylać masę jabłkową, którą należy uprzednio schłodzić, tak aby nie była zbyt płynna (w masie powinno być troszkę soku, który nasączy biszkopt, jeżeli cały sok z jabłek odparuje można dolać 1/4 szklanki wody podczas smażenia jabłek). Ostatnia warstwa to bita śmietana, którą wykładamy na jabłka. Tak przygotowaną szarlotkę należy schłodzić kilka godzin w lodówce, aby galaretka i żelatyna stężały. 

szarlotka krolewska

niedziela, 05 kwietnia 2015

ciasto marchewkowe

Składniki:

2 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru trzcinowego

3/4 szklanki oleju

2 szklanki startej marchwi

3 jajka

pół łyżeczki cynamonu

pół łyżeczki gałki muszkatołowej

pół łyżeczki sody oraz tyle samo proszku do pieczenia

Jajka utrzeć z cukrem, następnie dodać pozostałe składniki czyli mąkę, olej, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawy, na  końcu dodać marchewkę starta na tarce o małych oczkach. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok. 40 minut w 180 ‘C do suchego patyczka. Przepis jest na tortownicę o średnicy 21 cm, ja piekłam w blaszce o średnicy 26 cm, dlatego ciasto jest troszkę niższe.


Krem: 

serek mascarpone (250 g)

serek waniliowy (200 g)

4 łyzki cukru pudru

sok z cytrynu + starta skórka z cytryny

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyłożyć na zimnym cieście.

ciasto marchewkowe


niedziela, 14 grudnia 2014

Przepis na to ciasto wydrukowałam sobie z internetu już dawno - zaintrygował mnie jego wygląd - ale jakoś nie mogłam się do niego zabrać, wizja pieczenia trzech ciast, jakoś nie była zachęcająca. Poza tym ciasto wydawało mi się skomplikowane, ale w praktyce wcale takie nie jest, placki piecze się szybko bo ok 16-20 minut, jedyna trudność polega na rozwałkowaniu tych 6 placków - ciasto jest niestety klejące, co nie ułatwia sprawy. Co do smaku samego ciasta to jest całkiem dobre, szczególnie posmakuje miłośnikom wiśni, ale nie jest zbyt słodkie, tak więc wielbicielom słodyczy proponuje zwiększyć dawkę cukru.

ciasto jakuba

Ciasto:

4 szklanki mąki pszennej

250 dag margaryny

1 op. śmietany 18%

3/4 szkl. cukru pudru

6 żółtek2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść ciasto, a następnie włożyć je na godzinę do lodówki aby stwardniało. Po tym czasie podzielić ciasto na 6 części, z których rozwałkować 6 placków wielkości formy do pieczenia. Najlepiej rozwałkowac każdy placek na papierze do pieczenia, ciasto jest troszeczkę klejące, tak więć można podsypać je mąką.

Beza:

6 białek

6 łyżek cukru

3 kisiele wiśniowe

wiśnie z kompotu (bez pestek)

Odsączyć wiśnie z kompotu. Ubić pianę z 2 białek z 2 łyżkami cukru na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać całe opakowanie kiślu wiśniowego. Na rozwałkowany blat ciasta wyłożyć ubitą pianę z białek oraz 1/3 wiśni, wszystko przykryć kolejnym blatem ciasta. Piec ok 16-20 minut, aż wierzch ciasta się zarumieni. Tak samo przygotować pozostałe placki - powinny powstać 3 trójwarstwowe blaty (ciasto-beza z wiśniami-ciasto). 

Krem budyniowy (opcjonalnie - można użyć dowolnego kremu)

3 szkl. mleka

2 budynie waniliowe 

kostkę masła

Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, następnie zimne zmiksować z masłem na puszysty krem. Tak przygotowany krem podzielić na dwie części.

Składanie ciasta:

ciasto-krem-ciasto-krem-ciasto (wierzch posypać cukrem pudrem). Najlepiej zostawć ciasto na kilka godzin w temperaturze kokojowej aby placki zmiękły i przeszły kremem, jeżeli od razu wstawmimy je do lodówki będzie twarde.

ciasto jakuba

Składniki:

1/2 kg mąki pszennej

2 jajka

szkl. mleka

1/2 szkl. cukru

250 dag masła

30 g świeżych drożdży

oraz 1/2 kg gotowej masy makowej

Wykonanie: drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Masło roztopić, a następnie schłodzić. W misce wymieszać następujące składniki: mąkę, cukier, jajka, masło i mleko z drożdżami. Zagnieść elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę. Nastęnie ciasto podzielić na cztery placki (wielkości formy do pieczenia). 

Formę do pieczenia wysmarować masłem oraz obsypać bułką tartą, wyłożyć pierwszy placek oraz część masy makowej, potem kolejny placek i znowu smarujemy go makiem, to samo robimy z trzecim plackiem - całość przykrywamy czwartym plackiem.

ciasto zawijane z makiem

Ciasto podzielić nożem na 8-12 trójkątów  - ale nie przecinać trójkątów do końca, powstanie coś na kształt  kwiatka z kółkiem na środku, następnie należy odwrócić każdy trójkąt do góry nogami. Tak przygotowane ciasto posmarować masłem i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika, piec ok 35 minut w 180 C.

ciasto zawijane z makiem

Tagi: mak
20:12, karin-29 , drożdżowe
Link Komentarze (1) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 19