Sprawdzone przepisy na słodkości i nie tylko....
| < Kwiecień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
sobota, 11 lipca 2015

Brownie -  to jeden z klasyków, w mojej kuchni, uwielbiam to ciasto za smak gorzkiej czekolady, która jest zdecydowanie moja ulubioną, aby mi się nie znudziło czasami urozmaicam przepis albo po prostu zmieniam sposób podania, jak w tym przypadku kiedy wycięłam z ciasta okrągłe spodki i podałam z kremem oraz owocami. 

brownie

Składniki na Brownie:

tabliczka gorzkiej czekolady

100 g masła

3/4 szklanki cukru

1/2 szklanki maki pszennej

3 jajka

łyżka ekstraktu waniliowego

szczypta soli

Wierzch:

200 serka waniliowego

135 serka śmietankowego lekkiego

2 łyżki cukru pudru

sok z cytryny

borówki

Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej lub mikrofali, zostawić do wystygnięcia. Żółtka, cukier, ekstrakt waniliowy miksujemy w misce aby składniki się połączyły, do masy dodajemy stopniowo przesiana mąkę i szczyptę soli, a na koniec rozpuszczoną czekoladę z masłem oraz ubite na sztywno białka. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 22 cm oraz pieczemy 25 minut w temperaturze 175-180 stopni - studzimy. Serki ucieramy z cukrem, powstałą masą smarujemy wycięte z ciasta szklanka krążki, a następnie dekorujemy borówkami.

brownie

brownie

wtorek, 07 lipca 2015

Przepis na proste i szybkie ciasto z jagodami, ale oczywiście ten przepis można wypróbować z innymi owocami np. śliwkami, borówkami czy truskawkami.

Składniki:

3 szklanki mąki

kostka margaryny

5 jajek

3/4 szklanki cukru

3 łyżki kwaśnej śmietany

2 łyżeczki proszku do pieczenia

cukier waniliowy

szczypta soli

szklanka jagód

opcjonalnie - cukier puder do posypania

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami, a następnie dodać śmietanę. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko zmiksować. Z białek i szczypty soli ubić pianę oraz dodać do ciasta, wszystko delikatnie połączyć. Blaszkę do pieczenia natłuścić posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do blaszki, posypać jagodami, które należy delikatnie wklepać w ciasto. Piec 50 minut w temperaturze 170 C, po upieczeniu posypać zimne ciasto cukrem pudrem.

ciasto z jagodami

 

niedziela, 05 lipca 2015

Pancakesy to jedno z moich ulubionych weekendowych śniadań szczególnie w lecie, kiedy mamy tyle owoców do wyboru, a ja uważam, że właśnie z nimi te placuszki smakują najlepiej no i oczywiście syrop klonowy - według mnie to najsmaczniejsze połączenie.

pancakes

4 łyżki masła, roztopionego

1 ½ szklanki mąki

2 łyżki miodu

2 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

banan (rozgnieciony)

1 szklanka mleka

ekstrakt z wanilii

szczypta soli

Dodatkowo: borówki, serek waniliowy, syrop klonowy

Wykonanie:

Przesiewamy do miski mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól oraz cukier, następnie wlewamy mleko oraz roztopione masło, na koniec dodajemy rozgniecionego banana, jajka oraz ekstrakt - wszystko razem mieszamy. Pancakes smażymy na średnio rozgrzanej patelni, po pojawieniu się bąbelków powietrza na wierzchu placuszka przekładamy na drugą stronę. Podajemy z serkiem waniliowym, owocami oraz syropem klonowym..

sobota, 27 czerwca 2015

Przepyszne kruche ciasto z pianką budyniową i owocami, ja wybrałam maliny i borówki amerykańskie ale tak samo dobrze smakuje z truskawami lub rabarbarem, jak się je raz upiecze, to zawsze się będzie do niego wracać, proste wykonanie a efekt  rewelacyjny.

ciasto z pianka budyniowa

 

Składniki na kruche ciasto:

2,5 szklanki mąki pszennej

kostka masła lub margaryny

4 łyżki cukru pudru

5 żółtek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

5 żółtek

Zimne masło zagnieść z pozostałymi składnikami na jednolite ciasto. Podzielić na 2 porcje w proporcjach 1/3 oraz 2/3, następnie zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. Blachę wysmarować masłem i wysypać bułką tarką. Większą porcję ciasta wyjąć z lodówki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach , lekko przyklepać i podpiec na złoty kolor w temperaturze 180C przez 20 minut. Odstawić do wystudzenia.


Składniki na piankę budyniową:

5 białek

opakowanie cukru wanilinowego

2 budynie waniliowe

pół szklanki cukru

1/2 szklanki oleju

Dodatkowo:

opakowanie malin oraz borówek amerykańskich

Białka ubić na sztywną pianę, potem dodawać porcjami cukier i cukier wanilinowy, następnie wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, na końcu wlać olej - miksować do połączenia się składników. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć pianę budyniową. Maliny i borówki wyłożyć na wierzchu piany, lekko wepchnąć  do środka. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Wstawić do piekarnika na około 35-40 minut w 180C.

ciasto z pianka budyniowa

 

niedziela, 21 czerwca 2015

Ciasto bez pieczenia, składające z kilku warstw kakaowych herbatników. Robiłam to ciasto pierwszy raz i na pewno nie ostatni, po przygotowaniu ciasta nie włożyłam go od razu do lodówki tylko zostawiłam w temperaturze pokojowej aby ciastka zmiękły i połaczyły się z kremem, dzieki temu ciasto jest baardzo kremowe wręcz ropływa się w ustach, polecam.

 

1 litr mleka (u mnie 2%)

2 żółtka

3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

3 płaskie łyżki mąki pszennej

3 płaskie łyżki cukru

200 g miękkiego masła

puszka gotowej masy krówkowej - kajmak (ja dodałam 2/3 puszki 460 g)

starta skórka z jednej pomarańczy

oraz

duża paczka kakaowych herbatników (użyłam Petit beurre 2x185 g)

Wykonanie:

Mąki wraz z żółtkami zmiksować z 200 ml mleka, resztę mleka zagotować z cukrem oraz startką skórką z pomarańczy. Na gotujące się mleko wlać przygotowaną mieszankę mączno-jajeczną i ugotować jak budyń, zostawić do wystudzenia. Masło zmiksować na puszystą masę, następnie dodawać po łyżce masy krówkowej, kiedy składniki się połączą, dodać porcjami zimny budyń. 

Na spód formy wyłożyć herbatniki i rozsmarować masę, czynność powtórzyć do wyczerpania się składników, u mnie wyszły 4 wartwy, blaszka ma wymiary 24x28 cm.

pomaranczowa marlenka

 

poniedziałek, 18 maja 2015

Uwielbiam gofry, z reguły ciężko mi przejść obojętnie obok budki w której je sprzedają, szczególnie latem. Jakiś czas temu postanowiłam w końcu zainwestować w dobrą gofrownicę no i zaczęło się poszukiwanie odpowiedniego przepisu, bo okazało się, że zrobienie chrupiących gofrów wcale nie jest takie proste, a samych przepisów w Internecie jest całe mnóstwo, tak więc jest w czym wybierać. Dzisiaj testuje przepis z dodatkiem wody mineralnej i muszę przyznać, że gofry wyszły bardzo dobre, a dodatki jak widać na zdjęciu klasyczne czyli bita śmietana, truskawki i polewa czekoladowa:)

gofry

Składniki:

2 ½ szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ szklanki cukru

cukier waniliowy

4 jajka

2 szklanki mleka

½ szklanki oleju

1 szklanka wody gazowanej

 

Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę następnie dodać mleko, olej, wodę oraz suche składniki czyli mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec masę wymieszać delikatnie z ubitą pianą z białek. Gotowe ciasto nalewać do rozgrzanej gofrownicy i piec około 4 - 5 minut, upieczone gofry studzić na kratce.

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 20