Sprawdzone przepisy na słodkości i nie tylko....
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Sos ze świeżych grzybów

Ponieważ sezon grzybowy w pełni, podaje przepis na mój ulubiony sos ze świeżych grzybów. Można go podawać z makaronem lub różnymi rodzajami mięs albo w wersji wegetariańskiej czyli z kotletami z ziemniaków.

Składniki:

0,5 kg podgrzybków (ja wykorzystałam tylko kapelusze grzybów)

2 cebule

100 dag śmietany - 18%

sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie

masło do smażenia - ok 3 łyżki

Świerze grzyby przebrać, oczyścić i opłukać. Cebule pokroić w piórka i zeszklić na maśle. Grzyby pokroić i dodać do zrumienionej cebuli, smażyć 5 minut na większym ogniu, po tym czasie zalać 250-300 ml wody, przyprawić solą, pieprzem, dodać listek laurowy oraz ziele angielskie, dusić jeszcze 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać śmietanę, gotować jeszcze jakieś 2-3 minuty i gotowe. Tak przygotowane grzyby można posypać koperkiem.

sos grzybowy

niedziela, 31 sierpnia 2014, karin-29

Polecane wpisy