Sprawdzone przepisy na słodkości i nie tylko....
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Mokra babka serowa

Super przepis na babkę, który znalazłam na forum cincin, ciacho jest wilgotne, mięciutkie i naprawdę pyszne,  nie przypomina typowej suchej babki, a co najważniejsze robi się ją błyskawicznie, polecam ją w szczególności miłośnikom serników.

 mokra babka serowa

Składniki:

2 szklanki mąki

szklanka cukru

4 jajka

250 dag sera białego

½ kostki margaryny

łyżeczka proszku do pieczenia

sok z cytryny

cukier waniliowy

garść rodzynek

Ucieramy jajka z cukrem, następnie dodajemy ser, margarynę (w temperaturze pokojowej),  mąkę, cukier waniliowy, sok z cytryny oraz na końcu proszek do pieczenia. Można dodać rodzynki, ja wcześniej sparzałam je wrzątkiem. Pieczemy ok. 50-55 minut w 170 stopniach.

niedziela, 19 września 2010, karin-29

Komentarze
2010/09/19 22:06:14
należę do miłośników serników więc babka dla mnie idealna!
-
2010/09/20 19:24:23
babki lubię tylko mokre. a ta dodatkowo ma taki słoneczny kolor.
-
Gość: , pc88a10.interpc.pl
2011/01/01 14:48:23
babka zgodna z przepisem idealnie smakuje bo uwielbiam przerozne serniki a nutka skorki z cytryny ktora dodalam wzbogaca smak pychota
-
Gość: Szaramyszka, mnch-4d045fe2.pool.mediaways.net
2012/08/06 13:42:54
Tylko jaka wielkość blachy
-
2012/08/09 19:20:16
blaszka ma wymiary 12x35 cm
-
Gość: , static-62-233-246-29.devs.futuro.pl
2012/10/19 06:47:11
Niestety, po raz pierwszy w życiu upiekłam zakalca z tego właśnie przepisu. Niby wszystko było ok, ale ciasto nie urosło zbyt wiele a po przekrojeniu okazało się, że całość to jeden wielki zakał. ;/ Jeszcze nigdy ciasto tak mi się nie udało a piekę dość dużo.
-
Gość: Gosia, adsl-ull-121-127.50-151.net24.it
2012/11/23 11:17:29
Chyba 1 lyzeczka proszku to zdecydowanie za malo, trzeba dac conajmniej 2 i pol. Reszta ok :) Pozdrawiam.
-
Gość: Magdalena, adsl-ull-194-106.50-151.net24.it
2012/11/26 16:25:35
Wczoraj zrobilam ale jakos nie urosla mi, lekki zakalec. Jutro zrobie znowu ale tym razem dam wiecej proszku do pieczenia bo ta 1 lyzeczka to chyba za malo.
-
Gość: Effka88, host-37-190-136-150.dynamic.mm.pl
2013/03/02 13:47:44
Przepraszam, ale czy napewno 250 dag sera białego, czy może 25 dag ???
-
Gość: pati, 212.59.231.6*
2013/03/16 20:15:53
babka jest pyszna mokra w smaku rewelacja.zamiast margaryny dalam roztopione maslo