Sprawdzone przepisy na słodkości i nie tylko....
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
poniedziałek, 05 października 2015

ciasto_kawowo_biszkoptowe

Składniki na biszkopt:

6 jajek

1 szklanka mąki pszennej

1/2 szklanki cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywna pianę, następnie powoli dodawać cukier oraz po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz dodać do masy, dokładnie wymieszać. Piec w 180 stopniach 35 minut. Po ostygnięciu przekroić na 2 placki.

Składniki masy:

500 g serka waniliowego

2 łyżki cukru pudru

1/2 opakowania mleka w proszku

2 łyżki żelatyny (rozpuszczonej w ciepłej wodzie)

kostka masła

oraz

1 1/2 paczki biszkoptów okrągłych 

Starta gorzka czekolada do ozdoby

Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy serek waniliowy, mleko w proszku i przestudzoną żelatynę – chłodzimy w lodówce.

Do nasączenia biszkoptów:  kilka łyżek cappuccino waniliowego oraz kawy rozpuszczalnej.

Przełożenie ciasta:

placek - część masy - biszkopty nasączone w kawie - część masy - placek - masa - posypka

kruche ciasto ze śliwkami

Ciasto:

1½ szklanki mąki pszennej

1½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ szklanki cukru

pół kostki margaryny

cukier waniliowy

2 żółtka

W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy, dodajemy żółtka oraz pokrojoną margarynę i wszystko siekamy nożem oraz lepimy w kulę.

Piana:

2 białka

pół szklanki cukru

łyżka mąki ziemniaczanej

szczypta proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, na koniec dodajemy proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną.

Kruszonka:

szklanka mąki pszennej

100 g zimnej margaryny

pół szklanki cukru kryształu

Składniki rozcieramy palcami aż powstanie kruszonka.

Do blaszki wyłożonej papierem ścieramy ciasto, układamy przekrojone na pół śliwki. Na owoce wykładamy ubitą pianę z białek, oraz kruszonkę. Pieczemy ok 45-50 w 180C.

ciasto prince polo

Biszkopt:

4 jajka

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i nadal ubijać, wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Ciasto piec w  175 ok. 25-30 minut.

Beza:

6 białek

pół szklanki cukru

3-4 Prince Polo

100 g orzechów włoskich oraz wiórków kokosowych

Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodać cukier. Prince Polo pokroić w drobną kostkę i wraz z posiekanymi orzechami włoskimi i wiórkami kokosowymi dodać do masy (cześć wafelków można zostawić do posypania wierzchu bezy). Piec ok 25 minut w temperaturze 170 stopni C.

Krem:

2 szklanki mleka

6 żółtek

3 łyżki cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

cukier waniliowy

200 gramów miękkiego masła

Żółtka, mąki i jedną szklankę mleka wymieszaj na jednolitą masę. Pozostałe mleko zagotuj z cukrami. Do wrzącego mleka wlej masę jajeczną i ugotuj jak budyń. Po ostudzeniu zmiksuj masę z miękkim masłem (można dodać do smaku spirytus lub zapach rumowy).

Prince polo można na wierzchu popisać rozpuszczoną czekoladą

poniedziałek, 20 lipca 2015

Składniki na spód:

220 g herbatników

120 g masła

Herbatniki dokładnie pokruszyć, dodać roztopione i ostudzone masło. Całość dokładnie wymieszać i równomiernie oblepić boki oraz dno formy na tartę o średnicy 28 cm. Tak przygotowany spód podpiec 10-13 minut w piekarniku w temp. 175°C, pozostawić do  ostudzenia.

Dodatkowo:

krem śmietankowy do ciast (ja użyłam gotowego Delecta)

koszyczek malin

galaretka wiśniowa

Przygotować krem wg przepisu na opakowaniu, wyłożyć na schłodzony spód tarty, na wierzchu poukładać maliny oraz zalać zimną galaretką wiśniową.

tarta z malinami

tarta z malinami



sobota, 11 lipca 2015

Brownie -  to jeden z klasyków, w mojej kuchni, uwielbiam to ciasto za smak gorzkiej czekolady, która jest zdecydowanie moja ulubioną, aby mi się nie znudziło czasami urozmaicam przepis albo po prostu zmieniam sposób podania, jak w tym przypadku kiedy wycięłam z ciasta okrągłe spodki i podałam z kremem oraz owocami. 

brownie

Składniki na Brownie:

tabliczka gorzkiej czekolady

100 g masła

3/4 szklanki cukru

1/2 szklanki maki pszennej

3 jajka

łyżka ekstraktu waniliowego

szczypta soli

Wierzch:

200 serka waniliowego

135 serka śmietankowego lekkiego

2 łyżki cukru pudru

sok z cytryny

borówki

Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej lub mikrofali, zostawić do wystygnięcia. Żółtka, cukier, ekstrakt waniliowy miksujemy w misce aby składniki się połączyły, do masy dodajemy stopniowo przesiana mąkę i szczyptę soli, a na koniec rozpuszczoną czekoladę z masłem oraz ubite na sztywno białka. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 22 cm oraz pieczemy 25 minut w temperaturze 175-180 stopni - studzimy. Serki ucieramy z cukrem, powstałą masą smarujemy wycięte z ciasta szklanka krążki, a następnie dekorujemy borówkami.

brownie

brownie

wtorek, 07 lipca 2015

Przepis na proste i szybkie ciasto z jagodami, ale oczywiście ten przepis można wypróbować z innymi owocami np. śliwkami, borówkami czy truskawkami.

Składniki:

3 szklanki mąki

kostka margaryny

5 jajek

3/4 szklanki cukru

3 łyżki kwaśnej śmietany

2 łyżeczki proszku do pieczenia

cukier waniliowy

szczypta soli

szklanka jagód

opcjonalnie - cukier puder do posypania

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami, a następnie dodać śmietanę. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko zmiksować. Z białek i szczypty soli ubić pianę oraz dodać do ciasta, wszystko delikatnie połączyć. Blaszkę do pieczenia natłuścić posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do blaszki, posypać jagodami, które należy delikatnie wklepać w ciasto. Piec 50 minut w temperaturze 170 C, po upieczeniu posypać zimne ciasto cukrem pudrem.

ciasto z jagodami

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 19