Sprawdzone przepisy na słodko¶ci i nie tylko....
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto usta Adama

usta Adama

Ciasto:

- 250 g margaryny (masła) 
- 1/2 szkl. cukru

- 4 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek wody
- 1 i 1/2 szkl. m±ki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


Dodatkowo:
- ok. 200 g biszkoptów 
- kilka łyżek powideł

- pół tabliczki gorzkiej czekolady  na polewę


Masa:
- 250 g masła 
- 2 szkl. mleka
- 2 łyżki m±ki pszennej
- 2 łyżki m±ki ziemniaczanej

- cukier waniliowy
- 1/2 szkl. cukru


Polewa:
gorzka czekolada


Przygotowanie ciasta: margarynę, kakao, cukier, cukier waniliowy oraz wodę rozpu¶cić w garnku oraz zagotować kilka minut, odstawić do wystygnięcia. Żółtka, m±kę, proszek do pieczenia poł±czyć z chłodn± mas± kakaow±. Na koniec dodać ubit± pianę z białek, wszystko dokładnie wymieszać. Biszkopty przełożyć marmolad±.Formę wyłożyć  papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć czę¶ć ciasta połowę cista, następnie ułożyć  biszkopty w równych dostępach, biszkopty pokryć reszt± ciasta i wyrównać. Piec 35 minut w 180 C. Po upieczeniu wystudzić ciasto i odwrócić  do góry spodem.

Przygotowanie kremu: pół szklanki mleka wymieszać z m±k± pszenn± i ziemniaczan±. Resztę mleka zagotować z cukrem i wanili±, następnie wlać wymieszane mleko z m±k± i mieszać  aż masa zgęstnieje.  Po wystudzeniu masę utrzeć z masłem na puszysty krem.  

Gorzk± czekoladę rozpu¶ci w k±pieli wodnej lub mikrofalówce z kilkoma łyżkami mleka oraz polać schłodzone ciasto, po czym wstawić do lodówki.

czwartek, 19 maja 2016, karin-29
Tagi: biszkopty

Polecane wpisy