Sprawdzone przepisy na słodkości i nie tylko....
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
niedziela, 25 lipca 2010

Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i robi się je naprawdę szybko w smaku natomiast jest lekko kwaskowate przez galaretki i bardzo kruche.

Składniki:

3 szklanki maki pszennej

kostka margaryny

5 żółtek

¾ szklanki cukru pudru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

1 ½ kg jabłek

cukier

2 galaretki cytrynowe

Zagnieść ciasto ze wszystkich składników (margarynę siekamy, dodajemy make, cukier i żółtka, proszek do pieczenia) dzielimy ciasto na pół. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem i wylepić ciastem,  piec dwa placki w temperaturze 180 stopni ok. 25 minut aż się zarumienią.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cukier (według uznania) i  prażymy na patelni, następnie dodajemy suche galaretki i czekamy jak się rozpuszcza, zdejmujemy z ognia i studzimy. Placki przekładamy tężejąca masą i posypujemy cukrem pudrem. Można również użyć gotowej masy jabłkowej ze słoika.

 

 

czwartek, 22 lipca 2010

BATONIKI MUSLI

Idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek, długo zachowują świeżość, a ich skład można modyfikować w zależności od upodobań, równie dobrze smakują z sezamem, ziarnami słonecznika czy ryżem preparowanym.

1 puszka mleka skondensowanego słodkiego

szklanka płatków owsianych – górskich

pół szklanki suszonej żurawiny

pół szklanki wiórków kokosowych

pół szklanki pestek z dyni

szklanka orzechów (ziemnych, laskowych, nerkowca)

Wymieszać wszystkie suche składki w misce (orzechy posiekać), a mleko skondensowane podgrzać (uważać, aby się nie przypaliło), następnie wsypać do mleka suche składniki i wymieszać. Wszystko wykładamy na blaszkę (koniecznie wyłożoną papierem) i wyrównujemy powierzchnię, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 stopni i pieczemy godzinkę, jak batoniki wystygną można je kroić na kawałki, smacznego:)

sobota, 17 lipca 2010

BLOK CZEKOLADOWY

Sprawdzony przepis dla tych, którzy uwielbiają słodkości, na pewno nie będą zawiedzeni ponieważ blok jest bardzo bardzo słodki, oczywiście trzeba go przechowywać w lodówce.

Składniki: 

400 g mleka w proszku (niebieskie)

3 op. herbatników (podwójne pakowane)

pół szklanki rodzynek

¾  szklanki cukru

3 łyżki ciemnego kakao

¾ szklanki mleka

250 g masła

Wykonanie:

W garnku rozpuścić na wolnym ogniu: masło, cukier, mleko i kakao, kiedy wszystkie składniki się zagotują zdjąć z ognia i dodać porcjami mleko w proszku, ponieważ masa jest bardzo gęsta najlepiej ją wymieszać drewnianą łyżką można też to zrobić mikserem.

Wcześniej pokruszyć herbatniki w misce, a rodzynki  zalać wrzątkiem aby zmiękły (odsączyć), następnie dodać wszystko do masy z mlekiem i wymieszać, wychodzi bardzo gęsta masa.

Wyłożyć papierem do pieczenia blaszkę, moja ma wymiary 12x35 cm, następnie przełożyć masę i ubić łyżką aby nie było pęcherzyków powietrza, kiedy masa ostygnie włożyć do lodówki aby stwardniała, smacznego:)

piątek, 16 lipca 2010

Bardzo smaczny i prosty w wykonaniu sernik na zimno, idealny na upały:)

Składniki:

4 serki waniliowe homogenizowane

250 ml śmietany kremówki 30%

¾  szklanki cukru pudru

1 cukier waniliowy

3 łyżki żelatyny spożywczej

pół opakowania biszkoptów okrągłych na spód

1 opakowanie malin

Wykonanie:

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią, następnie ułożyć na nim biszkopty.Śmietanę kremówkę ubić na sztywna pianę następnie dalej miksując dodawać do niej stopniowo: serki waniliowe, cukier puder, cukier waniliowy. Gotową masę podzielić na dwie części.

Do jednej części masy dodać pół opakowania malin przetartych przez sitko, resztę malin zostawić w całości.

Żelatynę rozpuści w pół szklance wrzątku i lekko przestudzić, podzielić na dwie części dodać lekko tężejącą do białej i malinowej masy potem zmiksować chwilkę na wysokich obrotach. Wylać biała masę na biszkopty poukładać na niej maliny i na to wylać masę malinowa tworząc esy floresy następnie wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.

Oczywiście taki serniczek można przygotowywać z innymi owocami: truskawkami, jagodami czy poziomkami, a zamiast serków można dodać gęsty jogurt.

niedziela, 11 lipca 2010

Na dobry początek… JAGODZIANKI

Ciasto:

500 g mąki pszennej

1,5 łyżeczki drożdży suszonych

1 szklanki mleka

1 szklanki cukru

1 jajko i jedno roztrzepane do posmarowania jagodzianek

¼  szklanki oleju

1 cukier waniliowy

szczypta soli

Nadzienie:

2 szklanki jagód

2 łyżki cukru

1 łyżki mąki

 Wykonanie:

Z drożdży, pół szklanki ciepłego mleka  oraz jednej łyżki cukru i mąki zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.  Następnie przesiać mąke do miski dodać pozostałe składniki oraz zaczyn i zagnieść gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 min. w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość rozwałkować je  i podzielić na 16  kawałków.

Jagody wymieszać z cukrem i mąką następnie nakładać na kawałki ciasta po łyżeczce nadzienia i zlepiając rogi formować bułeczki. Jagodzianki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej mąką, odstawimy do wyrośnięcia na kolejne 45 min.

Pieczemy ok. 25 min. w temp. 150 st. C. do zarumienienia, można polukrować czyli utrzeć 5 łyżek cukru pudru z sokiem z cytryny i nałożyć na jagodzianki pędzelkiem. Przepis troszkę zmodyfikowany pochodzi z internetu.

1 ... 16 , 17 , 18 , 19