Sprawdzone przepisy na słodkości i nie tylko....
| < Luty 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
niedziela, 01 sierpnia 2010

Uwielbiam wszystkie ciasta z dodatkiem marchewki, wiec jak zobaczyłam ten przepis na blogu  pokrojonedoprawione stwierdziłam, że koniecznie musze go wypróbować i się nie zawiodłam bo muffinki wyszły naprawdę pyszne, aromatyczne i wilgotne. Oczywiście przed podaniem posypałam je cukrem pudrem.

Składniki

2,5 szklanki mąki

1,5 szklanki marchwi (startej na tarce o małych oczkach)

½ szklanki posiekanych orzechów

1,25 szklanki maślanki

½ szklanki cukru

1 jajko

2 łyżki cynamonu

80 g stopionego masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½  łyżeczki sody

szczypta soli

Wykonanie:

W jednej misce wymieszać suche składniki (mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia, sodę), a w drugiej misce mokre (maślanka, jajko, masło) następnie połączyć zawartość obu misek czyli wlać mokre składniki do suchych , dodać marchew i orzechy i wszystko delikatnie przemieszać do połączenia składników. Ciasto nakładać do foremek i piec ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni, wychodzi 16 muffinek.

 

sobota, 31 lipca 2010

Cudownie słodki deser z białej czekolady, który robiłam wiele razy i pewnie nie raz jeszcze zrobię bo jest naprawdę tego wart, a poza tym robi się go naprawdę ekspresowo. Użyłam borówek bo uważam, że idealnie sie komponują z białą czekoladą ale z jagodami czy malinami będzie smakowało równie dobrze. Przepis jest dla dwóch osób.

Składniki:

tabliczka białej czekolady

6 łyżek kremówki

jajko

borówki

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, ja robie to w mikrofalówce, czekamy jak wystygnie następnie dodajemy kremówkę oraz żółtko wszystko miksujemy. Białko ubijamy mikserem i dodajemy na koniec do masy czekoladowej. Wlewamy do pucharków dodajemy borówki i wstawiamy do lodówki aby się schłodziło, smacznego:). Przepis znalazłam na  blogu Cudawianki.

 

mus z bialej czekolady

 

niedziela, 25 lipca 2010

Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i robi się je naprawdę szybko w smaku natomiast jest lekko kwaskowate przez galaretki i bardzo kruche.

Składniki:

3 szklanki maki pszennej

kostka margaryny

5 żółtek

¾ szklanki cukru pudru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

1 ½ kg jabłek

cukier

2 galaretki cytrynowe

Zagnieść ciasto ze wszystkich składników (margarynę siekamy, dodajemy make, cukier i żółtka, proszek do pieczenia) dzielimy ciasto na pół. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem i wylepić ciastem,  piec dwa placki w temperaturze 180 stopni ok. 25 minut aż się zarumienią.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cukier (według uznania) i  prażymy na patelni, następnie dodajemy suche galaretki i czekamy jak się rozpuszcza, zdejmujemy z ognia i studzimy. Placki przekładamy tężejąca masą i posypujemy cukrem pudrem. Można również użyć gotowej masy jabłkowej ze słoika.

 

 

czwartek, 22 lipca 2010

BATONIKI MUSLI

Idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek, długo zachowują świeżość, a ich skład można modyfikować w zależności od upodobań, równie dobrze smakują z sezamem, ziarnami słonecznika czy ryżem preparowanym.

1 puszka mleka skondensowanego słodkiego

szklanka płatków owsianych – górskich

pół szklanki suszonej żurawiny

pół szklanki wiórków kokosowych

pół szklanki pestek z dyni

szklanka orzechów (ziemnych, laskowych, nerkowca)

Wymieszać wszystkie suche składki w misce (orzechy posiekać), a mleko skondensowane podgrzać (uważać, aby się nie przypaliło), następnie wsypać do mleka suche składniki i wymieszać. Wszystko wykładamy na blaszkę (koniecznie wyłożoną papierem) i wyrównujemy powierzchnię, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 stopni i pieczemy godzinkę, jak batoniki wystygną można je kroić na kawałki, smacznego:)

sobota, 17 lipca 2010

BLOK CZEKOLADOWY

Sprawdzony przepis dla tych, którzy uwielbiają słodkości, na pewno nie będą zawiedzeni ponieważ blok jest bardzo bardzo słodki, oczywiście trzeba go przechowywać w lodówce.

Składniki: 

400 g mleka w proszku (niebieskie)

3 op. herbatników (podwójne pakowane)

pół szklanki rodzynek

¾  szklanki cukru

3 łyżki ciemnego kakao

¾ szklanki mleka

250 g masła

Wykonanie:

W garnku rozpuścić na wolnym ogniu: masło, cukier, mleko i kakao, kiedy wszystkie składniki się zagotują zdjąć z ognia i dodać porcjami mleko w proszku, ponieważ masa jest bardzo gęsta najlepiej ją wymieszać drewnianą łyżką można też to zrobić mikserem.

Wcześniej pokruszyć herbatniki w misce, a rodzynki  zalać wrzątkiem aby zmiękły (odsączyć), następnie dodać wszystko do masy z mlekiem i wymieszać, wychodzi bardzo gęsta masa.

Wyłożyć papierem do pieczenia blaszkę, moja ma wymiary 12x35 cm, następnie przełożyć masę i ubić łyżką aby nie było pęcherzyków powietrza, kiedy masa ostygnie włożyć do lodówki aby stwardniała, smacznego:)

piątek, 16 lipca 2010

Bardzo smaczny i prosty w wykonaniu sernik na zimno, idealny na upały:)

Składniki:

4 serki waniliowe homogenizowane

250 ml śmietany kremówki 30%

¾  szklanki cukru pudru

1 cukier waniliowy

3 łyżki żelatyny spożywczej

pół opakowania biszkoptów okrągłych na spód

1 opakowanie malin

Wykonanie:

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią, następnie ułożyć na nim biszkopty.Śmietanę kremówkę ubić na sztywna pianę następnie dalej miksując dodawać do niej stopniowo: serki waniliowe, cukier puder, cukier waniliowy. Gotową masę podzielić na dwie części.

Do jednej części masy dodać pół opakowania malin przetartych przez sitko, resztę malin zostawić w całości.

Żelatynę rozpuści w pół szklance wrzątku i lekko przestudzić, podzielić na dwie części dodać lekko tężejącą do białej i malinowej masy potem zmiksować chwilkę na wysokich obrotach. Wylać biała masę na biszkopty poukładać na niej maliny i na to wylać masę malinowa tworząc esy floresy następnie wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.

Oczywiście taki serniczek można przygotowywać z innymi owocami: truskawkami, jagodami czy poziomkami, a zamiast serków można dodać gęsty jogurt.