Sprawdzone przepisy na słodkości i nie tylko....
| < Listopad 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
poniedziałek, 01 stycznia 2018

Poniżej podaję przepis na prostą i smaczną roladę biszkoptową z bitą śmietaną i serkiem mascarpone. Oczywiście roladę można przełożyć dowolnym kremem lub po prostu bitą śmietaną np. z dodatkiem pokrojonej galaretki.

rolada biszkoptowa

Składniki:

3 jajka

4 łyżki cukru

4 łyżki mąki pszennej

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

masa:

500 ml śmietany kremówki 36%

250 g serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

3 łyżki konfitury malinowej

kilka kropli cytryny

wykonanie:

Białka ubić na sztywno z cukrem, pod koniec ubijania dodać żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 15-20 minut w 180C.

Ja użyłam blaszki o wymiarach 26x36 cm, która okazała się troszkę za mała co widać na zdjęciach ale mimo to ciasto jest bardzo mięciutkie i wilgotne. 

Upieczone ciasto wyjąć gorące z piekarnika zdjąć papier do pieczenia i zrolować w ściereczkę - pozostawić do ostygnięcia

Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz serek mascarpone. Krem podzielić na dwie części do jednej dodać konfiturę do drugiej sok z cytryny.

Zimne ciasto przełożyć kremem i wstawić na ok 2 godziny do lodówki.

niedziela, 10 grudnia 2017

Składniki na ciasto białe: 

150 gramów mąki ziemniaczanej

50 gramów mąki pszennej tortowej

1 szklanka cukru

szczypta soli

1 łyżka octu 10%

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

6 białek

Składniki na ciasto ciemne:

6 jajek

3/4 szklanki cukru

1 szklanka mąki pszennej tortowej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

2 płaskie łyżki ciemnego kakao

szczypta soli

Składniki na masę sernikową:

6 żółtek

1 kg twarogu tzw. w wiaderku

1 szklanka cukru

1 łyżka cukru z wanilią

200 gramów miękkiej margaryny

1 budyń waniliowy bez cukru

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

0,5 szklanki zimnego mleka

oraz

polewa czekoladowa (u mnie gorzka czekolada)

Wykonanie:

Ciasto białe: białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, potem dodajemy cukier, mąki  wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz ocet.

Ciasto ciemne: białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać cukier, potem dodać żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyścielić papierem do pieczenia, kłaść po łyżce ciasta ciemnego i białego naprzemiennie, aż do wykończenia obu mas, na koniec wyrównać wierzch. Piec 40-45 w 180 stopniach. Wystudzone ciasto wystudzić oraz przeciąć na trzy blaty.

Masa sernikowa: proszek budyniowy i łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzamy dokładnie w zimnym mleku, żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać miękki tłuszcz, miksować przez minutkę. Do garnka przekładamy twaróg, dodajemy masę żółtkową i na wolnym ogniu podgrzewamy mieszając cały czas mieszając intensywnie zagotowujemy do zagęszczenia masy.

Ostudzone ciasto przekładamy ciepłą masą sernikową. lekko dociskamy, dekorujemy polewą odstawiamy ciasto na 2 godziny aby zmiękło po tym czasie wkładamy do lodówki.

ciasto łaciate z masą sernikową

czwartek, 19 maja 2016

crumble owisiane

Składniki (na 2 porcje):

2 jabłka

2 gruszki

2 łyżki cukru trzcinowego


Kruszonka:

80 g płatków owsianych z dodatkiem suszonych owoców

30 g brązowego cukru

50 g masła

2-3 łyżki mąki pszennej


Owoce kroimy na małe kawałki, zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Do płatków owsianych, mąki i cukru dodajemy drobno posiekane masło. Całość rozcieramy palcami, tworząc kruszonkę. Odsączone owoce  przekładamy do formy do zapiekania wysmarowanej masłem. Na wierzch kładziemy kruszonkę, delikatnie dociskając, następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25-30 minut.

usta Adama

Ciasto:

- 250 g margaryny (masła) 
- 1/2 szkl. cukru

- 4 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek wody
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


Dodatkowo:
- ok. 200 g biszkoptów 
- kilka łyżek powideł

- pół tabliczki gorzkiej czekolady  na polewę


Masa:
- 250 g masła 
- 2 szkl. mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- cukier waniliowy
- 1/2 szkl. cukru


Polewa:
gorzka czekolada


Przygotowanie ciasta: margarynę, kakao, cukier, cukier waniliowy oraz wodę rozpuścić w garnku oraz zagotować kilka minut, odstawić do wystygnięcia. Żółtka, mąkę, proszek do pieczenia połączyć z chłodną masą kakaową. Na koniec dodać ubitą pianę z białek, wszystko dokładnie wymieszać. Biszkopty przełożyć marmoladą.Formę wyłożyć  papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć część ciasta połowę cista, następnie ułożyć  biszkopty w równych dostępach, biszkopty pokryć resztą ciasta i wyrównać. Piec 35 minut w 180 C. Po upieczeniu wystudzić ciasto i odwrócić  do góry spodem.

Przygotowanie kremu: pół szklanki mleka wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i wanilią, następnie wlać wymieszane mleko z mąką i mieszać  aż masa zgęstnieje.  Po wystudzeniu masę utrzeć z masłem na puszysty krem.  

Gorzką czekoladę rozpuści w kąpieli wodnej lub mikrofalówce z kilkoma łyżkami mleka oraz polać schłodzone ciasto, po czym wstawić do lodówki.

sobota, 09 kwietnia 2016

Składniki:

3 banany

jajko

5 łyżek cukru

pół szklanki mleka

łyżeczka cukru waniliowego

pół szklanki mąki pszennej

pół łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki wiórków kokosowych 

oraz cukier puder do posypania placuszków

Wykonanie: jajko z cukrem oraz cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę, następnie dodać mleko. Kolejno dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe. W tak przygotowanym cieście zanurzyć pokrojone banany, ciasto powinno być gęste aby nie spływało z bananów. Najlepiej jest przekroić banany wzdłuż, a potem na ok 2-3 cm kawałki. Placuszki  smażyć w głębokim oleju, a następnie odsączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

placuszki z bananem

Tagi: banany
17:11, karin-29 , inne
Link Dodaj komentarz »
piątek, 01 stycznia 2016

Ciasto zaczynamy od przygotowania serowych kuleczek, które powinny mieć wielkość orzecha włoskiego.

Składniki:

30 dag twarogu tłustego

opakowanie miękkiego masła

4 łyżki cukru

2 żółtka

łyżka mąki ziemniaczanej

łyżka cukru waniliowego

60 g wiórków kokosowych

Podane składniki wymieszać aż powstanie jednolita masa, nastepnie schłodzić w lodówce przez pół godziny (ja niestety użyłam sera półtłustego i kuleczki serowe wyszły troszkę za suche)

Następnie przygotowujemy czarno-białe ciasto.

Składniki:

200 g masła

4 jajka

2/3 szk. cukru

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 szklanki mleka

150 g śmietany 18%

3 łyżki kakao

Masło utrzeć z cukrem, nastepnie dodać jajka, śmietanę, mleko i porcjami mąkę wymieszną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części - do jednej dodać kakao. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia najpierw wylać ciasto jasne, a następnie ciemne, na wierzchu poukładać kule serowe (jeżeli kuleczki będą dużo wystawać nad ciastem -  można je lekko spłaszczyć). Ciasto piec przez 50 minut w temp. 165-170°C. Ciasto nie powinno sie zbyt długo piec bo może być suche, najlepiej sprawdzić czy się upiekło patyczkiem.

Po upieczeniu ciasto wystudzić i przygotować krem.

Składniki:

250 ml śmietany kremówki 36%

250 g serka mascarpone

4 łyżki cukru pudru

sok z cytryny

Śmietanę ubić na sztywno,  następnie dodać porcjami ser i cukiem, na końcu masę skropić sokiem z cytryny. Tak przygotowany krem przełożyć na zimne ciasto, schłodzić przed podaniem w lodówce. Wierzch ciasta można udekorować gorzką czekoladą lub żurawiną. Przepis pochodzi ze stronki smaker.

ciasto poranna rosa

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 20