Sprawdzone przepisy na słodkości i nie tylko....
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto francuskie z budyniem i brzoskwiniami

Składniki:

ciasto francuskie

jajko

budyń waniliowy (0,4 lmleka do ugotowania budyniu)

3 brzoskwinie (w zasadzie można użyć dowolnych owoców)

100 g płatków migdałowych

cukier (wg uznania)

 ciasto francuskie z budyniem i brzoskwiniami

Wykonanie:

Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu (zmniejszyć ilość mleka aby był gęstszy). Do gorącego budyniu dodać pół opakowania płatków migdałowych i wszystko razem wymieszać. Ciasto francuskie pokroić na prostokąty, zawinąć brzegi (tak aby później budyń nam nie wypłynął) posmarować jajkiem, wyłożyć na papier do pieczenia obsypany mąką, następnie wstawić do piekarnika nastawionego na ok. 180 ‘C i podpiec na złoty kolor. Po ok. 15 minutach wyjąć ciasto z piekarnika, na środek prostokątów nakładać budyń oraz pokrojone na ćwiartki brzoskwinie, wszystko posypać migdałami i cukrem, a następnie znów wstawić do piekarnika na kilka minut.

piątek, 12 sierpnia 2011, karin-29