Sprawdzone przepisy na słodkości i nie tylko....
| < Grudzień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
czwartek, 19 maja 2016

crumble owisiane

Składniki (na 2 porcje):

2 jabłka

2 gruszki

2 łyżki cukru trzcinowego


Kruszonka:

80 g płatków owsianych z dodatkiem suszonych owoców

30 g brązowego cukru

50 g masła

2-3 łyżki mąki pszennej


Owoce kroimy na małe kawałki, zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Do płatków owsianych, mąki i cukru dodajemy drobno posiekane masło. Całość rozcieramy palcami, tworząc kruszonkę. Odsączone owoce  przekładamy do formy do zapiekania wysmarowanej masłem. Na wierzch kładziemy kruszonkę, delikatnie dociskając, następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25-30 minut.

usta Adama

Ciasto:

- 250 g margaryny (masła) 
- 1/2 szkl. cukru

- 4 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek wody
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


Dodatkowo:
- ok. 200 g biszkoptów 
- kilka łyżek powideł

- pół tabliczki gorzkiej czekolady  na polewę


Masa:
- 250 g masła 
- 2 szkl. mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- cukier waniliowy
- 1/2 szkl. cukru


Polewa:
gorzka czekolada


Przygotowanie ciasta: margarynę, kakao, cukier, cukier waniliowy oraz wodę rozpuścić w garnku oraz zagotować kilka minut, odstawić do wystygnięcia. Żółtka, mąkę, proszek do pieczenia połączyć z chłodną masą kakaową. Na koniec dodać ubitą pianę z białek, wszystko dokładnie wymieszać. Biszkopty przełożyć marmoladą.Formę wyłożyć  papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć część ciasta połowę cista, następnie ułożyć  biszkopty w równych dostępach, biszkopty pokryć resztą ciasta i wyrównać. Piec 35 minut w 180 C. Po upieczeniu wystudzić ciasto i odwrócić  do góry spodem.

Przygotowanie kremu: pół szklanki mleka wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i wanilią, następnie wlać wymieszane mleko z mąką i mieszać  aż masa zgęstnieje.  Po wystudzeniu masę utrzeć z masłem na puszysty krem.  

Gorzką czekoladę rozpuści w kąpieli wodnej lub mikrofalówce z kilkoma łyżkami mleka oraz polać schłodzone ciasto, po czym wstawić do lodówki.

sobota, 09 kwietnia 2016

Składniki:

3 banany

jajko

5 łyżek cukru

pół szklanki mleka

łyżeczka cukru waniliowego

pół szklanki mąki pszennej

pół łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki wiórków kokosowych 

oraz cukier puder do posypania placuszków

Wykonanie: jajko z cukrem oraz cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę, następnie dodać mleko. Kolejno dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe. W tak przygotowanym cieście zanurzyć pokrojone banany, ciasto powinno być gęste aby nie spływało z bananów. Najlepiej jest przekroić banany wzdłuż, a potem na ok 2-3 cm kawałki. Placuszki  smażyć w głębokim oleju, a następnie odsączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

placuszki z bananem

Tagi: banany
17:11, karin-29 , inne
Link Dodaj komentarz »
piątek, 01 stycznia 2016

Ciasto zaczynamy od przygotowania serowych kuleczek, które powinny mieć wielkość orzecha włoskiego.

Składniki:

30 dag twarogu tłustego

opakowanie miękkiego masła

4 łyżki cukru

2 żółtka

łyżka mąki ziemniaczanej

łyżka cukru waniliowego

60 g wiórków kokosowych

Podane składniki wymieszać aż powstanie jednolita masa, nastepnie schłodzić w lodówce przez pół godziny (ja niestety użyłam sera półtłustego i kuleczki serowe wyszły troszkę za suche)

Następnie przygotowujemy czarno-białe ciasto.

Składniki:

200 g masła

4 jajka

2/3 szk. cukru

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 szklanki mleka

150 g śmietany 18%

3 łyżki kakao

Masło utrzeć z cukrem, nastepnie dodać jajka, śmietanę, mleko i porcjami mąkę wymieszną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części - do jednej dodać kakao. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia najpierw wylać ciasto jasne, a następnie ciemne, na wierzchu poukładać kule serowe (jeżeli kuleczki będą dużo wystawać nad ciastem -  można je lekko spłaszczyć). Ciasto piec przez 50 minut w temp. 165-170°C. Ciasto nie powinno sie zbyt długo piec bo może być suche, najlepiej sprawdzić czy się upiekło patyczkiem.

Po upieczeniu ciasto wystudzić i przygotować krem.

Składniki:

250 ml śmietany kremówki 36%

250 g serka mascarpone

4 łyżki cukru pudru

sok z cytryny

Śmietanę ubić na sztywno,  następnie dodać porcjami ser i cukiem, na końcu masę skropić sokiem z cytryny. Tak przygotowany krem przełożyć na zimne ciasto, schłodzić przed podaniem w lodówce. Wierzch ciasta można udekorować gorzką czekoladą lub żurawiną. Przepis pochodzi ze stronki smaker.

ciasto poranna rosa

 

 

Składniki:

1 kg sera półtłustego

20 dag ugotowanych ziemniaków

10 dag masła

8 jajek

25 dag cukru

opakowanie cukru waniliowego

rodzynki i otarta skórka z pomarańczowy

Wykonanie: ser wraz z ugotowanymi i ostudzonymi ziemniakami zmielić w maszynce na gładką masę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać porcjami masę serową, kolejno cukier waniliowy, namoczone rodzynki oraz skórkę z pomarańczy. Osolone białka ubić na puszystą masę i połączyć z serem. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, a rodzynki przed dodaniem do sernika należy wcześniej namoczyć. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia oraz piec ok. godziny w 175C (ciasto studzić w uchylonym piekarniku)

Po upieczeniu i ostudzeniu sernik ozdobić polewą cytrynową.

Składniki:

10 dag kwaśnej śmietany (18 %)

2-3 łyżka cukru pudru

1-2 łyżeczki soku z cytryny

oraz

migdały - słupki

Wykonanie: mieszamy śmietanę z cukrem i sokiem z cytryny oraz smarujemy wierzch ciasta, który następnie posypujemy migdałami.

sernik

 

Tagi: sernik
17:14, karin-29 , serniki
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 13 grudnia 2015

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki cukru

margaryna

cukier waniliowy

6 jajek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 jabłka, 4 śliwki (cukier trzcinowy i cynamon do posypania wierzchu ciasta)

Wszystkie składniki wrzucić do miski i utrzeć mikserem do uzyskania gładkiego ciasta (miękka margaryna + cukier + jajka +mąka +proszek do pieczenia). Na wierzch ciasta wyłożyć obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka i śliwki (lekko docisnąć), posypać cukrem trzcinowym i cynamonem. Piec ok. 45 minut w 175-180 C.

ciasto ucierane z owocami



 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 19