Sprawdzone przepisy na słodkości i nie tylko....
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką

kruche ciasto ze śliwkami

Ciasto:

1½ szklanki mąki pszennej

1½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ szklanki cukru

pół kostki margaryny

cukier waniliowy

2 żółtka

W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy, dodajemy żółtka oraz pokrojoną margarynę i wszystko siekamy nożem oraz lepimy w kulę.

Piana:

2 białka

pół szklanki cukru

łyżka mąki ziemniaczanej

szczypta proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, na koniec dodajemy proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną.

Kruszonka:

szklanka mąki pszennej

100 g zimnej margaryny

pół szklanki cukru kryształu

Składniki rozcieramy palcami aż powstanie kruszonka.

Do blaszki wyłożonej papierem ścieramy ciasto, układamy przekrojone na pół śliwki. Na owoce wykładamy ubitą pianę z białek, oraz kruszonkę. Pieczemy ok 45-50 w 180C.

poniedziałek, 05 października 2015, karin-29
Tagi: śliwki

Polecane wpisy

  • Ciasto ucierane z owocami

    Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru margaryna cukier waniliowy 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jabłka, 4 śliwki (cukier t

  • Kruchy placek ze śliwkami

    Kolejna propozycja na ciasto ze śliwkami tym razem w wersji kruchej i chyba mojej ulubionej, ogólnie placek jest naprawdę smaczny, a jego wykonane nie zajmuje z

  • Ciasto ze śliwkami

    Najprostsze ciasto z owocami jakie znam, zawsze się udaje w zasadzie można je robić z dowolnymi owocami u mnie padło akurat na śliwki bo mam ich naprawdę dużo d

  • Placek w kolorze śliwkowym

    Kto zna śliczną piosenkę Leszka Długosza o dniu w kolorze śliwkowym, wie, że do niej nawiązuje tytuł bloga. Gdy na stół wjeżdża świeżo upieczony placek ze śliwk

  • Włoskie ciasto z ricottą i śliwkami

    Ciasto idealne na jesienne popołudnia przy kawie. Miękkie, puszyste a dzięki połączeniu z ricottą wilgotne i obłędnie pyszne. Polecam serdecznie ! Przepis znale