Sprawdzone przepisy na słodkości i nie tylko....
| < Kwiecień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
piątek, 01 stycznia 2016

Składniki:

1 kg sera półtłustego

20 dag ugotowanych ziemniaków

10 dag masła

8 jajek

25 dag cukru

opakowanie cukru waniliowego

rodzynki i otarta skórka z pomarańczowy

Wykonanie: ser wraz z ugotowanymi i ostudzonymi ziemniakami zmielić w maszynce na gładką masę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać porcjami masę serową, kolejno cukier waniliowy, namoczone rodzynki oraz skórkę z pomarańczy. Osolone białka ubić na puszystą masę i połączyć z serem. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, a rodzynki przed dodaniem do sernika należy wcześniej namoczyć. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia oraz piec ok. godziny w 175C (ciasto studzić w uchylonym piekarniku)

Po upieczeniu i ostudzeniu sernik ozdobić polewą cytrynową.

Składniki:

10 dag kwaśnej śmietany (18 %)

2-3 łyżka cukru pudru

1-2 łyżeczki soku z cytryny

oraz

migdały - słupki

Wykonanie: mieszamy śmietanę z cukrem i sokiem z cytryny oraz smarujemy wierzch ciasta, który następnie posypujemy migdałami.

sernik

 

Tagi: sernik
17:14, karin-29 , serniki
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 13 grudnia 2015

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki cukru

margaryna

cukier waniliowy

6 jajek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 jabłka, 4 śliwki (cukier trzcinowy i cynamon do posypania wierzchu ciasta)

Wszystkie składniki wrzucić do miski i utrzeć mikserem do uzyskania gładkiego ciasta (miękka margaryna + cukier + jajka +mąka +proszek do pieczenia). Na wierzch ciasta wyłożyć obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka i śliwki (lekko docisnąć), posypać cukrem trzcinowym i cynamonem. Piec ok. 45 minut w 175-180 C.

ciasto ucierane z owocami



poniedziałek, 05 października 2015

ciasto_kawowo_biszkoptowe

Składniki na biszkopt:

6 jajek

1 szklanka mąki pszennej

1/2 szklanki cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywna pianę, następnie powoli dodawać cukier oraz po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz dodać do masy, dokładnie wymieszać. Piec w 180 stopniach 35 minut. Po ostygnięciu przekroić na 2 placki.

Składniki masy:

500 g serka waniliowego

2 łyżki cukru pudru

1/2 opakowania mleka w proszku

2 łyżki żelatyny (rozpuszczonej w ciepłej wodzie)

kostka masła

oraz

1 1/2 paczki biszkoptów okrągłych 

Starta gorzka czekolada do ozdoby

Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy serek waniliowy, mleko w proszku i przestudzoną żelatynę – chłodzimy w lodówce.

Do nasączenia biszkoptów:  kilka łyżek cappuccino waniliowego oraz kawy rozpuszczalnej.

Przełożenie ciasta:

placek - część masy - biszkopty nasączone w kawie - część masy - placek - masa - posypka

kruche ciasto ze śliwkami

Ciasto:

1½ szklanki mąki pszennej

1½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ szklanki cukru

pół kostki margaryny

cukier waniliowy

2 żółtka

W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy, dodajemy żółtka oraz pokrojoną margarynę i wszystko siekamy nożem oraz lepimy w kulę.

Piana:

2 białka

pół szklanki cukru

łyżka mąki ziemniaczanej

szczypta proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, na koniec dodajemy proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną.

Kruszonka:

szklanka mąki pszennej

100 g zimnej margaryny

pół szklanki cukru kryształu

Składniki rozcieramy palcami aż powstanie kruszonka.

Do blaszki wyłożonej papierem ścieramy ciasto, układamy przekrojone na pół śliwki. Na owoce wykładamy ubitą pianę z białek, oraz kruszonkę. Pieczemy ok 45-50 w 180C.

ciasto prince polo

Biszkopt:

4 jajka

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i nadal ubijać, wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Ciasto piec w  175 ok. 25-30 minut.

Beza:

6 białek

pół szklanki cukru

3-4 Prince Polo

100 g orzechów włoskich oraz wiórków kokosowych

Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodać cukier. Prince Polo pokroić w drobną kostkę i wraz z posiekanymi orzechami włoskimi i wiórkami kokosowymi dodać do masy (cześć wafelków można zostawić do posypania wierzchu bezy). Piec ok 25 minut w temperaturze 170 stopni C.

Krem:

2 szklanki mleka

6 żółtek

3 łyżki cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

cukier waniliowy

200 gramów miękkiego masła

Żółtka, mąki i jedną szklankę mleka wymieszaj na jednolitą masę. Pozostałe mleko zagotuj z cukrami. Do wrzącego mleka wlej masę jajeczną i ugotuj jak budyń. Po ostudzeniu zmiksuj masę z miękkim masłem (można dodać do smaku spirytus lub zapach rumowy).

Prince polo można na wierzchu popisać rozpuszczoną czekoladą

poniedziałek, 20 lipca 2015

Składniki na spód:

220 g herbatników

120 g masła

Herbatniki dokładnie pokruszyć, dodać roztopione i ostudzone masło. Całość dokładnie wymieszać i równomiernie oblepić boki oraz dno formy na tartę o średnicy 28 cm. Tak przygotowany spód podpiec 10-13 minut w piekarniku w temp. 175°C, pozostawić do  ostudzenia.

Dodatkowo:

krem śmietankowy do ciast (ja użyłam gotowego Delecta)

koszyczek malin

galaretka wiśniowa

Przygotować krem wg przepisu na opakowaniu, wyłożyć na schłodzony spód tarty, na wierzchu poukładać maliny oraz zalać zimną galaretką wiśniową.

tarta z malinami

tarta z malinami



1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 20