Sprawdzone przepisy na słodkości i nie tylko....
| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
niedziela, 05 lipca 2015

Pancakesy to jedno z moich ulubionych weekendowych śniadań szczególnie w lecie, kiedy mamy tyle owoców do wyboru, a ja uważam, że właśnie z nimi te placuszki smakują najlepiej no i oczywiście syrop klonowy - według mnie to najsmaczniejsze połączenie.

pancakes

4 łyżki masła, roztopionego

1 ½ szklanki mąki

2 łyżki miodu

2 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

banan (rozgnieciony)

1 szklanka mleka

ekstrakt z wanilii

szczypta soli

Dodatkowo: borówki, serek waniliowy, syrop klonowy

Wykonanie:

Przesiewamy do miski mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól oraz cukier, następnie wlewamy mleko oraz roztopione masło, na koniec dodajemy rozgniecionego banana, jajka oraz ekstrakt - wszystko razem mieszamy. Pancakes smażymy na średnio rozgrzanej patelni, po pojawieniu się bąbelków powietrza na wierzchu placuszka przekładamy na drugą stronę. Podajemy z serkiem waniliowym, owocami oraz syropem klonowym..

sobota, 27 czerwca 2015

Przepyszne kruche ciasto z pianką budyniową i owocami, ja wybrałam maliny i borówki amerykańskie ale tak samo dobrze smakuje z truskawami lub rabarbarem, jak się je raz upiecze, to zawsze się będzie do niego wracać, proste wykonanie a efekt  rewelacyjny.

ciasto z pianka budyniowa

 

Składniki na kruche ciasto:

2,5 szklanki mąki pszennej

kostka masła lub margaryny

4 łyżki cukru pudru

5 żółtek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

5 żółtek

Zimne masło zagnieść z pozostałymi składnikami na jednolite ciasto. Podzielić na 2 porcje w proporcjach 1/3 oraz 2/3, następnie zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. Blachę wysmarować masłem i wysypać bułką tarką. Większą porcję ciasta wyjąć z lodówki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach , lekko przyklepać i podpiec na złoty kolor w temperaturze 180C przez 20 minut. Odstawić do wystudzenia.


Składniki na piankę budyniową:

5 białek

opakowanie cukru wanilinowego

2 budynie waniliowe

pół szklanki cukru

1/2 szklanki oleju

Dodatkowo:

opakowanie malin oraz borówek amerykańskich

Białka ubić na sztywną pianę, potem dodawać porcjami cukier i cukier wanilinowy, następnie wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, na końcu wlać olej - miksować do połączenia się składników. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć pianę budyniową. Maliny i borówki wyłożyć na wierzchu piany, lekko wepchnąć  do środka. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Wstawić do piekarnika na około 35-40 minut w 180C.

ciasto z pianka budyniowa

 

niedziela, 21 czerwca 2015

Ciasto bez pieczenia, składające z kilku warstw kakaowych herbatników. Robiłam to ciasto pierwszy raz i na pewno nie ostatni, po przygotowaniu ciasta nie włożyłam go od razu do lodówki tylko zostawiłam w temperaturze pokojowej aby ciastka zmiękły i połaczyły się z kremem, dzieki temu ciasto jest baardzo kremowe wręcz ropływa się w ustach, polecam.

 

1 litr mleka (u mnie 2%)

2 żółtka

3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

3 płaskie łyżki mąki pszennej

3 płaskie łyżki cukru

200 g miękkiego masła

puszka gotowej masy krówkowej - kajmak (ja dodałam 2/3 puszki 460 g)

starta skórka z jednej pomarańczy

oraz

duża paczka kakaowych herbatników (użyłam Petit beurre 2x185 g)

Wykonanie:

Mąki wraz z żółtkami zmiksować z 200 ml mleka, resztę mleka zagotować z cukrem oraz startką skórką z pomarańczy. Na gotujące się mleko wlać przygotowaną mieszankę mączno-jajeczną i ugotować jak budyń, zostawić do wystudzenia. Masło zmiksować na puszystą masę, następnie dodawać po łyżce masy krówkowej, kiedy składniki się połączą, dodać porcjami zimny budyń. 

Na spód formy wyłożyć herbatniki i rozsmarować masę, czynność powtórzyć do wyczerpania się składników, u mnie wyszły 4 wartwy, blaszka ma wymiary 24x28 cm.

pomaranczowa marlenka

 

poniedziałek, 18 maja 2015

Uwielbiam gofry, z reguły ciężko mi przejść obojętnie obok budki w której je sprzedają, szczególnie latem. Jakiś czas temu postanowiłam w końcu zainwestować w dobrą gofrownicę no i zaczęło się poszukiwanie odpowiedniego przepisu, bo okazało się, że zrobienie chrupiących gofrów wcale nie jest takie proste, a samych przepisów w Internecie jest całe mnóstwo, tak więc jest w czym wybierać. Dzisiaj testuje przepis z dodatkiem wody mineralnej i muszę przyznać, że gofry wyszły bardzo dobre, a dodatki jak widać na zdjęciu klasyczne czyli bita śmietana, truskawki i polewa czekoladowa:)

gofry

Składniki:

2 ½ szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ szklanki cukru

cukier waniliowy

4 jajka

2 szklanki mleka

½ szklanki oleju

1 szklanka wody gazowanej

 

Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę następnie dodać mleko, olej, wodę oraz suche składniki czyli mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec masę wymieszać delikatnie z ubitą pianą z białek. Gotowe ciasto nalewać do rozgrzanej gofrownicy i piec około 4 - 5 minut, upieczone gofry studzić na kratce.

 

Ciasto Raffaello na krakersach czyli połączenie słodkiej kokosowej masy ze słonym krakersami. Kiedyś robiłam to ciasto bardzo często, a że nadal jestem miłośniczką kokosów czasami wracam do tego przepisu, chociaż teraz preferuje wersje z alkoholem np. likierem koksowym. 

Składniki:

2 duże paczki krakersów (Lajkonik)

2 budynie waniliowe

1 litr mleka

3/4 szklanki cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 żółtko

350-400 g masła

paczka wiórków kokosowych (100 g)

Wykonanie:

Z mleka odlać szklankę i wymieszać z budyniami oraz mąką ziemniaczaną.

Pozostałe mleko zagotować z cukrem, do gotującego się mleka dodać przygotowaną wcześniej mieszankę i gotować do uzyskania konsystencji budyniu, następnie ostudzić.

Masło miksujemy z żółtkiem oraz dodajemy po łyżce zimnego budyniu, na koniec wsypujemy wiórki kokosowe (zostawić troszkę do posypania wierzchu ciasta).

Na blaszce wykładamy warstwę herbatników i na nich rozkładamy masę i znów kładziemy masę oraz warstwę herbatników, ilość warstw zależy od wielkości blachy z reguły 3-4 warstwy.

Ciasto wstawić do lodówki kilka godziny.

raffaello

piątek, 08 maja 2015

3 bit

Składniki na biszkopt:

4 jajka, 3/4 szkl. cukru, pół szkl. mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kakao, 2 łyżki wody, 1 łyżeczki proszku do pieczenia.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, podczas ubijania dodać porcjami cukier. Następnie wlać żółtka, wodę oraz suche składniki czyli mąki, kakao, proszek do pieczenia. Piec ok 30 minut w 180C.

Składniki na krem:

1 l mleka, budyń śmietankowy, 1/2 szkl. cukru, 1 żółtko, 3/4 szkl mąki pszennej,1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 kostka masła.                                                                                          Odlać szklankę mleka i dodać do niej mąki, cukier, budyń i żółtko - wymieszać aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować, do gotującego się mleka wlać przygotowaną mieszankę i zagotować. Wystudzoną masę utrzeć z miękkim masłem.

Dodatkowo:

gotowa kasa kajmakowa

duże opakowanie herbatników

Śmietana : 1/2 lita kremówki (36%) + 3 łyżki cukru pudru + 3 łyżki żelatyny  (kremówkę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wrzątku).

Wykonanie: Biszkopt - krem budyniowy - herbatniki - masa krówkowa - herbatniki - śmietana (posypana startą gorzką czekoladą).

3 bit

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 19